Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2008 12:32 - Приоритети на френското председателство
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Местната власт – опитът на Франция

 

Трябва да бъде изработена обща европейска политика в областта на енергетиката. Това е въпрос, който се поставя от всички държави-членки на ЕС, коментира за в. „НЗЗ ХХІ век” зам.-председателят на парламента и лидер на БЗНС-НС Анастасия Димитрова-Мозер  след представянето на основните приоритети на френското председателство. Те бяха обявени от посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен на 23 юни в хотел „Шератон” на специална среща, организирана от Европейския институт. В нея участваха дипломати, народни представители и общественици.

В момента се подготвят четири законодателни текста, обясни дьо Понсен по приоритет № 1 – енергетика и климат. Първият е свързан с обмена на квоти за парникови газове, вторият - за обновяемата енергия, третият - за споделяне на усилията на държавите членки за намаляване на парниковите газове, а четвъртият документ е директивата за въглеродния двуокис.
На второ място е миграцията, и приемане на европейски план за миграцията и убежището. Целта на документа е, да има обща политика по миграцията.

Третият приоритет на Франция ще е отбраната. По думите на Етиен дьо Понсен, необходимо е да се актуализира стратегията за безопасност и сигурност от 2003 г., както и да се развива партньорството между ЕС и НАТО и ЕС и ООН.
Франция ще работи и за селскостопанската политика в ЕС. По думите на посланика това е голяма грижа, заради повишението на цените на продуктите.

По време на дискусията беше повдигнат и въпросът за референдума за Лисабонския договор в Ирландия, която отхвърли т. нар. евроконституция. 

В тази връзка Анастасия Мозер подчерта позицията на Брюксел, че повече поправки в договора няма да бъдат правени. Такава е позицията и на Франция. Тя бе заявена при посещението на групата за приятелство „България – Франция” към Народното събрание във Франция, каза г-жа Мозер.

При посещението си българската делегация е имала работни срещи с представители на Сената и френския парламент, където акцент също е бил  резултатът от ирландския референдум. Кандидатурата на нашия посланик във Франция Ирина Бокова за главен секретар на ЮНЕСКО е получила при тези срещи одобрението на домакините.

Българските депутати са посетили региона Ла Дордон, където кмет в едно от селищата е председателят на групата за приятелство „Франция-България”.

„Там се запознахме с начина, по който функционира местната власт в лицето на едно обединение на 14 малки общини. Инфраструктурата е общият знаменател – в едното селище има детска градина, в другото начално училище, в третото – висше училище, като придвижването на учениците става с автобуси, които се спонсорират от общините. 

Общините инвестират в дадена дейност, в жилища. Приоритет за тях е развитието на икономиката, която привлича нови хора”, посочи г-жа Мозер. По думите й в региона има работници от различни страни на евросъюза.

По инициатива на общината в Ла Дордон е възстановено и лозарството, което преди години е било основен отрасъл. Винената реколта идва от 20 хил. хектара лозя. Ценителите обаче могат да опитат виното само там, защото добивът задоволява изцяло регионалния пазар.

На среща с представители на местните парламенти българската делегация се е запознала с начина на работа на общините и тяхното финансиране. „Добър пример за отношението „община-държава” са училищата”, посочи г-жа Мозер. Тяхното строителство е дело на общините, финансирането им след това – на държавата.

Парламентарната делегация е посетила и Марсилия. Там домакин на депутатите от България е бил кметът на Марсилия, който е член на Европейската народна партия.

При визитата не е бил обсъждан предстоящият доклад на Еврокомисията за България. Френските ни партньори са наясно, че е нужно време за реформите, предприети от страната ни,       каза Анастасия Мозер. Акцент за България остава работата в посока – борба с престъпността, сигурност и ефективна съдебна система. 

НЗЗ ХХІ век

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692193
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930