Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 10:15 - Без коментар. Журналисти-агенти.
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1676 Коментари: 0 Гласове:
0



Балчо Балчев

Преди две години координаторът на румънската асоциация "Граждански медии" Виктор Ронча призова журналистите да изпратят личните си данни в организацията му или в Националния съвет за проучване на архивите на Секуритате. Тази асоциация предприе кампанията "Чисти гласове" за разкриване на бившите тайни агенти в медиите. Румъния се изправя лице в лице с болезнената история на журналисти бивши агенти, коментира АП.
Тя разказа покъртителните истории на известни румънски журналисти и анализатори. Бившият журналист от румънската секция на ВВС Карол Себастиян започнал да сътрудничи преди около 20 години, когато бил студент втора година.
Слабото му място, използвано от тайната полиция, било, че състудентка забременяла от него, но той не искал да се ожени за нея. Признанието му шокира мнозина, защото във ВВС той бе отявлен критик на бившите комунисти, които поеха властта след падането на Чаушеску.
Близките му са потресени от разкритията също като бившата съпруга на анализатора Валентин Хосу-Лонгин. "Можеше да се въздържа заради баща му, който бе политически затворник", каза Лучия Хосу.

Онзи ден цъфнаха първите български журналисти-агенти, обявени от комисията по досиетата. Ще има още - от БНР и БНТ. Но докато в Румъния се е състояла широка обществена дискусия и обществото е преживяло някакъв катарзис, у нас едва ли нещо подобно ще се случи. Още нищо не знаем за принадлежността към тайните служби на журналистите, работили в българските секции към ВВС, "Гласът на Америка" и "Свободна Европа". Възможно е и у нас да има случаи като румънският. Но обществените ни сетива са толкова силно закърнели, че ви предлагаме само информация без коментар.

Петима души от Съвета за електронни медии и 20 журналисти - шефове, зам.-шефове и началници на отдели, са били сътрудници в БТА, агенти или щатни служители на Държавна сигурност и военното разузнаване.

Общо 71 журналисти на ръководни постове преди и сега в БТА са били проверявани. В СЕМ проверените са общо 56.

80 медии все още не са подали информация за журналистите си, които заемат ръководни постове.

Трима са военните разведки, работили в БТА. Това е бившият шеф на агенцията в периода 1995-1997 г. Милен Вълков и началникът на отдел "Справочна информация" до 2003 г. Любомир Йорданов, както и главният редактор на Информация за чужбина Христо Петров. Името на Вълков излиза и сред сътрудниците на ДС в списъка на СЕМ. В момента той е председател на Съюза на българските журналисти.

Две жени има сред журналистките-агентки. Лидия Василева, която е била главен редактор на Международна информация до 2000 г. е докладвала под псевдоним Роза. Другата - Цанка Стойчева, ръководила "Канал Новини", е сътрудничила на Разузнавателното управление на ГЩ като хазяйка на конспиративна квартира. Стойчева е носила и името Искра.

Секретен сътрудник на ДС е бил ексдиректорът на агенцията Иво Инджев, който водеше предаването "В десятката" по бТВ, но по-късно бе свален от ефир заради гаф с информация за президента.
Инджев е работил за службите под името Ивайло.

Главният редактор на сп. "Паралели" за периода 1991 г.-1994 г. Красимир Друмев е минал през степените сътрудник, секретен сътрудник и агент под имената Огнян и Дунаев.

Като щатен служител на ДС е посочен главният редактор на Международна информация до 1990 г. Методи Кръстев. Той е уволнен от ДС през 1969 г. В БТА е оглавявал и сп "По света".

Двоен агент - на ДС и на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО) е бил главният редактор на сп. "Паралели" до 1998 г. , а сега кореспондент на столичен ежедневник от Италия Румен Михайлов с псевдоним Руслан.

Под псевдоним Рилски се е подвизавал друг действащ журналист-Евгений Дончев. Той е бил секретен сътрудник на ДС, а в БТА е заемал постовете главен редактор на "печат" и зам.-главен директор на агенцията до 1993 г.

Бившият главен редактор на сп. "Наука и техника" Веселин Василев е бил агент и секретен сътрудник Кольо.

В списъка са и имената на Павел Пашев, секретен сътрудник на ДС, който е оглавявал отдел Икономическа информация в БТА,
първият зам.главен директор Ненчо Хранов, главен редактор на Международните новини Георги Груев, който е сътрудничил на РУМНО, друг шеф на информацията от чужбина Георги Белчев, както и зам.-главният директор Борислав Костурков, агент Страхил в ДС.

Най-дългогодишният шеф на БТА Боян Трайков, който е заемал поста от 1981 до 1990 г., е бил агент "Тибо" и "Ивайло".

Петимата членове на СЕМ, донасяли за службите, са Веселин Стойков, секретен сътрудник на ДС, Първо главно и научно-техническото разузнаване под агентурното име Сталев, Борислав Шабански-агент "Феникс", бивш шеф на дирекция Лицензиране към СЕМ, Людмил Стайков, сътрудничил на Шесто управление на ДС и Михаил Бързанов - агент Вихрен, който е оглавявал информационните технологии към съвета за два месеца през 2007 година.

Петият е вече посоченият Милен Вълков, който излезе и в списъка на БТА, като неин бивш директор.

От Комисията по досиета съобщиха още, че бившият председател на Държавната агенция за бежанците Бойко Антонов е бил щатен сътрудник - разузнавач към бившата Държавна сигурност.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691887
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930