Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2008 13:01 - Предлагат създаването на анкетна комисия за условията в домовете за сираци
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 2149 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2008 13:01


Приоритетно комисията ще проверява условията в 26-те дома за деца с тежки умствени и физически увреждания. На 4 март в Европейския парламент ще бъде излъчен филмът на ВВС за децата в Могилино image
Депутати от опозицията се обявиха за създаване на анкетна комисия за установяване на условията в домовете за сираци у нас. Приоритетно комисията ще проверява условията в 26-те дома за деца с тежки умствени и физически увреждания. Това стана ясно на пресконференция на независимите депутати Мария Капон и Елеонора Николова, както и на депутатите от ДСБ Антонела Понева и Нено Димов, и евродепутата Петя Ставрева, предаде  Агенция “Фокус”.

На 4 март в Европейския парламент ще бъде излъчен филмът на ВВС за децата в Могилино. Петя Ставрева и опозиционни депутати са направили проверка в този дом два месеца по-късно от заснемането на филма и са установили, че специалисти вече работят с децата, които са настанени там. Много от тези деца са само с умствени увреждания, които не предполагат забавяне на физическото развитие.

Оказа се обаче, че тепърва деца на осем – десет – четиринадесет години се учат да ходят, защото досега те само са оставяни да лежат в леглата и са хранени оскъдно, заяви Понева. За първи път през последните два месеца тези деца са изведени навън и са видели какво е сняг.

От опозицията са притеснени от намерението на министъра на труда и социалната политика да затвори дома.

Според депутатите – децата все още не са подготвени да бъдат изведени от дома. Освен това – вероятността е да бъдат настанени в дом, който е с много по-лоши условия. Пред журналистите бяха представени снимки, които показват големи подобрения в дома в Могилино. Вече с децата се раздвижват от специалисти, с тях работят и психотерапевти, като и здравето им се следи от лекар.

След като на 4 март в Европарламента се прожектира филмът на ВВС, Петя Ставрева ще покаже как се е променил животът на децата. Не може обаче винаги Европа да ни показва проблемите и да се сещаме за някой проблем, когато стане скандал, категорични са от опозицията.

Според тях – до 4 март трябва да бъде създадена анкетната комисия, за да може да се докаже на Европарламента, че българското Народно събрание е ангажирано с проблема. Постепенно депутатите ще преминат към проверки на всички 144 дома за деца, лишени от родителски грижи.

По думите на Нено Димов (ДСБ) у нас има достатъчен финансов ресурс за справяне с проблемите на домовете. Трябва обаче да се направят и решителни крачки към опростяване на процедурата по осиновяване, за да може да са по-малко децата, които остават на грижата на тези домове, коментира Димов.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692114
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930