Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2008 20:01 - Анастасия Мозер: Опозицията трябва да изиграе роля на конкретен и съзидателен коректив на грешките в правителството.
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.09.2008 20:02


В България има дефицит на управление и хората от управляващото мнозинство не трябва да си измиват ръцете и да си затварят очите, а да ги отворят широко, защото иначе българският народ ще продължи да страда и да седи на опашката.

БНР, Програма "Хоризонт", "12+3"

Гост: Анастасия Мозер, зам.-председател на Народното събрание и член на коалицията Български народен съюз

 

Първият ни събеседник в „12+3” днес е зам.-председателят на Народното събрание и член на коалицията Български народен съюз г-жа Анастасия Мозер. Здравейте, г-жо Мозер.

Добър ден и на вас.

Понеже днес говорим за приоритети, да ни кажете как започна новият политически сезон за коалицията Български народен съюз.

Да, коалицията започна с едно изказване по повод новата сесия, разбира се. Нашите изказвания в повечето случаи са пожелателни, защото, както г-н Каракачанов спомена, за жалост управляващото мнозинство много рядко взима предвид предложенията и критиките на опозицията. Пък те са много важни, защото опозицията трябва да бъде и е един важен коректив на действията на правителството. Аз бях учудена малко от изказването на шефа на парламентарната група на БСП, според който в България всичко е наред и както казва един голям българин, „в мрежата на падишаха всичко е спокойно”. За жалост в мрежата на падишаха нищо не е спокойно и вие виждате сътресенията в нашето общество и по пътищата, и по улиците, и отношението на ЕС към нас. Затова според мен задължение е на опозицията да направи всичко възможно през новия мандат да се получи едно съгласуване на действията в парламентарната и извънпарламентарна опозиция, за да може опозицията в този много критичен момент да изиграе своята роля на конкретен и съзидателен коректив на грешките в нашето правителство.

Да, и в този ред на мисли да ви попитам как гледате на процесите, които протичат в дясното политическо пространство. Доскоро сериозно скараните десни партии ГЕРБ, СДС, ДСБ вече са обединени, искат да уволняват правителството, започнаха национална подписка, вярвате ли...

За жалост такава процедура по уволняване на правителството трудно може да даде необходимите резултати, но ако опозицията наистина иска да изиграе своята роля, тя трябва да се консолидира. Аз съм го казвала винаги. Ние в 1997 г., 1996-1997-ма, когато опозицията беше тогава на върха си, имаше такава подкрепа и тогава направихме Обединените демократични сили. И действително то си оказа своето значение за спечелване на изборите след това, така че и сега трябва да се поучим от този наш опит и трябва да направим и всичко възможно през останалото време да се намали социалното напрежение, да се преодолеят, особено важно е да се преодолеят негативните констатации в доклада на ЕС, защото те са негативни за българския народ. Спирането на еврофондовете е катастрофа и един грях, който това правителство има, защото с несправянето, с престъпността, с липсата на реформи в съдебната система ние не направихме това, за което ЕС многократно ни е напомнял, че трябва да се направи. А както казах, българската икономика, която е една икономика в сериозна криза, защото ние нямаме особено производство, има нужда от тези средства, за да постигне едно ниво, с което да се сравняваме с нивото на жизнения стандарт на хората, които са в по-стария ЕС, пък е тези, които влязоха след това от Източна и Централна Европа, защото навсякъде в тези страни животът е много по-добър, затова и аз определено съм казвала и пак ще повторя, в България има дефицит на управление, има управленски дефицит и хората от управляващото мнозинство не трябва да си измиват ръцете и да си затварят очите, а да ги отворят широко, защото иначе българският народ ще продължи да страда и да седи на опашката.

Но доколкото ви разбирам, вие не вярвате, че действията на т.нар. ЕНП опозиция могат да предизвикат предсрочни избори?

