Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 17:23 - Земеделското единство – политическа отговорност
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 2213 Коментари: 5 Гласове:
0



Обетът за зeмеделско единство, даден на Славовица, трябва да бъде изпълнен. Тази воля на сдружените земеделци от БЗНС-НС в цялата страна заявиха на заседанието на Управителния съвет на съюза техните представителите от областните организации. Форумът се позова на подписания миналата година от лидерите на БЗНС-НС и БЗНС Анастасия Димитрова-Мозер и Георги Пинчев Документ за съгласие.

Споразумението между двете организации постави рамката и направи възможно първото от години насам съвместно явяване на двата съюза на избори, бе заявено при дискусията.

Следващата стъпка е провеждането на възстановителен конгрес. В тази връзка секретарят по идеологическите въпроси Моньо Христов предложи да бъдат сформирани работни комисии, които да подготвят провеждането му. Общо бе мнението, че висшият форум трябва да се проведе до два месеца и на традиционния земеделски събор на Янини Грамади през юни обединението да бъде факт.

Винаги съм била за това обединение, заяви пред УС лидерът на съюза Анастасия Мозер. Тя бе категорична, че на Славовица може да застане пред хората, само ако преди това има конкретно решение за обединение.

Земеделците заявиха своята воля за единство

и дадоха мандат на политическите ръководства на двата земеделски съюза да го реализират, аргументира се председателят на БЗНС-НС.

Те очакват от нас истинско обединение, а то се основава на принципа на равнопоставеността, каза още Анастасия Мозер. Тя направи препратка към съвместното участие в последните местни избори и подчерта, че резултатите от тях са доказали авторитета, който организацията има в обществено-политическото пространство. Лидерът на съюза призова и на местно ниво контактни групи да работят за обединението, защото то трябва да се осъществи първо в низовите структури. От своя страна главният секретар Венцислав Върбанов предложи регионалните ръководства на двата съюза в страната да направят първата стъпка, като проведат съвместни заседания. 

Като част от подготовката за предстоящия възстановителен конгрес на двете политически формации, в решенията си форумът записа до 20 февруари да се проведе среща между Постоянните присъствия на двата земеделски съюза, на която да бъде определена датата за провеждане на конгреса.

УС разисква и възможните политически партньорства с център-десните политически сили в контекста на предстоящите парламентарни избори.

Коалиционна политика може да се прави при изяснени платформи и позиции

и ясно заявена воля за диалог в център-дясното политическо пространство. Само така може да бъде създаден един общ десноцентристки проект, смятат земеделците.

Диалогът на БЗНС-НС с десноцентристките формации не е преставал, каза пред заседанието Венцислав Върбанов. Добра атестация за организацията в тези контакти е коалиционната политика на съюза по време на местния вот, заяви той. Като пример главният секретар посочи участието на съюза в център-десни коалиции в Монтана, Плевен, Свищов, където е постигната победа на изборите.

Евродепутатът от БЗНС-НС в Групата на ЕНП в Европарламента и член на политическото ръководство Петя Ставрева също подкрепи тезата, че за коалиционната политика е важно първо организацията да определи своите вътрешни приоритети. След това е политиката, която ни представя пред обществото, какви послания отправяме, кой ни припознава и как защитаваме интересите на хората, посочи тя.

Беше застъпено становището, че за следващите парламентарни избори трябва да се търси партньорство на принципна основа.  

Ние сме против политическите брокерства за уреждане на място в парламента, каза по-късно пред медиите Моньо Христов. По думите му е крайно време на политическото брокерство в България да бъде сложен край. Само така реални политически субекти ще дадат политическо представителство в Народното събрание на браншовите организации, с които работят, смята той.

Земеделският форум направи анализ на политическата обстановка в страната. БСП, НДСВ и ДПС са изчерпили изцяло своя управленски капацитет, бе заявено при дискусията.

Тройната коалиция се е откъснала от реалния живот в България,

щом си въобразява, че отново ще получи подкрепа, каза Венцислав Върбанов, в отговор на въпрос - Как БЗНС-НС гледа на заявената от управляващите готовност за втори мандат.

Тази заявка е още едно доказателство, че трите партии се интересуват не от проблемите на хората, а от проблемите вътре в коалицията, смята Върбанов. Той призова управляващите преди да дават такава заявка, да направят анализ на изпълнените обещания. Проблемите в страната се задълбочават - процентът на инфлация е най-висок за последните 10 години, хората обедняват, много от тях напускат страната. При това управление протестите на различни съсловия бележат най-висок ръст, посочи той.

В подкрепа на това Моньо Христов допълни, че липсва прозрачност във вътрешната и външната политика на страната. Въпреки това обаче предсрочни парламентарни избори няма да има.

