Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2007 10:16 - В ЕП трябва да работим за България, а не за лични облаги
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
0



Петя Ставрева е родена на 29 април 1977 г. в Пловдив. Завършва журналистика в софийския университет «Св. Климент Охридски», специализира политически менджмънт в Нов български университет.

Журналист във в. «Народно земеделско знаме», председател на ЗМС-София, член е на Постоянното присъствие на БЗНС-НС.

Председател е на сдружение «Младежки инициативи 2004».

Специалист по публични комуникации.

 

 

-         Петя, какво е да скочиш от журналистиката в политиката, тежи         ли предизвикателството да си кандидат за евродепутат?

-         С политическа дейност се занимавам от години. В началото като част        от младежката структура на БЗНС-НС, а по-късно и от областното         настоятелство в София и като член на Постоянното присъствие. Но           безспорно журналистиката и политиката са две различни неща. При   журналиста водеща е информацията, това да бъдеш по-активния в      комуникационния процес. А политикът трябва повече да се       вслушва в мнението на хората, да бъдеш тактичен, умерен и да         избягва максимално популистките изказвания. И ако     си решил    да      направиш нещо добро за хората трябва да си          принципен и        последователен. Такъв политик, каквито са малко в          родната      политика, в българския политически живот, е нашият  лидер г-жа          Анастасия Димитрова-Мозер.

         Президвикателство за мен е да бъда кандидат за евродепутат. Това е чест и много голяма отговорност, защото представлявам нашата организация в листата на ГЕРБ. Надявам се, че всички наднидати за        евродепутати от листата на ГЕРБ ще представят достойно България в   Европейския парламент и ще получим най-много гласове на тези          избори.

-         От казаното до тук значи ли, че политиката поставя повече       ограничения?

-          Безспорно поставя повече ограничения. Но всичко зависи от конкретния човек, от това какъв политик иска да бъде. Дали на        компромисите, на договорките и задкулисните игри, или политик    отговорен и искрен с хората. Тоест политик, прегърнал идеята да    работи за България, а не за лично облагодетелстване.

-        Понятието «ново лице» влезе в обръщение в тези избори. В         листата на ГЕРБ преобладават новите лица, сред които си и ти. На какво ти лично ще заложиш в кампанията?

-         Наистина партньорите от БЗНС-НС, ЕДП и ГЕРБ заложиха на нови   лица, на хора - млади,        инициативни и можещи, които имат       амбицията да работят и да се доказват. Смятам, че това е една удачна        възможност за всички нас, защото в Европа се толерират точно такъв          тип хора. От друга страна не трябва да забравяме, че трябва да се      опираме на опита на утвърдените вече политици, сред които са          нашите лидери. Защото никой не е застрахован от грешки, а    когато говорим за политика, този техен опит е безценен.

          Що се отнася до кампанията, тази на ГЕРБ е нетрадиционна – не се   използват скъпо платените видеоклипове и билбордове. Това, на       което залагам аз са срещите с хората. Защото тази кампания, която         правим ние е по-скоро информационна. От срещите в различните          региони на страната се вижда, че българите не са наясно какво точно е Европарламента. Стигайки до тях ние им казваме, че от    техвия глас зависи и бъдещето им. На практика от тях зависи какви    хора ще отидат в ЕП и по какъв начин ще отстояват българските        интереси в голямото европейско семейство.

-         А какви са впечатленията ти от предизборните срещи - оптимисти или песимисти са българите за бъдещето на България в ЕС?

-         За съжаление голям процент от българите смятат, че Европейският съюз не ги касае пряко, че е нещо далечно. А не е така. Затова целта за мен и колегите ми от лисата е при срещите си с хората да ги накараме да са по-инициативни. Защото това е шансът, който ЕС дава. Като част от общността всички ние имаме права и отговорности. Освен това в ЕП се коват законите, които по-късно стават част и от българското законодателство. А нашите евродепутати ще бъдат посланиците на България в ЕС. Ние, от листата на ГЕРБ, поехме ангажимент към нашите избиратели – тези от нас, които бъдат избрани, няма да прекъснат връзката с избирателите. Ще открием в България информационни бюра, където хората ще имат възможност да се срещат с евродепутатите, да споделят проблеми, да получават приоритетна за тях информация.

-         При откриването на кампанията първите шестима кандидати бяха представени с видеоклипове. Ще бъдат ли излъчвани те по националните медии?

-         Целта на видеовизитките беше да бъдат представени целите и приоритетите на първите шестима, които са водачи на листата. Доколкото имам информация те няма да бъдат излъчвани. Един от аргументите е, че нямаме средства за скъпа кампания. Евентуално клиповете ще бъдат излъчени при закриването, което ще е на 17 май в Пловдив. Пак ще кажа, че ние залагаме на личните си срещи с хората.  

 -        Наскоро цялата листа на ГЕРБ посети Европарламента. Какви          са впечатленията ви от срещите там?

-         Проведохме срещи с членове на ръководството на Европейската       народна партия /ЕНП/ и с евродепутати от ЕНП.  Те ни предадоха и посланието на председателя на ЕП Ханс Гьорг Пьотеринг, който е от          ЕНП, и ни казаха: «Вие сте кандидатите, които ние припознаваме.     Пожелаваме успех на вашата листа, ще ви подкрепяме в    кампанията». При срещите от ЕНП подчертаха колко е важно       максимално голям брой хора от листата на ГЕРБ да станат част от     ЕП и от парламентарната група на ЕНП.

         Тук искам да кажа и нещо, което касае БЗНС-НС. От ЕНП при разговорите с мен казаха, че за тях легитимни са земеделците с лидер Анастасия Мозер. Те изразиха подкрепа и увереност, че съдебните       саги ще приключат в полза на нашата организация.      

