Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2007 09:35 - Управителният съвет на БЗНС-НС ратифицира Документа за съгласие
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
0



Историческо - така с една дума можем да определим редовното заседание на Управителния съвет на БЗНС-НС, което се проведе на 26 август в Плевен. С болшинство членовете на Управителния съвет подкрепиха Документа за съгласие, подписан от контактните групи на БЗНС-НС и БЗНС.

С това решение направихме първата реална стъпка към обединението на земеделските сили. Документът предстои да бъде гласуван на 1 септември от Управителния съвет на БЗНС, с главен секретар Георги Пинчев.

Това обяви пред медиите в Плевен Венцислав Върбанов, главен секретар на БЗНС-НС.

„Парламентаристите от Европейската народна партия биха искали на фона на разбиващото се дясно да видят силен и обединен Земеделски съюз ”, заяви от своя страна евродепутатът от БЗНС-НС Петя Ставрева.

Чрез поименно гласуване 47 членове на УС на БЗНС-НС гласуваха „за” Документа за съгласие, петима бяха „против” и 4–ма - „въздържали се”.

Ако Документът за съгласие бъде гласуван и от УС на БЗНС, с главен секретар Георги Пинчев, се дава ход за общо участие на земеделските сили в предстоящите местни избори, след които предстои Възстановителен конгрес.

„Основен похват на организационното поетапно сдружаване е конвергирането на национално и местно ниво по принципа „стъпка по стъпка”, гласи Документът за съгласие.

Доклад за проведените разговори и постигнатите договорености между контактните групи на БЗНС и БЗНС-НС относно предстоящите местни избори и сдружаването на двете организации изнесе Венцислав Върбанов, главен секретар на БЗНС-НС.

След заявената воля за единство на събора в Славовица, друга алтернатива пред земеделците няма. В повечето области в страната местните организации на БЗНС, БЗНС-НС и ПП”Никола Петков” работят съвместно и се готвят за предстоящите местни избори. Това отчетоха на форума повечето председатели на областните настоятелства на БЗНС-НС. Те застанаха зад позицията, че предстоящите местни избори се явяват пробен камък за участието на земеделците в управлението.

„Всички искаме обединение и нека не забравяме, че голямата политика е компромис на възможното с полезното. Ние, земеделците сме неудобни за кукловодите. Във Варна ще се явим заедно на предстоящите местни избори, за да докажем, че сме силни, а не безплодни като политическа сила”, заяви проф. д-р Яко Кузманов, член на ПП на БЗНС-НС, председател на областното настоятелство на БЗНС-НС.

„Малко закъсняваме за изборите, затова трябва да работим по-експедитивно”, призова от трибуната Божидар Маринов, председател на обл. Настоятелство на БЗНС-НС в Пловдив.

Висока оценка на Петя Ставрева, земеделецът – евродепутат даде Пейко Гечев, председател на обл. настоятелство на БЗНС-НС в Ловеч. „Тя е истински земеделец и аз съм щастлив, че имаме достоен представител в Европейския парламент”, заяви г-н Гечев.

„Нормално е всички да се питаме каква ще е цената на това обединение. Призовавам ви да не мислим какво ще загубим, а какво ще оставим след себе си”, каза пред членовете на Управителния съвет проф. Д-р Стоян Чакъров, член на ПП на БЗНС-НС.

„Имаме 9 кмета и трима общински съветници в Пазарджишка област. Ще се борим за повече места на тези избори”, бе лаконичен Константин Терзов, председател на обл. настоятелство на БЗНС-НС в Пазарджик.

„Документът за съгласие е добре да се разглежда като отворен към всички земеделски организации и на един следващ етап да може да им бъде предоставен за разглеждане”, предложи Любен Вичев, член на ПП на БЗНС-НС, председател на столичното областно настоятелство на БЗНС-НС – София-град.

„Нека разглеждаме случващото се като процес. На Славовица бе даден обет, който трябва да бъде спазен. Докуменът е своеобразно указание за начинът, по който ще се явим на предстоящите местни избори. По-важно е, обаче да направим сериозен анализ на изборните резултати след това, за да си дадем ясна сметка за собствените сили и за това, как трябва да продължат процесите”, заяви Балчо Балчев, главен редактор на в. „Народно земеделско знаме XXI век”.

Силна воля за обединение заявиха и представителите на ЗМС на форума. „Нека не подхождаме със страх, а със достойнство”, призова земсистът Георги Димитров.

На заседанието на УС на БЗНС-НС бе разгледано предложение от ПП „Никола Петков”, в което е отправена персонална покана към г-жа Анастасия Мозер да оглави обединените земеделските сили. УС на БЗНС-НС възложи на ПП на БЗНС-НС да излезе със становище по текста на предложението. „То е още един знак, че обединителните процеси сред земеделските сили са сериозни и необратими”, коментира Моньо Христов, член на ПП на БЗНС-НС.

„Призовавам всички да се мобилизират по места и да работят по същество, защото изборите чукат на вратата. Изберете най-достойните кандидати и им дайте своята подкрепа по места”, призова от трибуната инж. Георги Каркъмов, председател на УС на БЗНС-НС.


Тагове:   НС,   съвет,   съгласие,   БЗНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692395
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930