Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2008 10:06 - ДПС – спецове в корупционните практики
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
0



„Не на корупцията!” казаха на управниците обединената опозиция и протестиращите пред Народното събрание миналата седмица. Кабинетът не падна, но остави и без коментар фактите, уличаващи тристранната коалиция в корупция. Те са най-крещящи в секторите земеделие и екология – в управляваните от ДПС две министерства – на земеделието и на екологията.

Да припомним фактите. Само по програма САПАРД бяха установени 79 нарушения. Министерството на Кабил обаче ги потули, за да не засегне интересите на спонсори на БСП.

Седем години продължава непробиваемата практика на замени на качествени държавни земи и гори по морето с нископродуктивни частни парцели. За последните две години 76 297 декара земи и 18 720 декара гори от държавния поземлен фонд от привлекателни райони на областите Добрич, Варна, Бургас, Смолян са били заменени с непривлекателни частни парцели. Тези земи вече са застроени. Далаверата идва от оценката на държавните земи, която е била до десет пъти по-ниска от пазарната. Така държавата е ощетена поне с 300 млн. лв.

Скандална е заменката в Калиакра, извършена още в началото на тази година, в която е замесен и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов (БСП).

Разрешителните са друг “успешен” начин на корупция и притискане на бизнеса. В момента действат 1923 разрешителни режими при предвидени в закона 392. МОСВ, начело с Джевдед Чакъров масово прилага т.нар. мълчалив отказ, което е форма на изнудване на фирмите.

В момента само една фирма има разрешително за работа с отпадъци от бяла техника при 8 кандидати. Две фирми работят с автоотпадъци при 6 кандидати.

Не по-различно е и положението с водите. За да се получи концесия от МОСВ, фирмата трябва да е спонсор или близка до ДПС. Затова при 8 хил. минерални извори, от които 102 са изключителна държавна собственост, има издадени само 2 концесии.

Скандален е и случая с канадската фирма “Дънди” за златната концесия в Челопеч, при която, за да се приложи системата на рекета, се пуска в ход процедурата по ОВОС. Министър Джевдет Чакъров не е изпълнил 2 решения на ВАС по случая. По него от Главната дирекция “Вътрешен пазар и услуги” в ЕК поиска отговор. Чакъров се оплете в лъжи и това отново ще ни струва процедура и санкции. Решаването на проблема с "Дънди" се влачи втора година, въпреки че канадската компания се е съгласила да плаща по-високо концесионно възнаграждение на държавата. Канадците дори се заканиха, че ще съдят държавата за незащитени техни инвестиции, но за реално заведено дело все още не е съобщено.

Самодоволството на управниците отдавна се е превърнало в негова визитна картичка. Озадачаващо е обаче защо след като от Европейската комисия вървят проверки и се налагат санкции, родната прокуратура мълчи? Резонен е въпросът – доколко недосегаемо е ДПС? 

Анета БОЖИДАРОВА



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1689332
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930