Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2007 12:47 - Санкциите безсилни пред незаконното застрояване на Рила
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0



Защитниците на природата в неравна битка с големите пари

 

Седемнадесет природозащитни организации алармират за незаконно застрояване в района на Паничище, Рила планина. И това става в нарушение на пет закона като се засягат три зони от мрежата НАТУРА 2000, съобщи по време на парламентарния контрол депутатът от БНС и зам.-председател на парламента Анастасия Димитрова-Мозер. Тя отправи въпрос във връзка с предстоящото застрояване на Рила и изсичането на гори в защитени зони от екомрежата "Натура 2000" към министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Какво е реалното състояние към момента на извършващите се подготвителни и строителни дейности в Рила и, в частност около Сапарева Баня – при реконструкцията и рехабилитацията на пътя Поничище – хижа „Пионерска”, попита г-жа Мозер.

Министерството стриктно прилага цялото природозащитно законодателство и необходимия контрол, заяви от своя страна министърът. “Национален парк “Рила” има въведени забрани за строителство, каза той и съобщи, че ековедомството не е съгласувало изграждането на нови обекти на територията на парка, в нарушение на тези забрани”.

Чакъров съобщи, че се извършва строителство на пътно трасе от Паничище до хижа “Пионерска”, без да бъде извършена проверка дали трасето не попада в защитена зона, за което е била санкционирана община Сапарева баня. Наложената на кмета санкция от 10 000 лв. обаче не само не е платена, но се оспорва по законовия ред, а строителството продължава и до днес, подчерта Анастасия Мозер. 

Екоминистърът увери депутатите, че екипите на ведомството стриктно ще прилагат необходимия контрол като се позова на влязлата от септември в сила наредба за извършаване на оценка за съвместимост с планове проекти и програми с предметите и целите в защитените зони.

Анастасия Мозер изрази от своя страна съмнение, че финансовите санкции към нарушителите ще ликвидират незаконното строителство в тези зони. Не мислите ли, че глобите в повечето случаи са символично спрямо мащабите на строителството и всъщност го прикриват, попита риторично тя.

Анастасия Мозер подчерта още, че зоната Рила-буфер, засегната от въпросното незаконно строителство, е единствената отхвърлена зона от националния списък НАТУРА 2000. И това, обърна се тя към министъра, е по инициатива на директора на Националната служба за защита на природата. Мотивите са били множеството инвестиционни намерения там, както и напредналия стадий на някои от тях, допълни тя. Явна е връзката между извършващото се незаконно строителство в района на Паничище и отхвърлянето от националния списък на тази единствена зона, подчерта зам.-председателят на парламента.

Чакъров обаче не отговори каква е ролята на ведомството му в този процес. Изводът за хората обаче е, че става дума за неравна битка с големите пари.

Министърът запази мълчание и по въпроса с незаконната сеч. Не стана ясно защо при наличието на сигнал за сеч в района на р. Вая до Иракли и след извършена проверка от ековедомството, този процес продължава.Тук става въпрос за лонгозови гори, посочи Анастасия Мозер. Тя съобщи, че има сигнали за незаконна сеч на дървен мателиал и в землището на Копривщица, в резерват „Богдан”. Той е единственият на територията на Средна гора и целта му е опазването на 150-вековни гори, добави тя.

Как министерството осъществява контролните си функции в тази насока и има ли ефект от тях, Джевджет Чакъров не отговори.

В контекста на екологичната защита г-жа Мозер припомни и проблема с комбинат „Кремиковци”.
Чакъров посочи, че е възобновена процедурата по издаване на комплексно разрешително на комбината. Според министъра - двумилионна София не бива да бъда обгазявана от комбината. За това било необходимо производството да бъде съобразено с европейските стандарти
.

Анастасия Мозер припомни, че изискванията в тази насока са много отдавна. И работа на изпълнителната и законодателната власт е това да не става, посочи тя.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690683
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930