От БЗНС-НС заявиха, че ще отстояват позицията си, като съвносители на вота на недоверие, и

ще гласуват против кабинета „Станишев”

и тройната коалиция заради невъзможността им да се справят с корупционните практики в страната.

Надяваме се, че при дебата опозицията ще представи и други допълнителни факти и аргументи за корупцията в страната. За да бъде принудена властта да отговори къде отиват парите, в т.ч. и парите от излишъка, каза Христов.

Като член на Евросъюза България не може да си позволи да има такава корупция, която фиксира и междинният доклад на ЕК, коментира пред медиите евродепутатът Петя Ставрева. Тя упрекна управляващите, че не са се справили с този проблем.

На заседанието преди това тя изтъкна важната роля на Земеделския съюз от позиция на членството ни в ЕС. Време е да заговорим за земеделието като изхождаме от европейската практика, според която аграрният сектор се разглежда заедно с развитието на селските региони и с опазването на природата, посочи Ставрева. Тя отбеляза, че при срещите си с нея браншовите организации изтъкват нуждата от една организация, която да отстоява правата им, и призова - това да бъде БЗНС-НС.

УС гласува и прие предложението на земеделския евродепутат „БЗНС-НС съвместно с браншовите организации в агросектора

да инициира обществен мониторинг

върху усвояването на европарите в земеделския сектор”. Това ще е инициативен комитет от членове на БЗНС-НС и на браншовите организации, който ще може да се самосезира при сигнали на граждани за нарушения. Негова роля ще е превантивна. Той ще алармира българските и европейските институции, когато има съмнения за нарушения при разпределение на средствата от еврофондовете.

БЗНС – Народен съюз ще работи за създаване на политическа стратегия за развитието на страната, която да бъде разработена съвместно с представители на браншови и граждански организации, прие Управителния съвет.

Организацията ни приветства изграждането на гражданското общество в страната, заяви пред медиите  председателят на Управителния съвет на БЗНС - НС Георги Каркъмов. Той посочи, че гражданското общество в България е факт. Доказват го активните действия на редица браншови организации, както в областта на земеделието, така и в други области. При протестите си те формулираха ясно своите позиции и искания. 

Защитата на интересите им е една от основните задачи, която стои пред организацията ни, каза Каркъмов. Председателят на УС отбеляза, че първостепенна задача за БЗНС-НС е

да разработи своята управленска програма заедно с всички браншови организации

Това са средните и дребните собственици и производители от всички сектори на стопанския живот. Като земеделски съюз ние отдаваме голямо значение в политическата си програма и на развитието на селските райони, които обхващат ѕ от територията на страната, допълни той.

Разговорите с браншовите организации никога не са спирали, отбеляза Венцислав Върбанов. Досега обаче сме работили по конкретни проблеми. Желанието на БЗНС-НС е бъде разработена стратегическа програма за развитието на България, в която да бъде заложено виждането им за развитието на отделните сектори в перспектива, каза той.

Амбицията е в най-близко време работните срещи да стартират. Освен експертно мнение, БЗНС-НС ще поска от браншовите организации техни специалисти да работят по програмата с експертите на съюза.

Татяна АТАНАСОВА



Тагове:   отговорност,


Гласувай:
0



1. анонимен - Защо използвате абривиатурата БЗНС-НС?
02.06.2008 09:45
Защо използвате абривиатурата БЗНС-НС, след като съдът категорично се е изказал, че правоприемник на БЗНС-НС е ЗНС и в медийте трябва да се използва само ЗНС.
цитирай
2. nzz - А кои са ЗНС?
02.06.2008 12:32
Крадци на регистрации, политически брокери и ООД-та, лъжеземеделци, разцепници, отцепници и хора без морал, без достойнство, без принципи и без идеи.
Не е възможно е една престъпна групировка като ЗНС да е правоприемник на една достойна принципна българска политическа партия като БЗНС-НС. Взеха само регистрацията, а хората...??? Къде останаха хората и земеделците??? Ще ви кажа - те са в БЗНС-Народен съюз!!!
цитирай
3. анонимен - Защо мислиш, че при Мозер са останали само земеделци!
27.08.2008 12:41
Как си обясняваш Моньо Христов да плаща членския внос на земеделци към БЗНС-НС. Тази жена толкова беше радостна, че не спираше да повтаря за това. Трябва да отбележа, че тя отиде на конгреса на Мозер без съгласието на земеделците от МЗД и от Общинското ръководство!
цитирай
4. анонимен - Защо не ми пускате коментарите?
27.08.2008 12:42
Защо не ми пускате коментарите? Само Ви обяснявам, какви земеделци са останали при Вас!
цитирай
5. nzz - Как да ви пускаме коментарите
27.08.2008 19:26
Как да ви пускаме коментарите, като не само са анонимни, а са и пълни с неверни неща, с простащина и арогантност. Моля ви, като не ви е приятно, не четете блога ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690679
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930