Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2008 12:24 - Лъжат хората за Натура 2000 и спекулативно изкупуват земите им
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1944 Коментари: 1 Гласове:
0



Росен Цонев е плевенчанин, еколог, преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски”, в катедра “ Екология. Той е един от авторите на мрежата “Натура 2000” по отношение на нейната научна част и дава своя принос специално по директивата за хабитатите – местообитанията. Д-р Цонев често гостува в родния си град Плевен и взима участие в редица местни проекти. Известен е със своята непримиримост към проблемите, свързани с екологията. Разговорът ни с него е свързан с един от най-трудните за разбиране от селските стопани въпрос - с “ Натура 2000” и  с това как тя ще повлияе върху селското стопанство у нас. Темата продължава да е актуална, защото и до сега има протести на екологични движения  и активисти, които се съмняват, че правителството прави всичко необходимо за въвеждането на тази мрежа у  нас.

 

Интервю на Богомил РАДУЛОВ

 

- Д-р Цонев, какво всъщност е “Натура 2000” – програма ли е, колко страници съдържа, какви изследвания са включени в нея?

- Тя не е нито в  страници, нито в томове. Представлява попълването на един стандартен натура - формуляр, който е еднакъв за всички държави в Европейския съюз. После по един стандартизиран начин, със специален компютърен софтуер се записва всичко - за всяка една определена зона – какви местообитания има – гори, дюни, ливади, какъв е процентът в нея на застрашените зони и т.н.

- Влизат ли в тази мрежа и места от Плевенски регион?

- Разбира се. В директивата за местообитанията лично аз съм попълвал формулярите за голяма част от зоните  в Плевенска, в Ловешка област и дори във Врачанска. Това сме правили заедно -  с колектив от учени, защото все пак в директивата за хабитатите има например въпроси за риби, с които аз не съм запознат. В Плевенско има много ценни местообитания, сред които са една голяма част от льосовите степи в района на Никопол, после край Оряхово,Свищов, Белене. Голяма част от районите, за които става дума, са земеделски земи. Например местността “Студенец”, която е предложена за природен парк. Освен това - местностите около Обнова, цялата Карабоазка низина, Деветашкото, Никополското плато, реките Вит, Искър, местността Маркова могила край Червен бряг.

- Това, което вълнува хората е какво се случва с тези зони след включването им в Натура 2000?

- Оттук нататък контролът върху мрежата ще се осъществява от Европейския съюз. А нашето правителство е длъжно на всеки шест години да отчита как се осигурява адекватна защита на видовете и местообитанията, включени в мрежата. Това става за приоритетните над 60 на сто от видовете. За някои този процент може да е временно по-малък, примерно до 40 на сто, но за по-малък от този процент Европейският съюз започва да санкционира. Има първо, второ предупреждение и накрая държавата се дава на Европейския съд.

- Вече се чу за такива примери. Гърция получи санкции.

- На Гърция й се наложи да плаща по 100 000 евро на ден, докато не реши въпроса с рекултивацията  в местност  с незаконно застрояване до един залив, в който снасяха яйца костенурки. Ако говорим обаче за България, ние вече нарушихме неколкократно  предприсъединителното  споразумение в тази важна област. По договор трябваше до 1 януари 2007 г. да представим пълен списък на местообитанията и видовете в натура-формулярите. Заради натиска и силното лобиране на горската и дърводобивната  мафия първо бяха отложени 29 големи  горски територии - уж за допълнително разглеждане. После правителството пък отложи включването на крайбрежни зони или такива в планините поради натиска на строителната мафия. Амбицията за създаване на ски-курорти се превърна в епидемия у нас, граничеща с пълен абсурд.

- Защо абсурд - хората искат да правят ски-курорти, да привличат туристи и в края на краищата да печелят всички?

