Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2007 17:23 - Политическият флирт с консерваторите донесе финансова санкция за СДС
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1137 Коментари: 1 Гласове:
0



Четири дни преди евровота сините ще разберат остават ли в ЕНП

 

Татяна АТАНАСОВА

Сближаването на СДС с британските консерватори може да има фатални последствия за синята партия. След като председателят на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс поиска изключването на СДС от европейската десница заради политическия флирт с торите, не закъсня и финансовата санкция. Миналата седмица телевизия btv съобщи, че  фондацията на германските християндемократи “Кондрад Аденауер” е спряла финансирането на инициативи на СДС.

Решението идва в ключов политически момент – малко преди старта на кампанията за първите евроизбори у нас. За тях сините избраха опцията “самостоятелно участие”. Сега става ясно, че същата опция ще важи и за парите за евровота.

Разбираемо от “Раковски” 134 се опитаха да реагират спокойно и да демонстрират независимост. Синият депутат Ясен Попвасилев заяви за радио “Фокус” –  Пирин, че “една партия не е зависима от фондация като “Кондрад Аденауер”. Според него имало и други възможности за финансиране както от членски внос, така и от дарения по Закона за политическите партии. Той е оптимист по отношение финансовото бъдеще на своята партия.

Не така мисли обаче колегата му Мартин Димитров, настоящ депутат в Европейския парламент. Той определи решението на фондацията като “неприятно” и я обвини в неспазване на договорите, т.е. в “некоректно поведение”. Въпреки това Димитров запазва оптимизма си за кампанията, която според думите му била и щяла да остане силна, независимо от това какво е финансирането.

Бившият лидер на сините Надежда Михайлова обаче не изключи възможността фондацията да се въздържа от поемането на нови ангажименти към партията, тъй като не се знае какво ще е окончателното решение на ЕНП.

Всъщност затопляне в отношенията между СДС и ЕНП вече близо месец не e регистрирано. Доказателство, че те са на кота нула беше и оттеглената от ЕНП покана до лидера на сините Петър Стоянов за участие в честването на 50-ата годишнина от подписването на Римския договор.

След този ясен знак, че тонът към сините няма да бъде смекчен дойде и дистанцирането на фондация “Кондрад Аденауер”.   

Въпреки заплахата да бъде изключен от редиците на европейската десница обаче, СДС продължава да демонстрира независимост относно решението си да се включи в учредяването на Движението за европейски реформи на британските и чешките консерватори.

За Филфрид Мартенс обясненията на сините за въпросното споразумение остават неприемливи, каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред “Дарик радио” след завръщането си от тържествата в Берлин. Мартенс е категоричен, че подобна фракционерска дейност, която отслабва единната парламентарна група на народната партия, ще доведе до доминиране на европейските социалисти в Европейския парламент след 2009 г.

Засега сините проявяват упоритост и твърдят, че няма да променят позицията си, която според зам.-шефа на СДС Иван Колчаков била достойна.

От друга страна фракционерската дейност на Петър Стоянов поставя логично въпроса как ще бъде трасиран от партията му пътят на кампанията за евровота. Факт е, че сините са в разкрачено състояние – между ЕНП и фракцията на британските консерватори. Това са две различни политики – едните са “за” Европейска конституция, другите са “против”, едните са “за” субсидии в земеделието, другите са “против”, коментира в тази връзка  пред агенция “Фокус” Надежда Михайлова.

От изброените факти е ясно, че казусът “СДС” остава на терена на европейската десница. Остава също и възможността членството на синята партия в ЕНП да бъде замразено. Отговорът ще даде на 16 май т.г. политическото ръководство на ЕНП - само четири дни преди вота за български евродепутати.  

Тогава за СДС може да се окаже актуална поговорката “Каква полза, че светът е широк, щом обувката ми е тясна?”.

Отговорът отгатнете сами.

 



Тагове:   флирт,


Гласувай:
0



1. анонимен - segi
03.04.2007 18:05
si4ki se zakutyha za evrogeputaty
kalni glisty i saymion na4eloto i sofianski i===

danailpetrov
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691675
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930