Те изборите идват, аз не виждам особен смисъл в някакви предсрочни избори, освен като решения на българския народ и една сериозна критика на политиката на това правителство. Но според мен опозицията трябва да се мобилизира сериозно, да се консолидира сериозно, да преодолее конфликтите помежду си, за да може да изиграе тази конструктивна роля.

Ще успее ли обаче да ги преодолее?

Ами аз съм казала, че всичко, което зависи от хората, е възможно. А ние всички сме хора в тази център-дясно опозиция и бе трябвало да го направим.

Г-жо Мозер, защо БЗНС-Народен съюз се разминахте с Бойко Борисов? На еврооизборите бяхте заедно, след това на местните не бяхте. Предполагам, че и сега на предстоящите парламентарни всеки ще върви по своя път. Какво се случи?

Аз не мога да ви отговоря конкретно, защото не съм имала никакви различия с г-н Бойко Борисов. Както казахте и вие, ние се явихме заедно на изборите и мисля, че БЗНС-Народен съюз изигра доста важна роля в резултатите на тези избори, защото ние имаме и структурите, имаме и желанието и ентусиазма за работа тогава, който проявихме. Но аз се надявам, че сега през новия сезон ще подновим разговорите и в рамките на това демократично общество в България ще намерим начин да си сътрудничим, защото БЗНС-Народен съюз е един много важен елемент от демократичната общност в България и който не се съобразява с него, губи доста сериозна подкрепа на точно този центристки елемент в България, какъвто е електоратът на БЗНС-Народен съюз и на земеделските организации.

Чувствате ли се употребена от Бойко Борисов? Преди време вашият съпартиец Моньо Христов разказа, че лично вие сте го хванали за ръка, има предвид Бойко Борисов, и сте го завели в ЕНП.

Това беше вярно в началото и след това, разбира се, това отношение няма нищо ново. Но в политиката човек не трябва да мисли назад, трябва да гледа напред, защото само бъдещето е важно. Но не бива да се забравят, разбира се, и поуките от миналото. Но аз съм човек, който иска да гледа в бъдещето и да не оставяме на миналото да влошава нещата на настоящето и да опорочава бъдещето. Така че аз съм оптимист в това отношение, защото песимизмът само парализира действията.

Та какво ще бъде вашето поведение този сезон?

Ние ще работим с демократичната общност. В парламента, разбира се, защото ще направим, пак ще кажа, всичко възможно за спиране на корупцията по високите етажи на властта, защото тя наистина е отгоре започнала и както виждате, някои от хората, цитирани в доклада на ЕС, са тези, които са правили дарения в кампанията на президента, българския президент. И после ние ще работим за това, което беше споменато от някои от журналистите, за един по-нормален бюджет за 2009 г. Защото всичките очи са насочени към този излишък. С готови пари икономика не се прави. Икономика се прави с производство, със задвижването на нашата икономика, която не е в добро състояние. Защото за жалост в България парите са направени големите, тези, които са богатите, са от търговия с чужди стоки и от строителство на хотели, което не е най-доходната част на една икономика, защото туризмът е сезонно занимание, и там са прекалили в това. А от това няма кой знае каква голяма полза. И после ще работим за промени в наказателното право и както и други споменаха, законопроектите за обществените поръчки и особено за енергийната ефективност. Вие знаете, че френското председателство, като започна, Франция заяви, че един от главните нейни приоритети ще бъде и енергийната ефективност, и опазването на околната среда, с което е свързано това. Искам само да напомня, че понятието за енергийна ефективност аз започнах да го внедрявам в живота на нашия парламент. Защото тука това понятие въобще не съществуваше. То все още не съществува, защото за да има енергийна ефективност, трябва да се вложат доста сериозни пари в тези проекти, но без това ние доникъде няма да стигнем. Да не говорим за въздуха на хората и за парите, които излизат от техния джоб. Защото в България българският гражданин харчи няколко пъти повече от своя западноевропейски колега, защото там отдавна правителствата са вложили, направили факт тази енергийна ефективност. Така че това не са празни приказки, ние трябва да ги разберем, пък да не говорим за „Кремиковци” и за замърсяването на околната среда и абсолютната излишност на това предприятие, за което обаче БСП не дава да се говори, защото това е един от техните големи успехи, което не е успех, то е за жалост лошо за България.