- Пълен абсурд е, защото сега всяко селище, край което има хълм, иска да прави ски-курорт. Не става дума за Банско, за Рила, за Самоков. Но писти искат да правят и в Разлог, и то в биосферния резерват Байови дупки – Джинджерица. На мода е Сапарева баня, където всъщност се строи незаконен ски-курорт. Стигна се дори до смешни предложения– в Трявна, която е само на 700 метра над морското равнище, искаха също да правят такъв обект. А там дори изкуствен сняг не може да има. Гледат Алпите, но там ски-курортите са на над 3000 метра надморска височина. В края на краищата ние сме южна държава.

- От ЕС повярваха ли, че това отлагане със зоните е наистина важно?

- Не са ни повярвали много, защото вече имаме две предупредителни писма. Едното е за неприлагане на превантивната защита. Затова Народното събрание се разбърза да приеме една наредба за оценка на всяко инвестиционно намерение, попадащо в зоните на “ Натура 2000” или така наречената Наредба за съвместимост. За да е ясно за какво става дума ще посоча един пример. Според наредбата  трябва  да се докаже доколко примерно една коситба на ливади в Троянско ще унищожи популацията на планинския дърдавец, който е защитен вид. Това обаче трябваше да е направено отдавна и тези зони трябваше да са внесени в евросъвета. Сега правителството протака и се опитва да си изтрие ръцете  с БАН, като казва, че специалисти от БАН трябвало да прецизират повторно зоните. Имам неофициална информация, че върху учени от БАН е оказван натиск да съкратят зоните, но те не са се поддали. В крайна сметка бяха потвърдени същите зони, дори бяха предложени  и нови.

- Може би от правителството ще изберат други екипи от БАН, за да прокарат своите интереси?

- Това е абсурдно. По простата причина, че научният кадрови  капацитет в България е ограничен. Не знам дали знаете, но у нас  има само трима човека, които разбират примерно от пеперуди, за дребните бозайници те са още по-малко -двама. Как тогава ще се намерят алтернативни специалисти в България? Така че това отлагане бе една голяма глупост и доведе единствено до негативен резултат - получихме второ предупредително писмо - за непълнота на мрежата. Защо? Защото правителството  е декларирало, че ще внесе 30 на сто от територията на страната в мрежата по Натура 2000, а изведнъж внася само 15 на сто. Като видяха управниците, че така няма да стане, върнаха в “Натура” големите горски зони, но много се съмнявам, че те реално ще бъдат защитени. Имам колеги, кадърни и свестни хора, някои от които са специализирали на запад, които работеха в Министерството на околната среда и водите. Те напускат заради психологически натиск - от големите пари, мутрите, разни съмнителни бизнесмени, които ги притискат за разрешителни за модерните сега ваканционни селища в защитени зони. Целият Искър например вече е раздаден за ВЕЦ-ове …

- Защо селяни протестират против “Натура”?

- Можете ли да си представите, че дребни собственици на земя, селяни, ще  изскочат със собствените си скъпи булдозери на улицата. Най-големите протести са например по Черноморието и в района на Банско, където строителни предприемачи купуват на спекулативни цени земеделските земи. Това не са местни хора. В района на Банско например протестите бяха организирани и платени от Балканстрой, което дружество бе изкупено от Главболгарстрой,  и т. н. – не може да му се хване края.. Суперборовец е другата дестинация на Главболгарстрой, следващата е ски-зоната “Ком”, където ще се унищожат други редки видове. Нещата се задълбочават. Затова ние, учените-еколозите протестираме.

- Но вие сте много малко, кой ще ви чуе?

- Не сме сами в този протест. Включиха се много млади хора, които дори не са еколози.Те просто не искат да живеят в такава  държава и излязоха на улицата, без някой да ги е организирал. Цялото общество вижда, че  проблемът става все по-сериозен. В цяла Гърция например  по морето е забранено строителството на по-високи хотели от 3-4 етажа. А по  нашето море няма плаж, за който да няма инвестиционно намерение. Пак Главболгарстрой например построи само за няколко месеца край Ропотамо в натура-зона огромен комплекс с издадено разрешително от РИОСВ-Бургас. Фирми строят и без разрешение. Знаете скандалния случай с Варвара, с фалшифициран подпис на зам.-министър и т. н. 

