Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2007 09:19 - Българската гора – разменна монета между Станишев и Доган
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 3085 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Последните политически катаклизми в държавата недвусмислено дадоха знак за очевидното - балансът в тройната коалиция е привиден, духът е изскочил от бутилката и е въпрос на време правителството да се срути под тежестта на вътрешните борби. Откровеното признание на Румен Овчаров, че не може да остане повече в правителство, в което всичко зависи от волята и интересите на една политическа сила хвърли ръкавица към ДПС. Доган обаче, типично в негов стил, невъзмутимо отсече: “Не знам за коя политическа сила говори Овчаров”. И с думите, че “предстоят още промени в кабинета” даде публичен знак към Станишев, че без неговата благословия нещата не могат да се случват. Вероятно защото Станишев се опитва да измъкне най-сладкия залък на ДПС – горите.

 Колкото и Кабил да приветства създаването на отделна Агенция по горите, ясно е, че ДПС трудно ще преглътне тази загуба. Дали обаче това ще е наистина загуба за ДПС или в основата на решението на Станишев не стои отново пазарлък между него и ДПС?

Многобройни са фактите за безконтролната сеч на горите, особено в смесените региони. Цигани и фирми, близки до ДПС изсичат без разрешителни и граници българската дървесина. Международните и родните екоорганизации по никакъв начин не могат да възпрепятстват сечта, защото нямат законово право на това.

Фирми изсичат елитна дървесина без разрешително в Пазарджишко, алармираха от Международната природозащитна организация WWF и Съюза на лесовъдите ветерани (СЛВ) на Пазарджик. Съгласно договор между областния управител и фирмите след проливните дъждове са започнали масови сечи в държавните лесничейства Чехльово, Ракитово и други. Всеки ден се изнасят по 23-30 куб. м дървесина от бял бор, смърч и ела, без да бъдат заплащани, както е описано в Закона за горите. В договорите не са описани местата, където е разрешена сечта, а само имената на деретата, които са защитена територия и подлежат само на почистване.

Явно, създаването на орган, независим от интересите на министерствата, който да управлява горите се превръща в предмет на политическата утопия.

При правителството на Сакскобурготски българската гора мина под шапката на Министерството на земеделието и...на ДПС. Случайно ли стана това? Бившият министър-председател по същото време си върна хиляди хектари вековни гори.
Станишев обяви, че горите ще бъдат отделени от земеделското министерство в Държавна агенция и да бъде създаден фонд "Българска гора", който да подпомага залесяването. Целта на тази финансова институция е да предоставя средствата, получени от контролираните сечи за залесяване и подобряване на горите. Фонд “Българска гора” щял да бъде под управлението на БСП, а не на ДПС, както беше досега.

В полза на гората ли ще бъде обаче тази рокада?

 Едва ли. Няма как да не се породи съмнението, че властимащите си преразпределят парчетата от баницата, за да няма финансово ощетени. И е сигурно, че правителството ще търси всички възможни начини за постигане на баланса на интереси, за да не се срути под тежестта им. Жалкото е, че българската гора се превръща в разменна монета между тях.

 

  



Тагове:   монета,   гора,   между,   Доган,   Станишев,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - losho
07.06.2007 13:14
Ot priqtel koito raboti v gorskoto chux " Ako prodyljava taka za oshte nqkolko godini nqma da ostane i edno dyrvo v Bylgaria"
цитирай
2. анонимен - losho
07.06.2007 13:14
Ot priqtel koito raboti v gorskoto chux " Ako prodyljava taka za oshte nqkolko godini nqma da ostane i edno dyrvo v Bylgaria"
цитирай
3. viovioi - ))
07.06.2007 14:04
Те са си обичайните заподозрени.И целта на тази финансова институция"българска гора" не са събраните средства от контролираната сеч, и не да се подпомага залесяването.Целта са търговете за раздаване на квоти за контролирана сеч.Там са големите пари.Пачки,пачки под масата и в куфарчетата.Кой го е грижа за "Моя горо"?
цитирай
4. анонимен - ))
07.06.2007 15:39
davat se pari i na mnogo visoko nivo.tova s targovete e malko ko6karska rabota.si4ko se urejda na po visoko nivo
цитирай
5. анонимен - това е спор на ниско ниво за жълтици - гората не е на хората можем само да я променим
08.06.2007 16:18
ако си задаваш въпроса: защо уж всичко ми е наред,а се чувстваш

празен и не знаеш смисъла на живота погледни тук

http://www.kabbalah.info/bulg/
цитирай
6. zari - България оголява, обезлесява...
09.06.2007 10:07
кой обаче да ги спре?
цитирай
7. astra - Дупе листво
15.06.2007 10:29
Да! Малко ни е било 500 години робство. Политиците ни се чудят на гого да се надупят! Обаче вътрешно е на НАРОДА! Ама на никой не му пука!
astra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684770
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031