Това е много голяма тема за „Кремиковци”. В края на нашия разговор да ви попитам какво се случва с планираното земеделско обединение, отложено за наесен, есента дойде?

 Ние оставаме на позицията за необходимостта от това земеделско обединение, но там грехът не е наш, ние сме готови, както знаете, ние подписахме едно споразумение с г-н Пинчев, но за жалост не се получи този добър резултат. И в това обединение всичко върви като в България. Всичко се бави прекалено много, а пък в днешната динамична политическа обстановка всяко забавяне дава възможност за проваляне на проекти. И в това отношение виждаме какво става и с втория мост на Дунава, той още е само някакъв проект, който е започнал, вие сигурно може би знаете, че този проект за втори мост на Дунава е от 1990-1991 г. Представете си колко разноските са се променили, колко цената на този мост се е променила, колко време се е изгубило и т.н. Така че за жалост у нас нещата стават много бавно и затова сме на опашката. Но ние ще работим за това земеделско единство, защото разцеплението е нещо лошо и от него няма полза нито българският народ, нито Земеделският съюз.

Това обединение обаче вашите симпатизанти го чакат доста дълго.


Анастасия Мозер: Да, и ние го чакаме. Ние непрекъснато протягаме ръка в това отношение, но нещо нашата ръка не се поема, както трябва. Опитват се за жалост да направят нещо, което да причини обиди, унижение, а пък всички знаем както въобще в политиката, всеки договор, сключен чрез унижаване на унижаване на своя партньор, носи много лоши последици. В миналото, в европейски контекст е водело до нови войни и само взаимната работа, доброто, коректно отношение с партньорите може да доведе тези трайни резултати, които ние виждаме в идеята и резултатите от например Европейския съюз. Така че и нашият съюз трябва да бъде поставен на едни такива основи, да работим не един против друг, а да работим един за друг.

 Имате ли амбиции за участие в 41-ия парламент?

Не, нямам амбиция за участие в 41-ия парламент. Аз мисля, че днеска има ново поколение, и то няколко нови поколения, които трябва да поемат своята отговорност пред българския народ, защото никой не се ражда с авторитет. Той се постига с дейността, с поведението си, с коректността в политическия живот. Нещо, което за жалост в нашия политически живот е голяма рядкост. Но затова пък и е причина авторитетът на депутатите и на управляващите въобще да е доста нисък.

Да, това исках да ви попитам. Понеже вие сте един от народните представители с най-дълъг опит. Четири мандата мисля сте в парламента, как си обяснявате този нисък рейтинг, който има институцията?

Нисък рейтинг е от поведението до голяма степен на хората, които са били в парламента, защото се вижда как някои от тях много лесно забогатяха. Слава Богу, това не може да се каже по мой адрес.

Разминаване между думи и дела.


Да, абсолютно, абсолютно. А хората не са слепи. Те виждат и ще продължават да гледат и да наблюдават, въпреки че това недоверие към институциите не е добро за здравето, политическото здраве на България, но пък и тези, които са в тези институции, трябва поведението им да бъде такова, че да си извоюват отново този авторитет, който трябва да имат, за да привлекат хората, за да ги мобилизират, за да ги динамизират да участват в следващите избори, защото това е най-важното за предстоящите избори за нас. Не бива да останат хората апатични. Напротив, защото това решава тяхното бъдеще, техния живот, това решава как те ще живеят. А да не участват в изборите значи те се отказват и остават избора за това как ще живеят в ръцете на други хора. И от това, разбира се, демокрацията в България няма никаква полза.

 



Тагове:   Мозер,   опозицията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691862
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930