Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2007 17:01 - Оставката у нас е срамно нещо. VIP скандалите - не.
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 2095 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2007 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

VIP скандал във властта. С това се сдобихме по средата на управленския соцмандат. Простичкият извод е, че за БСП осем години на опозиционната скамейка бяха малко. А двете години начело на държавата без съмнение са им много.

Месеци след пълноправното членство на България в Евросъюза страната ни е на път да се превърне в пример за НЕПОДРАЖАНИЕ за другите страни-членки. Причината – мегакорупционен скандал. Разплитането на чорапа тръгна от делото “Топлофикация”. Ето и част свързаните с него имена на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, следователят по делото Татяна Шарланджиева и приближеният до министър Румен Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев – шеф на  консултантската фирма “Фронтиер”. Обвързаността по между им е доказана след използването на специални разузнавателни средства по предвидения от закона ред. Данните обаче изскочиха едва сега, малко преди първите евроизбори у нас, макар да са известни на следствието от половин година.

Какво последва?

Премиерът Сергей Станишев и подгластникът му в кабинета Румен Овчаров заминаха за Москва, да заздравяват българо-руските икономически отношения. След завръщането им пък последва неплатен отпуск на вицепремиера Овчаров. Същият, стана ясно, щял да се включи в кампанията на БСП за евроизборите. Този прочит на ситуацията показва, че властимащите не се чувстват виновни. Напротив, демонстрират високо самочувствие, което в случая е синоним на политическо високомерие. Точно то може да им изиграе лоша шега не само на изборите на 20 май.

Друг въпрос е ще бъде ли изобщо разнищен докрай сандалът. По повод първоначалното искане от българска страна Еврокомисията да изпрати у нас наблюдател по случая, реакцията на официална Европа бе еднозначна – от там искат ние да решим проблемите си, т.е. сами да “изчистим авгиевите си обори”.  

И ако голямото почистване предстои, явно трябва да започне от двора на червените. В България обаче даването не е като искането и отпускът не е оставка. Пък и социалист оставка подава ли. А ако се случи, ще прецедент.

Казано иначе – у нас оставката е срамно нещо. Затова и  Румен Овчаров само се “потопи под вода” за известно време, докато премине бурята.

Преди това обаче заяви при среща с Темида: “Държавата се разпада”.

И не само – пак от него целокупният български народ разбра, че Държавна сигурност не само е още жива, но и си имала кранче. Заслугата му - той го спрял.

Както е тръгнало, току виж се самообяви и за репресиран. Но едва ли някой ще му повярва. А да не забравяме и това, че сътрудниците на бившата ДС са на почит в редиците на червената столетница. Справка -евролистата на БСП-коалицията.

Помните ли?  В един хитов филм от ерата на комунизма се пееше: “...и така до края на света!..” Остава ни единствено да чакаме, за да видим ще “падне ли другарят в смъртен бой”, този път с корупцията.

Ако и сега го пожалят, ефектът ще е лавинообразен и за Станишев, и за държавата. Затова премиер-министърът трябва бързо да реши кое му е по-скъпо – съпартиецът му Р. Овч., или партията, която оглавява. Ако не извади от правителството мегаминистърът, ще се окаже с бомба под стола. А след взрива й на “Позитано” 20 дълги години ще събират останките от българското политическо ляво. 

 Татяна Атанасова

 

 

 

 

 



Тагове:   VIP,   НАС,   оставката,


Гласувай:
0



1. dantonov - Станишев вече реши - Топлото е на ...
22.05.2007 17:28
Станишев вече реши - Топлото е на свобода веднага след изборите, и с Булгартабак работата ще се покрие - да не се сърди Доган и краденето ще си продължи.
И БСП не е на власт 2, а доста повече години - не забравяйте, че в правителството на царя имаше двама министри на БСП!
цитирай
2. zari - Разплитането на чорапа започна отдавна, но...
22.05.2007 17:44
плетачи много! Уви!
цитирай
3. breathe - Ако бяха хора на място от БСП, щяха да ...
22.05.2007 17:56
Ако бяха хора на място от БСП, щяха да си подадат оставките, а не да се жалват колко слаба била активността на изборите. Ами слаба ще е, като се показаха колко са некадърни, от кого очакват да гласува за тях? ДПС си имат твърд електорат, Атака - също, а междувременно ГЕРБ успя да привлече и левите, и десните симпатизанти със своята конкретност и решимост за промяна. После нека Вигенин се зъби по телевизора на бат' Бойко... Ами естествено, че трябва да бъдат изчистени всичките лекета от държавния апарат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684871
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031