- Вие твърдите, че селяните, чиито земи попадат в „Натура 2000” ще спечелят. Бихте ли разяснили по-конкретно как ще се случи това?

- Специално за земеделските производители ще се осигуряват субсидии, за да ползват земята си по предназначение. Нещо повече. Предвидени са компенсаторни механизми. Ако, да речем, земята се наводнява често  и стопанинът търпи загуба от това, какво би последвало? Ако точно това заливане се окаже добро, за да живеят редки земноводни например, стопанинът ще получи компенсации. Има и много спекулации по този въпрос – плашат например стопаните около езерото Дуранкулак, че нямали да имат право да гледат около водната зона зеленчуци. Нищо вярно, дори ще им се дават субсидии за това. Хората, които го говорят, целят да изкупят на безценица земите на селяните... Ето и един конкретен пример за Плевенско. На мен ми се наложи да се срещна няколко пъти с представители на община Гулянци, защото някой се мъчеше да им втълпи, че на 50 километра от “Натура 2000” не можело да се строи. Което е пълна лъжа. “Натура” не подкрепя строителството на мегакурорти, унищожаването на  дюни, на ливади, на редки растителни видове и местообитания, каквито бяха, за съжаление, понеже вече ги няма, орманите. 

- Как ще получават парите тези хора, върху чиито земи е мрежата?

- Чрез разплащателните агенции, които обаче все още не работят. Първо парите ще дойдат по Националната програма за развитие на селските райони, която включва и мерките по “Натура”. В нея има специален абзац за това.

- Има ли брожения сред собствениците на такива земи в   Плевенско, както е по морето например?

- В Плевенска област като че ли все още няма желание за спекулативно изкупуване на земи. Такова движение има само там, където земеделските производители не искат да бъдат вече такива. Идете в Бяла, Варненско и ще се учудите – нивите са изоставени отдавна, но до всяка има надпис “Продава се”. На Емона положението и същото. Между другото там имаше само пет постоянни жители. Сега са построени огромни палати от хора, купили навремето земята по 3,50 лв. за квадратен метър, а сега я предлагат за по 120 евро и нагоре.

- Екооорганизациите продължавнат с протестите си. Чуват се вече много нови имена, които се наричат “зелени”. Кои всъщност са те?

- Не се занимавам с политика, но имам свое виждане по въпроса. Новопоявилата се партия “Зелена България” изникна от нищото - не познавам активистите й, а аз зная всички, които са свързани с някаква природозащитна дейност. Защото това ми е професията. Явно новоизлюпената партия е фантом. И то богат фантом, като гледам как облепиха страната с огромни билбордове.  Според мен раждането на такива структури има своето обяснение поне по две причини. Първо - екодвиженията стават все по-популярни, а някои хора търсят точно това. И второ - след това, помнете ми думата, те ще се намесят в икономическите и финансовите дебри. Що се отнася до младите хора, които виждате да протестират пред президентството в защита на “Натура 2000” – за тях гарантирам, че са чисти в намеренията си, сред тях има и мои студенти. Те нямат никакви други помисли, освен да защитят природата на България.

 



Тагове:   НАТУРА,


Гласувай:
0



1. анонимен - Голям смях :)
08.11.2010 20:49
Спекулативно вдигнали цените и сега НАТУРА2000 ще ги нормализира... Че и субсидии ще дават! Брех какви тарикати - с чужда пита помен ще правят! А не ви ли дойде на ум, че преди цените бяха много ниски и се нормализираха постепенно до нива близки до тези на земите в чужбина, а сега - надолоооооооооооо!! Но и за вас има лек - спешна смяна на статута на земята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1689151
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930