Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2008 10:10 - Евродепутатът Петя Ставрева:България трябва да бъде активен участник във формирането на политиката на ЕС на Балканите
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако до преди година и два месеца бяхме наблюдател на политики, днес вече сме част от ЕС  и трябва да бъдем активен участник в процеса на вземане на решения в общността, подчерта евродепутатът Петя Ставрева по време на дискусията на тема "България между Европейския съюз и новите руски имперски амбиции”. Форумът бе организиран от политически клуб „Нова десница” и фондация „Кондрад Аденауер”.
За съжаление често се чувства отсъствие на ясна позиция от страна на българските управляващи по въпроси от дневния ред на общността, отбеляза Петя  Ставрева.
Тя подчерта, че страната ни има недостатъчно добър имидж сред европейските си партньори. Показателен в това отношение е последният мониторингов доклад на Еврокомисията, който посочи като основен проблем в страната корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Освен като корумпирана страна,  в Европа гледат на България и като на държава, в която се купуват изборите и вота на избирателите се подменя, посочи Ставрева.
В контекста на европейските реалности Ставрева посочи също важната роля на десницата. Нейна задача е да направи така, че българските граждани да живеят по-добре, да повишат доходите си и да могат да се възползват от възможностите, които членството дава, смята тя.
На форума беше обсъдена и декларация относно позицията на България по окончателния статут на Косово. „Сред приоритетите на България е да бъде активен участник във формирането на политиката на ЕС на Балканите. Като страна-членка не можем да си подволим да нямаме ясна позиция по независимостта на Косово”, каза от своя страна при дискусията Петя Ставрева.
На страната ни се налага да се изправи пред едно от най-сериозните си външно-политически предизвикателства – раждането на нова държава на Балканите (на територия , която е част от наша съседна страна). Затова е необходимо българското правителство да води диалог със Сърбия, Косово и със Словенското председателство за намиране на бързо и адекватно решение на проблема, каза евродепутатът.
Европарламентът иска да заеме балансирана позиция, която да е съобразена с новите реалности в региона. За повечето страни членки е ясно, че няма алтернатива на признаването на независимостта на Косово. Но в същото време трябва да се отчетат и интересите на Сърбия, добави тя.
Според нея ЕС трябва да продължи да се разширява като приоритетната посока са Западните Балкани.


Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692020
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930