Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 14:38 - ТРЯБВА ДА ПОДОБРИМ РЕКЛАМАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1249 Коментари: 0 Гласове:
0



ПЕТЯ СТАВРЕВА: ТРЯБВА ДА ПОДОБРИМ РЕКЛАМАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА

ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ ПОКАЖАТ, ДАЛИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ДОВЪРШИ МАНДАТА СИ

image

Петя Ставрева е родена на 29 април 1977 г. в град Пловдив. Завършила е „ Журналистика ” в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Специализирала е „ Политически мениджмънт ” в НБУ.
Председател е на Земеделски младежки съюз – София и е член на Постоянното присъствие на БЗНС
- НС.

 

Едно интервю на Валентина Думанова obshtestvo.net

1.Конкурентно ли е българското вино според Вас на европейския пазар ?

В България се произвеждат качествени вина и те са харесвани в Европа, но смятам, че може да постигнем много повече. Конкуренцията на винения пазар е жестока, особено с навлизането на вината от т.нар. нов свят( Южна Америка). Те са с добро качество, на добра цена и това се отразява на търсенето на наши вина, които са предимно в по – ниския ценови сегмент.

Ето защо за нас е много важна реформата във винения сектор на ЕС, целяща балансиране на европейския винен пазар и подобряване на неговата конкурентноспособност. Съществен елемент от нея, който касае България, е въпросът за етикетирането на вината. С реформата се въвежда възможността за означаване на сорт и година на производство върху етикетите на вината без произход и географско указание, което е важно за българските винопроизводители.

Имаме нарастващ износ за страни в Азия, разбира се Русия, където според данни на НЛВК държим ? от продажбите. Откриваме пазари като Монголия, Хонг Конг и парите от ЕС трябва да ни помогнат с рекламирането на вината и маркетинга, тъй като фирмите сега не могат да си позволят големи бюджети за реклама.

През следващите 7 години България ще получи около 166 млн. евро от ЕС за подпомагане на сектора и само от нас зависи как ще се възползваме от тези средства.

2. Какво им куца на българските винопроизводители ? Често се чуват обвинения, че в някои вина има повече захар и оцветители, отколкото гроздов сок.

Използването на захар при винопроизводството е традиционна практика не само в България, но и в други страни като Великобритания, Германия и някои скандинавски страни. Там където няма достатъчно слънце, това се практикува, за да се вдигне градусът на виното. Не случайно в Европейският парламент имаше много оживен дебат по този въпрос между южните и северни държави в ЕС и в крайна сметка не се прие предложението за забрана на тази практика.

В същото време на българския пазар има и вина, литър от които струва под един лев. Трудно мога да си представя, че в тях има само гроздов сок…

Както вече споменах, трябва да подобрим рекламата на българските вина. Членството в общността ни дава възможност да завоюваме нови пазарни позиции в и извън ЕС. Но това изисква инициативност, качествено производство и дългосрочен маркетинг.

3. Вие защитавате интересите на българските производители пред ЕС . Ще продължавате ли да го правите през 2008 г. В тази връзка какво предстои ?

Разбира се, че ще продължа. Като представител на България в Комисията по земеделие на Европейския парламент полагам много усилия, за да бъдат защитени интересите на нашите производители в голямото европейско семейство.

Сред инициативите ми за 2008 г. бих откроила организирането на Салон на българското вино. Той ще се проведе на 20 февруари в по време на пленарната сесия в Стразбург. На него ще бъдат представени качествени български вина, които са част от новото лице на винопроизводството ни.

4. Член сте на делегацията за връзки с Южна Корея на Европарламента. Какво Ви впечатли при посещението Ви там ?

При посещението на делегацията на ЕП в Южна Корея проведохме срещи с премиера, с министри и депутати, с посланици на страните от ЕС, с представители на бизнеса и неправителствения сектор. Останах приятно впечатлена от добронамереността, толерантността и отзивчивостта на хората в тази страна. И, разбира се, от атрактивната природа, съчетана с модерна инфраструктура, които превръщат Южна Корея в предпочитана дестинация и за туризъм, и за инвестиции.

5. Напоследък в България все по актуална става темата за предсрочните избори. Вашия коментар и прогноза по този въпрос ?

От Брюксел и Страсбург коментарите и прогнозите за предсрочни паламентарни избори в България, изглеждат като част от нормалния политически живот в една демoкратична държава. Процесите, които протичат в управляващата коалиция, състоянието на управлението като цяло и други въпроси свързани с развитието на страната, подлежат на коментари, прогнози и ред тълкувания. Гражданите и близкото бъдеще ще покажат, дали това правителство ще довърши мандата си.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684911
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031