Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2007 17:20 - Напролет ще има предсрочни парламентарни избори
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 990 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2007 17:23


Каквито и промени да се направят в кабинета, ще продължи работата на парче

Интервю с Моньо Христов - член на Постоянното присъствие на БЗНС-НС. Депутат в 37-о, 38-о и 39-о Народно събрание

 

-         Г-н Христов, къде е причината цената на хляба да стигне 1.50 лв. – в сушата и унищожената реколта или в недобрата политика на земеделското министерство?
-      Причините са комплексни. Поначало на световния пазар има недостиг на пшеница и цените рязко се покачиха. Основна причина, специално за България е провежданата от няколко години политика, която формира много ниски цени на пшеницата. Земеделските производители на пшеница и ечемик не можеха да имат свръхпроизводство и имаше все по-малко засети декари в страната. Стигна се до куриозни случаи България да сее по 7-8 милиона декара пшеница и ечемик. Това се дължи на липсата на адекватна политика и земеделските производители нямат средства да увеличават производството си. Друга причина са климатичните фактори, било то суша или измръзване, наводнения. Те не могат да бъдат обезпечени от застрахователите. А земеделските производители нямат пари, за да платят декарите и после да получат обезщетение. Решаването на въпроса виси от няколко години и е свързан със създаването на застрахователен фонд. Това изисква участието както на държавата, така и на преработватели, и на зърнопроизводители, за да могат да се подпомагат фермерите в пострадали райони.  Тази година след наводненията в определени региони реколтата е унищожена от 50 до 100 %, а в други е добре. Което довежда до ескалация на цените. 
Ако имаше нормална реколта цената щеше да стигне за кг. хляб 1-1,20 лв.  При цена на пшеницата 400-500 лв. за тон е възможно хлябът да мине дори цената от 1.50 лв. за килограм. Тоест има обективни и субективни причини. Вторите обаче надделяват, защото има несвършена работа от страна на правителството. 
-   Значи ли това, че у нас управляващите са “по-големи от хляба” и до какво ще доведе това? Смятате ли, че ще последват и протести на фермерите?
-    В момента фермерите са заети с прибирането на реколтата. Ще се наложи прибирането по-рано и да други култури като царевица и слънчоглед, заради топлото време, и едва ли ще могат сега да излязат на протести. Но те, заедно учителите, лекарите и държавната администрация, са едно от най-засегнатите четири съсловия в страната. Причината е,че не се извършват достатъчно реформи или, ако има такива, не са качествени. Виждате какво се случва с миньорите. Тоест, правителството се мъчи да потули проблемите. Но, явно е, че ще имаме много гореща есен.
-   В началото на прехода проф. Чирков каза, че “живеем в една обрулена държава”. От това, което казвате вие сега и което всички виждаме, значи ли че 17 години по-късно, освен че  България е член на ЕС, друго не се е променило?
-   Всичко зависи от провеждането на определена политика. Тази на правителството на Сакскобургготски и днес на Станишев не води до растеж в икономиката. Харчат се пари на халост, за системи, които не функционират нормално. А това поставя въпроса за компетентността и отговорността на днешното правителство.
-  В този смисъл какви персонални промени в правителството очаквате? Засега сигурни са май само тези в министерството на икономиката и енергетиката и в правосъдното ведомство.  А смятате ли, че ще има и промяна на политиките? 
-  Мисля, че трудно могат да направят промяна в политиките. Не трябва да се подминава фактът, че когато БСП дойде на власт отделните кланове в тази партия започнаха да лобират за различен тип политика. Или да е крайно социална, или да подпомага само едрия бизнес. Или пък да е пасивна, от гледна точка на икономиката, както е в момента. Това показва, че БСП няма концепция за управление и резултатът е – непреодолими трудности 
Не на последно място и това, че правителството не работи в екип. Всяка от трите партии си е оградила периметъра. ДПС си държи неговите министерства, НДСВ - неговите. Това прави правителството разнопосочно. При такъв слаб министър-председател каквито и промени да се извършат пак ще се върши работа на парче. За да има резултат, промените в политиките трябва да са радикални.  Управляващите обаче няма да имат куража за тях, защото са пропуснали и момента. Те трябваше да станат още в началото на работата на това правителство. Освен това трите страни в управлението са взаимосвързани с разни далавери и взаимно се държат от една страна, а от друга се заплашват, че ако някой напусне ще бъде издаден. Това води до напрежение в коалицията и липса на доверие. Затова резултати трудно могат да се очакват. А на България и  трябва правителство, което при старта на членството ни в ЕС, трябва да знае какви реформи да се извършат. За да има и ръст на Брутния вътрешен продукт, и увеличаване на доходите, и да се усвоят парите от еврофондовете. Нещо, което кабинетът “Станишев” не може да изпълни. Затова мисля, че догодина напролет ще се стигне до предсрочни парламентарни избори. 
-  Доминира ли, според вас, ДПС в това управление? Знаем, че всичко се решава от тройния съвет на коалицията. Стачкуващите в “Пирогов” призоваха Ахмед Доган публично да се разграничи от борда на здравното заведение, вие в интервю казвате че турски бизнесмени искат да заемат мястото на фалирали фермери у нас. Толкова силно ли е ДПС или просто всеки в тази коалиция дърпа чергата към себе си?
