Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2007 14:56 - Под носа на Брюксел
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1103 Коментари: 0 Гласове:
0



Злоупотребите по САПАРД надхвърлят 21 мл. лева

Не е внесен нито един обвинителен акт 


Ако сме последни по доходи в европейската общност, то сме на път да станем първи по незаконно присвояване на средства от еврофондовете. И всичко това – под носа на Брюксел. Вътрешният министър Румен Петков оповести, че нови 11 сигнала за злоупотреби с пари от фондовете на ЕС се разследват в момента. Колко са отклонените пари обаче, правителството не пожела да оповести. Най-нашумялата досега международна афера е тази по незаконното източване на САПАРД, по която чрез стройна мрежа наши бизнесмени са присвоили 15 млн. лева. Обвинителен акт обаче още няма. Очаква се той да бъде внесен в съда до края на годината.  По САПАРД е най-голямата засега разкрита измама с евросредства и е повече от озадачаващо защо все още няма обвинителен акт по нея.

Още по-озадачаващо е, че сигналите за отклонение на европейски пари от програмите ФАР, ИСПА, САПАРД и Леонардо нарастват значително, но до момента няма нито едно приключило дело с влязла присъда.

Главният прокурор Борис Велчев прехвърли топката: „Контролните органи в България са повече от 36 и ако всички те си гледат работата и в зародиш пресичат незаконните дейности, за прокуратурата и полицията ще има по-малко работа и оттам - по-малко поводи за критика”. Оставяме изявлението без коментар.

Припомняме, че най-крупната досега афера по САПАРД за отклонени европейски средства лъсна след намесата и по сигнал на Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ. Пернишкият бизнесмен и собственик на курорта „Дюни” Людмил Стойков, както и още шестима други българи усвоили 15 млн. от САПАРД. Вместо да купят нови европейски машини за месокомбинати, те набавили старо оборудване от приватизирани заводи. Схемата е завъртяна с фиктивен експорт и внос от Германия и Швейцария.

„Според нашите мащаби това е доста сериозно организирана мрежа на измамничество. Не може да се финансират и не подлежат на подпомагане с пари на европейската общност машини, оборудване и технологии „втора употреба”, категорични са от ЕК.

„В момента текат следствени действия, чакат се поръчките от Швейцария, но обвинителен акт ще има”, уверяват правосъдните органи.

Говорителят на Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ Алесандро Ботиче бе пестелив както с критиките, така и със забележките към българските партньори.

„Нужно е засилване на сътрудничеството – включително на законодателно и на съдебно ниво. Да се засили обмяната на информация и най-вече да се проявява незабавна реакция при всеки потенциален случай на измама или корупция”, заяви той.

Злоупотребите по програма САПАРД с наши фирми вече надхвърлят 21 млн. лева. Наказани обаче до момента няма. Сигурно затова в прословутия си отчетен доклад за работата на правителството премиерът Станишев „пропусна” темата корупция. Истината е, че тя продължава да е марка на това правителство. Назначаването на кредитния милионер Димитър Тадаръков за шеф на фонд „Земеделие” едва ли ще пресече корупцията и източването на пари от еврофондовете в аграрния сектор. По-скоро ще се случи обратното.



Тагове:   Брюксел,   носа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690380
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930