Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2007 15:24 - Единни, земеделците удържаха победа!
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
0



Съдия-изпълнител не посмя да влезе в Съюзния дом на „Врабча”1 в София

 Десетки земеделци като един се вдигнаха на протест срещу отнемането на Съюзния земеделски дом на „Врабча” 1 в София. Исторически абсурдната и незаконосъобразна заповед на областния управител на София за принудителното изселване на БЗНС от съюзния дом отключи медиен и обществен дебат за отношението на управниците към над 105-годишния Български земеделски народен съюз. Освен от българските медии, протестът бе документиран и от германският телевизионен канал CDF, който заснема филм за опозиционните движения в България и репресиите над тях.

Под исполинския ръст на паметника на Александър Стамболийски на 11 септември т.г., със зелени и оранжеви знамена в ръце, се стекоха земеделци от София, Плевен, Пловдив и Пазарджик. Николапетковисти, ветерани от Съюза на репресираните, земсисти, представители на ръководствата на БЗНС и БЗНС-НС бяха твърдо решени да не допуснат отнемането на Съюзния земеделски дом. И го постигнаха. Въпреки полицейското присъствие, което съпровождаше протестното шествие, съдия-изпълнител не посмя да се появи.

„Протестираме мирно и цивилизовано, но сме категорични, че никой няма право да извади земеделците от техния дом. Ако г-н Станишев позволи да бъде извършен този вандалски акт, той ще застане в незавидната роля на исторически приемник на репресиите, на които БКП подлагаше Българския земеделски народен съюз в продължение на 45 години ”, заяви от импровизираната трибуна Георги Пинчев, главен секретар на БЗНС.

„Защо точно в този момент управниците решиха да отнемат съюзния дом на БЗНС? Отговорът е прост – защото се уплашиха. Уплашиха се от многохилядния митинг-събор на Девети юни т.г. в Славовица, на който земеделците ясно заявиха воля за обединение. Уплашиха се, защото разбраха, че процесите на земеделското единство са необратими и това е заявка за силно политическо присъствие на обществената сцена. Уплашиха се, защото земеделците са много силни, когато са заедно”, заяви от своя страна Венцислав Върбанов, главен секретар на БЗНС-НС.

„Удържахме първата си победа , като не допуснахме да отнемат нашия съюзен дом. Ако сме все така единни, ще удържим и други победи”, призова протестиращите и земеделецът Атанас Железчев. С емоционалното си слово Моньо Христов, секретар по идеологическите въпроси, ценностите и гражданското общество на БЗНС-НС взриви множеството. „Това ли е подаръкът на управниците към земеделците - в годината, в която отбелязваме 60 години от обесването на големия демократ Никола Петков? Ние винаги сме се борили с бюлетината, но тази сграда ще защитим ако трябва и с телата си”, увери Моньо Христов. „Нашият протест е в защита не на някаква лична кауза, не е просто в защита на земеделската кауза. Това е протест в защита на българската демократична кауза”, каза още г-н Христов.

„Повече от 80 на сто от земеделците са минали през комунистическите лагери и затвори. И е неморално днес, синовете и внуците на онези, които репресираха Земеделския съюз да отнемат историческия принадлежащия му съюзен дом”, припомни Иван Радански, председател на Съюза на репресираните.

С протестно шествие по маршрут „Министерски съвет, Президентство, Народно събрание” земеделците връчиха Отворено писмо на министър-председателя Сергей Станишев, на президента Първанов и на председателя на Народното събрание Георги Пирински. /Писмото публикуваме на стр.5/.

Повече от час земеделците чакаха резултат пред Министерски съвет. Премиерът Станишев обаче не благоволи да приеме Георги Пинчев, главен секретар на БЗНС, депутат от ПГ на ОДС, а протестното писмо бе прието от юридическия секретар на МС – в коридора, „на крак”. „Това е една недобра реклама на нова, демократична България. Такова отношение е недопустимо и само показва, че сме много далече още от европейските стандарти за диалогичност и цивилизованост в отношенията между управляващи и опозиция”, коментира г-н Пинчев.

„От морална гледна точка решението на Министерски съвет е абсолютно недопустимо. С него се изважда една политическа организация, която 90 години обитава този имот. Решението на Министерски съвет противоречи на съдебните определения, които спират тази заповед от изпълнение”, коментира от своя страна пред медиите Венцислав Върбанов, главен секретар на БЗНС-НС.

Откритото писмо бе прието лично от президента Първанов, който е насрочил среща през следващата седмица във връзка с проблема по Съюзния дом на „Врабча” 1.

„Законът е на наша страна. Ние, земеделците имаме моралното и историческото право да обитаваме своя дом”, бе категоричен г-н Пинчев. Той обясни пред медиите, че ако отново се появи опит да бъде отнета съюзната централа, протестните действия ще бъдат възобновени и ще бъдат предприети необходимите юридически действия срещу държавата.
   



Тагове:   победа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690578
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930