-         В листата на ГЕРБ ти си представител на БЗНС-НС и на земеделците. Каква е конкретната помощ в областта на земеделието и селското стопанство, която могат да окажат българските евродепутати?

-         Българските евродепутати могат да бъдат много полезни. Когато говорим за европейски политики трябва да кажем, че има обща селскостопанска политика на ЕС. Това означава, че за Европа земеделието е основен приоритет. При преговорите за глава “Земеделие” бяха направени много компромиси от наша страна по отношение на квоти, срокове, преференции и адаптивни периоди. А нашите земеделски производители не са подготвени за конкурентния сблъсък на европейския пазар. Това, което евродепутатите от листата на ГЕРБ могат да направят, с помощта на своите колеги от ЕНП, е да лобират за промяната на някои нормативни уредби. Например, сега се работи активно, за да се намали акцизът на ракията.                 Конкретни програми касаят земеделието и българските евродепутати могат да бъдат полезни и с информация, и с контакти, и с материали. Затова казвам, че е много важно да бъдат изпратени отговорни хора, а не такива, които ще изпълняват само партийни поръчки. Последните очаквам да бъдат приоритет за депутатите от тройната коалиция.

-         Сред главните опасения, заявявани и от управляващи, и от опозиция е, че европарите, предвидени за сектора няма да бъдат усвоени. Какви са стъпките, за да избегне това?

-         Тези опасения са напълно основателни, защото цялата политика на ДПС, което е окупирало земеделското министерство вече втори мандат, показва абсолютна неподготвеност за усвояването на тези средства. Причините са много. От една страна изглежда хора от средите на ДПС имат интерес информацията за усвояването на европарите да ползва ограничен кръг от хора. Друга причина е, че не беше създаден необходимият административен капацитет. Много срокове бяха пропуснати. Закъсняхме с изграждането на разплащателната агенция. Не трябва да подминаваме и скандалите, на които българското общество е свидетел пред последните години. Те са за злоупотребите по програма САПАРД, игрите около ръководството на фонд “Земеделие”, както и кой да стане шеф на разплащателната агенция. Говорят, че за ДПС приоритетно е кой да държи контрола и да има последната дума при разпределянето на парите, а не да стигнат до земеделските производители. За да се избегне това е необходим много по-строг мониторинг и от страна на Еврокомисията, и от страна на браншовите организации, които трябва да са по-активни. Затова е нужна смяна на управлението и ДПС да не управлява вече земеделското министерство. Смятам, че стъпка към тази така необходима за България промяна е на евроизборите от листата на ГЕРБ да бъдат избрани най-много депутати и да тръгнем към едни предсрочни избори.

-         При откриване на кампанията Бойко Борисов обеща първата победа още на тези избори и разбиване на статуквото.

-         От тази кампания се вижда, че тройната коалиция е уплашена от проекта ГЕРБ. Той обединява не само политическа партия ГЕРБ, но и земеделците и ЕДП, и ВМРО, които подкрепят проекта. Управляващите дават заявки за позитивна кампания, а в същото време заплашват с компромати. Това говори за страх, за това че имат какво да губят, тоест далаверата им ще секне.

-        Петя, освен председател на ЗМС и член на политическото           ръководство на БЗНС-НС, ти си и потомствен земеделец. Кой в семейството ти предаде щафетата?

-         Щафетата ми я предаде дядо ми Иван Янакиев от село Бяга,     Пазарджишко. Той създава ЗМС в плавдивската търговска гимназия,    а по-късно е един от най-активните земеделци в община Брациково и пазарджишка област. Никога обаче не са го блазнели постовете и         позициите. Искаше да работи за редовите земеделци и се чувстваше          щастлив от това, че хората го уважават и е спечелил доверието им.    Дядо ми носеше земеделската идея в сърцето си до сетния       си дъх.       Още когато бях малка той ми говореше за земеделския съюз и за         земеделските лидери като за светини, за икони. Казваше ми, че това     е най-българската организация и ще е много щастлив потомците          му да носят тази искра в сърцата си. Нееднократно ми е говорил за   това какво е за България земеделския съюз. От дядо ми зная, че тази       организация винаги е била мачкана и преследвана, винаги са се       опитвали да я разбият. Нашите врагове от комунистическите редици     са си давали сметка, че земеделският съюз има голям потенциал,           защото е свързан със земята и с българския народ.                                  Майка ми и баща ми, които също са земеделци, също винаги са ме     подкрепяли в работата ми в организацията. Станах член на ЗМС, а         по-късно станах част и на политическото ръководство на БЗНС-НС.       Никога няма да забравя  завета на моя дядо, че трябва да пазя в себе        си принципите, които проповядва земедлския          съюз. Той ми завеща да се гордея с това, че съм част от една толкова истинска и свързана          със земята и хората организация.

-        Какво е посланието ти като кандидат за евродепутат към земеделците?

-         На нашите членове и симпатизанти искам да кажа да не се        плашат от трудностите, защото принадлежат към организация с       история, традиции и голям потенциал. Да бъдат активни, да    участват в изборите за ЕП, защото от тяхното активно участие и   подкрепата им за виси бъдещето на България.

         Искам да благодаря на всички, които се включват в кампанията, на    колегите от редакцията на в. «Народно земеделско знаме», на    членовете на ЗМС, на хората от местните, общинските и областните        структури на съюза. Искам да знаят, че за мен най-важното в тази    кампания е да бъда техния представител и да отстоявам техните          интереси и тези на организацията ни в Европейския съюз.

 

 

Интервю на Татяна АТАНАСОВА



Тагове:   България,   облаги,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692279
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930