Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2007 11:07 - Само сдружени земеделските производители могат да са фактор
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
0



Поредица от срещи с представители на български браншови организации в земеделието провежда Петя Ставрева, евродепутат от БЗНС-НС. Тя подготвя доклад за състоянието на агросектора у нас. През септември в България ще пристигне нова мисия на Европейската комисия, която ще провери как се изпълняват препоръките на евроекспертите в областта на българското земеделие. На среща между Петя Ставрева със заместник-генералния директор на Главна дирекция "Земеделие" в Европейската комисия Проспер де Вин миналата седмица са били обсъдени и въпроси, свързани с дейността на Разплащателната агенция и контролът върху усвояването на средствата от европейските фондове. Петя Ставрева е запознала Проспер де Вин с тревогите и опасенията на българските фермери, свързани с адаптирането към пазара на Европейския съюз.

Непосредствено преди старта на беритбената кампания на лозята, на 2 септември т.г. Петя Ставрева се срещна с производители на грозде от община Родопи. Заедно с представители на винения бранш от селата Брани поле, Брестница и Марково тя нагази в лозовите масиви на с. Белащица.

Производителите на грозде побързаха да поставят пред евродепутатът най-болния за тях проблем – ниските изкупни цени на гроздето. Те се оплакаха, че чувстват натиск от страна на големите винзаводи, които изкупуват на безценица продукцията им. Производителите в община Родопи, които отглеждат малки лозови масиви в рамките на 10-20 дка са искали неколкократно среща с представителите на ръководствата на големите винзаводи от региона, но такава досега не се е състояла. Евродепутатът Петя Ставрева е поела ангажимент да посредничи за такава среща.

Тя е запознала подробно производителите на грозде от община Родопи с най-важните насоки от предстоящата винена реформа на ЕС. „Предстои обличането й в законодателна рамка и тя е приоритет в земеделската политика на Европейския парламент”, заяви Петя Ставрева. Реформата ще насърчава традиционните за Европа винени сортове, а изискванията за качествата и етикирането на вината ще се повишат. Предвиждат се повече средства за реколтиране на лозята, както и за засаждането и отглеждането на традиционни български винени сортове.

В новина за производителите на грозде от община Родопи се превърна съветът на евродепутатът Петя Ставрева да създадат своя съсловна организация, ако искат гласовете има да бъдат чути и в Европейската комисия. „Има директно финансиране по еврофондовете на организации на производителите, затова е добре да бъдат създадени. А такива в България почти няма. Земеделските производители трябва да са наясно, че само сдружени могат да се превърнат във фактор”, коментира Ставрева.

Срещата протече при голям медиен интерес и бе организирана от Гичка Кърнева, председател на Клубовете на жените-земеделки при БЗНС-НС в Пловдив  и Димитър Тодоров, земеделски производител от региона. Той получи подарък от Петя Ставрева – работно облекло за сезона на беритбата.  

 





Тагове:   Могат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690004
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930