Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2008 10:37 - Тоталното блокиране на предприсъдинителните програми блокира икономическото развитие
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
0



Докладът на ОЛАФ и спрените пари по САПАРД, предстоящият доклад на Европейската комисия за България и подготвяният шести вот на недоверие към кабинета „Станишев" бяха темите на пресконференцията на БЗНС-Народен съюз, проведена на 18 юли в Народното събрание.

В нея участваха народните представители от БЗНС-НС Анастасия Димитрова-Мозер / зам.-председател на парламента/, Венцислав Върбанов/ зам.-председател на комисията по земеделие към НС/, евродепутатът Петя Ставрева /ЕНП-ЕД - БЗНС/НС - ГЕРБ/, секретарят по идеологическите въпроси на БЗНС-НС и депутат в няколко парламента Моньо Христов, Георги Каркъмов /председател на УС на съюза/ и народни представители от опозицията.

Петя Ставрева коментира ситуацията в страната по следния начин: „Тоталното блокиране на средства по предприсъединителните програми и то при старта на работата със структурните фондове на общността влияе изключително негативно върху България - забавя се развитието на икономиката, на инфраструктурата, на земеделието... Най-сериозно това ще се отрази върху така необходимото повишаване на качеството на живот на българските граждани.

Корупцията и злоупотребите със средства от еврофондовете, както и неефективната борба с организираната престъпност сриват не само доверието на европейските ни партньори, но и на българските граждани към институциите у нас. Все по-често чуваме нашите сънародници да казват „Няма държава". Проучванията показват, че нашите сънародници вярват повече на европейските институции, отколкото на българските.

Всичко това удря и върху имиджа на страната ни Европа. Злоупотребите у нас са и по страниците на европейската преса - „Българите отново крадат" - това четат във вестниците европейските ни съграждани и основателно се питат дали това не са пари от техните данъци.

Виждаме паника във властта, но разумния въпрос е тя от какво е провокирана - от невъзможността на правителството да се справи със ситуация и да изпълни препоръките на Брюксел или от невъзможността следите от злоупотребите да бъдат прикрити?!""

От БЗНС-НС призоваха тройната коалиция да подаде оставка, за да се проведат предсрочни парламентарни избори. От партията настояха честните бенефициенти по САПАРД да получат обещаните евросубсидии. "Ние отдавна бием тревога, че България няма административен капацитет да усвои еврофондовете", коментира зам.-председателят на Народното събрание Анастасия Мозер.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691977
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930