Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2007 09:22 - ЕК с нова схема за памукопроизводството
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия предложи преработено предложение за реформа на схемата за подпомагане на памукопроизводството. То запазва формите на подпомагане от настоящата схема, която бе отменена от Съда на Европейските общности поради недостатъци на оценката на въздействието, извършена от Комисията. При новите разпоредби 65 % от помощта се „отделят“, т.е. вече не са обвързани с производството, а 35 % остават обвързани с производството на памук под формата на плащания за площ. Съдът не постави под въпрос подхода на реформата, т.е. промяната в системата за помощи, но постанови, че Комисията не е направила проучване на въздействието, включващо разходите за труд в изчисляването на разходите за производство, и не е направила оценка на ефекта от реформата върху местния сектор за производство на памучни влакна. Новото предложение следва завършването на задълбочена оценка на въздействието и широкообхватно допитване до заинтересованите страни.
„Предложението запазва досегашното разделение на необвързани и обвързани с производството плащания, което дава добри резултати в сектора на памукопроизводството“, каза Мариан Фишер Бьол, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони. „Тази комбинация е в съответствие с целите на реформите на ОСП и дава на производителите по-стабилни доходи, като им позволява да реагират на бъдещи пазарни изменения и осигурява опазването на околната среда. Тя спазва и ангажиментите в Договорите за присъединяване на Гърция, Испания и Португалия, а именно, че ЕС ще подкрепя памукопроизводството в регионите, в които то е от значение за икономиката на селското стопанство.“
Отделянето означава, че се дава приоритет по-скоро на подпомагането на приходите на производителите, отколкото на това, което те произвеждат. Производителите получават помощ в замяна на спазване на строги стандарти по отношение защитата на околната среда, хуманното отношение към животните и безопасността на храните (принцип на „кръстосаното спазване“) и имат свободата да произвеждат, каквото поискат. За да бъде допуснат за получаване на помощ по схемата за отделени помощи, памукът може да бъде отглеждан единствено на площ, за която е получено разрешение от държавата-членка и при употреба на разрешени сортове семена. Реколтата от растението трябва да е била събрана при нормални условия на растеж. Този елемент на обвързване е запазен, за да се избегне изоставянето на производство.

 



Тагове:   схема,   нова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691934
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930