Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2008 14:01 - Молебен за здраве и благоденствие на България
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 985 Коментари: 0 Гласове:
0



10 януари 2008 г., София, градинката пред НДК

 

С молебен за здраве и благоденствие на България партиите от Новия десен проект отбелязаха 11-тата годишнина от драматичните събития пред българския парламент на 10 януари 1997 година. Те станаха кулминация на политическата криза от тежката зима на 1996-1997 година и доведоха до кардинални промени в политическия живот на България.

Представители на партии от десницата дойдоха на честването в параклиса до мемориала на жертвите на комунизма пред НДК. Тук бяха лидерът на СДС Пламен Юруков, синият депутат Филип Димитров, главният секретар на БЗНС-НС Венцислав Върбанов,  председателят на съюз „Радикали” Евгени Бакърджиев, общественици и граждани. На молебена не бяха забелязани единствено представители на ДСБ.

А онези от основните участници в януарските събития от преди 11 години, които дойдоха, бяха лаконични в спомените си. Никой от изказалите се обаче не пропусна да отправи призив за обединение на десните.

“На тази дата се случи нещо, за което мъдрите хора казват, че това е шанс. Но шансът е тогава, когато подготовката срещне възможността”, каза председателят на СДС Пламен Юруков. Нека си припомним поуките, които този ден ни даде и СДС отново да е обединен и силен, готов за решителни реформи, призова той.

Постиженията на десницата направиха необратими събитията у нас, каза от своя страна Евгени Бакърджиев. Той подчерта, че България отново има нужда от дясно управление и от силни демократични сили. Защото все още реформите не са приключили. Според него новият десен проект и събирането на парчетата вдясно са гаранция, че отново ще има силна десница. И тя ще довърши реформите и ще направи България по-успешна. Нека да работим за нея заедно, обърна се към представителите на десницата той.

10 януари е дата, която трябва да се помни. Събитията, които станаха тогава, показаха, че тръгналата по демократичен път България не можеше да понася повече това управление, заяви депутатът Филип Димитров. „Ние бяхме на улицата и носим нейните следи. Ние искахме избори, защото съдбата на нацията се решава чрез избори”, каза Димитров.

 

Може в каре, може и като вътрешно заглавие

Хронология на случилото се на 10 януари 1997 г.

 

След оставката на премиера Жан Виденов, финансовата и икономическа криза преля в политическа. Тогавашният, все още действащ президент Жельо Желев, отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, а СДС обяви началото на национална политическа стачка. Хиляди излязоха на улицата, предизвикани от главоломно растящите цени и изгорелите им в банковите фалити спестявания. На 10 януари, най-голямото протестно шествие завърши с атака на парламента и опит за погром и палеж.

На 28 януари, вече встъпилият в длъжност президент Петър Стоянов връчи на БСП мандат за съставяне на правителство. Седмица по-късно, на 4 февруари, социалистите върнаха мандата, опасявайки се от избухване на гражданска война. Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април. На 12 феврури президентът Стоянов назначи служебно правителство с премиер - кмета на столицата Стефан Софиянски.

 

НЗЗ ХХІ век

 

  



Тагове:   България,   здраве,   молебен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690544
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930