Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2008 23:19 - Отговор от МЗХ по европроекти - след 3 месеца
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1832 Коментари: 0 Гласове:
0



Сто и седем земеделски стопани от Плевенска област са потърсили услугите на Областната служба за съвети в земеделието при подготовка на документи за кандидатстване за европейски пари.Това е станало от 18 април до сега  и включва работа по 36 бизнес-плана - по мярка 112 – Създаване на стопанства на млади фермери. Останалите 71 случая са за подготовка на пакети с документи на земеделци, които кандидатстват за помощи по друга мярка – 214, която е за агроекология. Службата за съвети в земеделието в Плевен се намира в сградата на бившия ОАПС , до пазара,  на третия етаж, в стая номер 312.

Какви точно са задълженията на областните служби за съвети в земеделието?

Услугите, които службата извършва са безплатни. Тяхна е задачата да се комплектоват материалите на всеки стопанин, който иска да кандидатства по някоя от мерките и да ги предаде в Областната разплащателна агенция. Оттам документите отиват за разглеждане в комисия в Министерството на земеделието и храните.

Срокът за разглеждане на документите в министерството е три месеца, така че по-рано от три месеца, в местните служби за съвети в земеделието не пристига никаква информация. След това тези кандидатстващи, които бъдат одобрени, ще бъдат уведомени и поканени да сключат договор с Областната разплащателна агенция. По мярката „Млад фермер” изискванията  са специфични – възрастовата граница е от 18 до 40 години. Не по-рано от 14 месеца преди датата на кандидатстване, младите фермери трябва да са започнали да отглеждат животни или да стопанисват земя с цел производство на земеделска продукция. Трябва да се осигуряват в НОИ като земеделски производители. Нужно е също да имат съответните професионални умения и познания, да са собственици на земята, която работят. Много привлекателен момент е размерът на субсидията – би трябвало до един месец след сключване на договора,  да се получи половината от субсидията, за която са кандидатствали младите фермери - или това са е 25000 евро. Субсидията е 50000 евро, общо за 5 години. Другата половина обикновено се изплаща след третата година, при проверка дали коректно се спазват условията. Но моментът на проверката може да се съгласува с младия фермер, т.е. когато той реши, че всичко във фермата отговаря на изискванията, може да покани проверяващите да го посетят.

По мярка  „Агроекология” парите са от директни  плащания, които се дават обикновено в края на годината. Така, че тези стопани които са кандидатствали по мярка „Агроекология”, чиито  планове бъдат одобрени в министерството,  ще си получат парите,  когато се субсидират и другите производители - с директни плащания за единица площ – от 1 до 30 декември т.г.

По-дребните земеделски производители, които са много в област Плевен, могат да кандидатстват по мярката „Полупазарни стопанства”. Производители, които имат по  20-30 декара  или по 5-10 овце, по 3-4 крави могат да получат субсидия в размер на 1500 евро на година . Мярката ще стартира в края на месец юни.

Стопаните трябва да са на възраст до 60 години, да са  регистрирани като земеделски производители минимум 1 месец преди да кандидатстват, да са собственици и/или наематели и/или арендатори на полупазарно стопанство. А полупазарно стопанство означава стопанинът да произвежда за себе си и да има малко продукция за пазар. Друго условие е договорите за наем или аренда да са сключени за срок не по-малък от 5 години. Освен това, едно от изискванията  е стопаните да обработват парцели, които не са  съсобствени и/или съвместно притежание с друго лице, с изключение на случаите на съпружеска имуществена собственост. Има изисквания и по отношение на това какво трябва да садят в тези полупазарни стопанства  земеделците, на каква площ и т.н., което Службата за съвети в земеделието е длъжна да поясни. При мярката „ Полупазарно стопанство”, където субсидията е общо 7500 евро за пет години, парите се дават година по година. За първите три години фермерът взима 4500 евро, по 1500 евро на година. Ако третата година мине комисия и се докаже, че стопанството не работи или има неизпълнени клаузи по бизнес-плана – плащанията за следващите две години се спират. Но парите, получени преди това – а те са 4500 евро, остават като безвъзмездни.

 Богомил РАДУЛОВ



Тагове:   месеца,   отговор,   МЗХ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691969
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930