Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2007 13:29 - Влизаме с летящ старт в новия мандат
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2007 13:30


За пореден път, с двудневни тържества Кнежа празнува - градът „навърши” 64 години. Толкова време е минало от  деня, в който  с  царски указ най-голямото тогава село в държавата  получава статут на град. Оттогава 23 ноември е специален ден за жителите на Кнежа, програмата всяка година е все по-пъстра, богата и изненадваща. Тази година поне на три места можеше да се сложи отметката “ За първи път”.

За първи път в къщата музей  бе експонирана изложба на тема “За да остане природата в България”. С нея гостува  неправителствената организация “ Зелени балкани”, с център Пловдив, но активно участие взеха и група еколзози от Кнежа. До огромните  платна на „Зелени балкани” за защитените и заплашени територии в България, местните екоактивисти бяха подредили снимки от своята дейност – залесяване, алармиране за замърсени обекти в общината, грижа за птиците. Главният инициатор на изложбата - агрономът Юли Големански  заяви при откриването на вернисажа: “Една от основите ни дейности, освен пропагандата, е залесяването. Случвало се е заради вандали да презалесяваме по три пъти една местност, но ние не се отказваме.”

 За първи път, пак по време на празника, младите червенокръстци от Кнежа откриха по много любопитен начин антиспинкампанията  си. Те закачиха на фасадата на кметството огромна червена панделка в знак на съпричастност към борбата срещу  чумата на века – СПИН. После раздаваха листовки и прегръдки като символичен израз на това, че за болестта трябва да се знае всичко,  но и че тя не се предава чрез прегръдка и обикновено общуване.

И отново може да се каже, че пак за първи път  местното радио взе участие с интересна празнична програма.  То съвсем наскоро бе предадено на  общината от БТК, а тя от своя страна го зачисли на местното читалище “Борба”. Радиото „оживя”, то  вече има редколегия и излъчва далеч не само кратки съобщения. Специално за Дена на Кнежа тази година бе проведена викторина с награди. А бъдещата идея на общината е радиото да стане ефирно, за целия регион.

Тържествено се издигнаха трите флага в центъра на града – българският трикольор, знамето на община Кнежа и синият звезден флаг на Евросъюза. Знамената  бяха вдигнати  от кмета на общината Симеон Щарабански, избран с подкрепата на БЗНС, от почетния гражданин Спартак Бутански, автор на химна на Кнежа и от новия председател на общинския съвет Румен Митев

Една от основните прояви за празника на 64-годишния град в сърцето на Мизия бе тържественият концерт вечерта, на самия 23 ноември. За  втори път гост бе Врачанската филхармония, с нея пяха Мими Иванова и Развигор Попов. А като “подгряваща” програма на сцената се представиха самодейците от местното читалище: групите  ”Черно и бяло”,”Сребърни камбанки”, дамите от “Мелодия”, сладурите от новата школа по класически танци .

И този път не бе  пропусната още една традиция – в рамките на   празника се проведе песенният фестивал “ Златна царевица”. Четвъртото издание, което изпълни с песни целия 24 ноември, бе с рекорден брой участници. В същия ден сутринта младежи залесяваха в парк “Гергана”, а вечерта се веселиха в празничната дискотека в открития тази година Общински комплекс за социални услуги.  

Официални гости на празника  бяха  депутатът  Венцислав Върбанов  и председателят  на областното настоятелство на БЗНС – НС Милчо Илиев. Кметът Симеон Шарабански поздрави гражданите на Кнежа с празника и им благодари за доверието втори път да бъде техен градоначалник: „Живеем в трудно, но и градивно време. Време , което ни изправя пред нови предизвикателства, но и пред  нови условия за разгръщане на нашите сили и възможности - за един по-добър и достоен живот. Уверявам ви, че в новия мандат аз и моят екип, благодарение и на вас,  влизаме с летящ старт.  Защото няма да се налага да губим време в ориентиране, а ще   продължим работата си  във вярната посока. За добруването на Кнежа” .

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1689348
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930