Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2008 11:12 - На Зарезан в Любеново
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 3401 Коментари: 0 Гласове:
0



Д-р Валерий Желязков, кмет на Никопол:

Първото шато в Плевенско ще бъде в масивите на земеделката Албена Симеонова

 

 Над сто и петдесет човека се събраха на Зарезан миналия четвъртък в лозята на Албена Симеонова, една от най-активните и популярни арендаторки и лозарки в региона на Никопол и в цяло Плевенско. Тя сама определя себе си само с две думи – потомствена лозарка.

Около час хората газиха двайсетсантиметровия сняг, който тук още не беше се стопил, но усилията им си заслужаваха. Защото преживяното след това бе интересно. Ритуалът, посветен на Трифон Зарезан, покрай традиционните обредни действия се отличава и с оригинални, любопитни и малко известни подробности. Така например отец Пламен Линков, който бе дошъл по покана на стопанката чак от Гулянци, след като заряза и поля с червен еликсир пръчките, прочете след молитвата своеобразни „заклинания”: към "всякакви зверове и лоши твари, гъсеници и червеи, гъсеници и бръмбари, комари и скакалци, мишки и къртици, зарази и градоносни ветрове" - да не приближават лозята, градините и нивите на Албена Симеонова. След това икономът, който е и архиерейски наместник на Никополска духовна околия, събра отрязаните пръчки и ги завърза с червен конец на първия кол на реда. След отчето, който по думите му бил и заклет николапетковист, зарязваха с благословии и гостите, сред които бе и инж. Милчо Илиев, председател на обл. настоятелство на БЗНС-НС в Плевен. Организация, в която Албена Симеонова е председател на общинската структура в Никопол и член на ръководствата на областно и национално равнище.

 Първият, след повече от 60 години червено управление, земеделски кмет на Никопол д-р Валерий Желязков при зарязването на свой ред изрече само няколко думи, но те се запомниха от всички. В пожеланията си за берекет той каза: "Дано виното тази година да прелива през праговете.” След това оповести важна новина - ще започне изграждането на първото модерно шато в региона – тук, в масивите на Албена има отредени вече 7 декара за него, има и готов проект. Това ще е бъдещата туристическа атракция на Никопол.

След тази зарезанска "бомба" започна ритуалът по предаване на короната от стария Цар на лозята Светлин Сашев на новия - Алекс Михайлов. И този път с римувана благословия: Да бъде годината плодна, да бъде и здрава, да ни ражда земята пшеница и вино да дава.

 После стана нещо, което само тук се случва. Албена Симеонова, след като на свой ред заряза лозите, започна да изрича клетвата на любеновските лозари и всички повтаряха думите след нея. Тя бе написана и на огромно табло, закачено на един от редовете, и в нея се казва:

"Ще обичам лозата, както обичам децата си....Ако престъпя клетвата си, нека трапезата ми да остане без вино, да ми изсъхнат и мухлясат бъчвите..."

Ритуалът, посветен на Деня на лозаря – Зарезан имаше и втора, не по-малко атрактивна част. Той се пренесе в центъра на Никопол, където за първи път се състоя дегустация на вино, направо от две двесталитрови бурета. То бе предоставено за всички от двама спонсори – Албена Симеонова и изба "Дионисий”, а за мезета към червеното питие се предлагаха, пак безплатно, над 160 кебапчета, кюфтета, дробчета. През това време на импровизираната сцена пред кметството се изявяваха със свои изпълнения различни състави от читалището и училищата, сред които две хорови формации, колектив за модерни танци, брейк-танцьори. Казано за финал – ако искате да разберете истинския дух на светията Трифон Зарезан, елате в Любеново. Има какво да се види.

 

Албена Симеонова, арендатор и потомствен лозар:

 

За първи път излизам на пазара с биологичен продукт – виното „Елия”

 

Интересът ми към лозарството е потомствен. Прадядовците ми в Любеново са били лозари с най-много лозя в Северна България, около 800 декара, със собствена изба. Учих екология в САЩ до 1979 година, завършила съм и в Софийския университет "Управление на околната среда”. Но зарязах и САЩ, и София и се върнах в Любеново, нещо ме влечеше към семейната традиция. Започнах с 40 декара лозя върху моя земя с помощта на фонд "Земеделие”. Тази пролет ще садя нови сто декара. А междувременно наех да обработвам и стари лозя, станах и арендатор и сега работя земята на над 300 души. Давам хляб на 30 постоянни работници, които стигат до 100 при резитбата и беритбата. До април ще станат около 700 декара лозя. И отделно арундувам още 4200 декара друга земеделска земя. Първата ми задача сега е да създам това, за което говори и кметът – шато. А новото при виното, които произвеждам, е, че тази година то за първи път ще се появи на пазара като биологично - с името "Елия”. В момента чакам от патентното ведомство да ми се издаде разрешително. Междувременно, мое вино – засега все още като "Виното на Албена от Любеново”, може да се намери в избата на Професионалната гимназия по лозарство в Плевен, с която имам сключен договор.

Оптимист за възраждането на лозарството в региона бе и земеделският кмет д-р Валерий Желязков. Той заяви, че към днешна дата, само в района на Любеново вече има действащи над 1250 декара лозя. Идват, макар и плахо, каза той, и млади хора, и садят по стотина декара всяка година. И това ме кара да мисля, че старата винарска слава на Никопол и региона ще се възроди. И това време няма да е далеч.

 Богомил РАДУЛОВ  
image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691664
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930