-  ДПС, в лицето на централното му ръководство, а не за българските граждани с турско самосъзнание, умело използва ситуацията на трудностите, които имат БСП и НДСВ, за да си прокарва политиката и да увеличава приходната си част. Трябва да е ясно, че основните европари постъпват в земеделското и еко министерството, които са в квотата на ДПС. Не трябва да се подминава и доклада на  Еврокомисията, в който има остри забележки, които касаят земеделския сектор. Те са предпоставка за промени в земеделското министерство, защото застоят в работата там е голям. Вече няколко години това министерство блокира възпроизводството на фермерите с лоша и непоследователна политика и несвършена административна работа, свързана с ЕС. Само един пример – по време на правителството на Иван Костов е отпусната субсидия от 5 стотинки за кравя мляко. Днес, шест години след това, тя отново е толкова, въпреки увеличените разходи. Същото важи и за животновъдството, и за растиеневъдството, и показва пълна незаинтересованост на управляващите. 
В същото време много добре се усвояват пари от фирми, с които е свързан лично Ахмед Доган. Защото в партията ДПС всички важни решения се взимат лично от него. И ако има отклоняване на средства, това става с неговото  знание и личното му разрешение. 
- Казахте предсрочни избори, а есента предстоят местни избори. Смятате, че те ще бъдат заедно ли?
-  Не. Единственият начин това да стане е БСП да избяга от властта, което вече се говори в техните партийни среди. Казват го хора, които се страхуват, че може да стане както при управлението на Жан Виденов. Тоест да има протести, свързани с ниските доходи в страната. Не на последно място и това, че 
БСП не е подготвена да управлява. 
В средите на левицата има спорове и каква да е  управленската политика, което пък дови до неадекватни и лоши решения. Затова само бягството на БСП от властта може да доведе до предсрочни избори наесен. Но не мисля, че ще го направят. 
-  Тоест, няма да има такива силни протести, които да свалят правителството? 
-  Не, силни протести ще има, но те ще бъдат след местните избори. Освен това на тези избори резултатите ще бъдат лоши за БСП. Те ще загубят половината от кметовете си и възможностите си в местната власт. А това ще даде допълнителни ресурси на опозицията за предсрочни парламентарни избори на пролет. Състоянието в държавата е такова, че правителството в този си състав и тази коалиция не може да се справи. Един по-силен натиск и от различни съсловия сигурно ще го събори. 
-  Говорите за опозицията. Как смятате, че ще се представи дясното на местния вот и ще успее ли опозиция преди това да излезе от тежката криза, в която се намира, или ГЕРБ ще остане единствената алтернатива на това управление?
-  Дясното няма да го съвземат неговите лидери горе, а структурите – като направят коалиции по места и спечелят местите избори. И тогава могат да кажат на лидерите си, че бъркат, за разлика от хората, които знаят какво и как да се направи. Затова дясното ще излезе от кризата чрез спечелване на местните избори
-   След загубата на евроизборите последваха оставки, стана актуален въпросът за лидер на дясното. 
-  В момента в десния спектър има само две партии – СДС и ДСБ. Останалите са изпаднали в несъстоятелност, защото в последните години политическото им поведение е колебливо. Лъкатушат ту наляво, ту надясно, ту в центъра, подчинени единствено на въпроса – “Как да влезем във властта?”. Затова тези политически формации не трябва да се разглеждат като опозиционни, с принос за съвземане на дясното. Особено коалиция БНС, където хората на Личев, на Софиянски изповядват модела “Сакскобургготски”. 
Затова трябва да изчакаме националните форуми на СДС и ДСБ. Те са политически формации, които имат шанс за развитие.
-  А смятате ли, че е възможно бъдещо партньорство между ГЕРБ, СДС и ДСБ?
-  Ще повторя отново, че успешните избори за няколко център-десни политически партии и сътрудничеството им по места ще доведе до сътрудничество и на централно ниво при едни извънредни парламентарни избори. В противен случай, ако лидерите не послушат  хората си в страната, могат да ги изгубят като поддръжници. 
-  Последният ми въпрос е за обединението на земеделските формации. Заявка за него беше дадена от хилядите земеделци на събора на Славовица. Как виждате бъдещето на Земеделския съюз и кои са истинските земеделски организации? 
-  Обединението ще стане, въпреки че има хора, които се плашат. Преди всичко те са в организацията на г-н Пинчев. 
Виждането ни е категорично – има само три организации с общи идеологии и програми. Това са БЗНС с председател Георги Пинчев, партия “Никола Петков” и БЗНС-НС. 
А разни измислени земеделски формации, които лъкатушат от дясно вляво, са обречени на забвение. Хората ще се откажат от тях и ще ги обрекат на доизживяване. А, като не спечелят нито едни избори, ще изгубят и регистрацията си. Затова пак ще подчертая, че бъдещето е на предсрочни избори, в които ще спечелят няколко политически формации, които – дали в един или в два блока ще се явят, и ще спечелят срещу тройната коалиция – БСП, НДСВ и ДПС. И това ще е напролет. 
-    А как ще коментирате скандала в НСО?
-   Следенето и подслушването наистина започнаха още през 2002 г., при управлението на Сакскобургготски. Можете да попитате шофьорите на парламентарните мерцедеси, които возят депутатите.
-  Да, но те не са част от НСО, а са на подчинение на парламента. 
-   Въпреки това и на тях са им искани справки с кого пътува депутатът, къде ходи, къде са нощували, с кого е разговарял. Затова въпросът засяга много по-широк диапазон, от това което вече беше казано. Много депутати и политици са следени и подслушвани. Затова, според мен, скандалът в НСО няма да се потули.

 

 

   

 

 

 



Тагове:   избори,   Напролет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684924
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031