Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 09:44 - Под носа на Брюксел. Клиентелата се облече във власт
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 3291 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2007 09:20


Димитър Тадаръков - българският Остап Бендер оглави фонд “Земеделие”

 Hora pazete se, apachite idvad, ste vavejdat guvkavo rabotno kradene! – читателски коментар по темата в електронния сайт „Актуално”, предизвикан от първото изявление на Тадаръков, че щял да въвежда във фонда гъвкаво работно време.

Едва ли е имало случай през последните 18 години на толкова остра реакция от страна на медиите след оповестяването на името на човек, посочен за висш държавен пост. Назначаването на Димитър Тадаръков за шеф на Държавен фонд “Земеделие” отприщи вълна от журалистически публикации. Любопитното е обаче, че липсва политическа реакция. Единствено ПП на БЗНС-НС излезе с декларация /текстът на декларацията публикуваме отделно/, в която изразява остро несъгласие с това назначение. Липсата на политическа реакция относно назначаването на Димитър Тадаръкав за изпълнителен директор на фонд “Земеделие”е опасен симптом за дълбоките нива на корупция и политически пазарлък, обхванали властта.
Как ще реагират от Брюксел, като научат, че българският Остап Бендер ще разпределя милиардите в сектор “Земеделие”?

Само за два дни името на Тадаръков почти се превърна в нарицателно. Нарицателно за човек, който все е в далаверата. Тадаръков обаче остана невъзмутим. Дори се похвали, че е титулован като банкер. И, разбира се, отрича всичко. Вероятно така обръгват хората, пребивавали дълго време в задкулисните сиви икономически схеми, които докараха държавата до фалит, като източиха капиталите й.

Тадаръков дори си позволи да афишира, че е “човек, който не е скланял глава пред нито една политическа партия и сигурно затова има и много неприятели”. Припомняме, че той формално все още е председател на земеделското формирование БЗНС “Врабча 1”, което още през 2005 г. направи опит за портфейлно земеделско обединение с гръмкото име ”Ние, земеделците”. Днес “Врабча 1” е коалиционна част от ЗНС с председател Стефан Личев. Може само да се гадае какви са договорките между Личев и Тадаръков и е въпрос на време да научим имената на новозначените във фонд “Земеделие”. Сигурно ще са някои стари познати с младежки вид. По този начин
кликата около Стефан Личев окончателно легитимира апетитите си за власт

минаващи през съглашателство с комунистите. Затова оттук насетне воплите на ЗНС, че го обвиняват в “ляв завой” ще звучат повече от фалшиво. 

И все пак, кой е Димитър Тадаръков? За да не сме голословни се разровихме в писаното за него в българските медии.

“Тадаръков има показателната биография на човек на прехода, направил в началото на деветдесетте години

стремглава бизнес кариера чрез сръчната приватизация на държавни активи – в случая на „Булгарлизинг”. Той има и „завидна” политическа биография – от ревностен член на БЗНС става близък поддръжник на ДПС и на Ахмед Доган, който от своя страна му се отблагодарява, поставяйки го на държавни постове, свързани с контрола на големи финансови потоци. Преди да стане шеф на фонд „Земеделие”, Тадаръков оглавяваше единствената държавна банка в България – Насърчителната” информира електронното издание Mediapool.

Тадаръков нашумя преди години като кредитен милионер. Името му

фигурира в "Бялата книга за банковия банкрут на България" като свързан с източването на 11 държавни оръжейни завода

Наскоро със здравия гръб на ДПС бе избран за член на УС на единствената държавна банка у нас - Насърчителна банка. Той е сред собствениците на "Булгарлизинг". В Бялата книга за банковия банкрут се твърди, че Тадаръков е намалил чрез незаконни методи акционерното участие на държавата в "Булгарлизинг" от 82% на 30.9%. Тадаръков откупува на вторичния пазар задълженията на редица държавни предприятия към Дойчебанк и "Сосиете Женерал". Придобил правата на кредитор обаче, той предявява искове към същите тези предприятия в стопроцентов размер, внася искове за несъстоятелност или за

 размяна на дълг срещу собственост

 сключва цесионни договори за техните задължения, пише още в книгата.
На парламентарните избори през 2001 г. Тадаръков фигурираше в листите на ДПС. Две години по-рано по време на местните избори той оглави националния предизборен център на Съюз на земеделските съюзи, в който влизаха осем земеделски формации. В момента Тадаръков е шеф на катедрата по туризъм в УНСС.
Тадаръков още е генерален директор на "Булгарлизинг" АД, президент е на "Булгарлизинг холдинг", както и председател на Българската лизингова асоциация. Мажоритарен собственик е и на трите най-големи завода за производство на коприна в страната” пише в. “Сега”. Подробна и конкретна информация за схемите, по които Тадаръков източва държавни предприятия още по Татово време по силата на прословутия указ 56 дават в. КЕШ и в. “Пари”. От в. КЕШ разбираме, че стопанското дружество „Булгарлизинг” е създадено още през социалистическата 1985 г. Дружеството е имало право само на представителна дейност, но въпреки това е сключвало външно-търговски сделки. Правилата по тяхното сключване е следвало да бъдат регламентирани от специална наредба, която никога не вижда бял свят, Нещо, което дава основание на мнозина да подозират, че така пред дружеството нарочно е отворена широка, нерегламентирана и безконтролна врата за износ на капитали в чужбина.

Повечето от българските медии изнасят сходна информация, като няма нито една, която да изрази мнение, че назначаването на Димитър Тадаръков за шеф на фонд “Земеделие” е удачно. Дори в издаваният от ЗНС фалшификат се въздържат да се радват, а информацията е повече от постна – публикувано е това, което е спуснато от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите, а информацията е без автор.

Повече факти и коментари не са необходими. Назначаването на Тадаръков е поредният знак за превръщането на държавата във все по-здраво обвързани помежду си властови обръчи от фирми. Ако обаче Европейската комисия парафира избирането на Тадаръков за изпълнителен директор на фонд “Земеделие” меко казано ще е опасно странно. Едва ли на Брюксел ще му е безразлично как ще бъдат усвоени милиардите евро от присъединителните фондове.

 




Тагове:   брюксел,   власт,   облече,   носа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - prestige replicas watches blern
02.04.2012 04:54
<a href="http://yourreplicawatches.net/brand/Omega/">Omega Replica Watches - bulgari replica watches</a>
http://yourreplicawatches.net/brand/Movado/ - Movado Replica Watches - replica watches under $50
<a href="http://yourreplicawatches.net/">replica swiss patek watches</a>
http://yourreplicawatches.net/ - replica gerald genta watches
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692583
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930