Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2008 22:14 - Услужливо правосъдие за виновните по САПАРД
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1224 Коментари: 0 Гласове:
0



Мегаделото за източването на САПАРД тръгна гръмко в понеделник, но уви – родното правосъдие услужливо го отложи за декември. Без да се притесни, че процесът със сигурност ще бъде наблюдаван под лупа от Европейската комисия. Още повече че до него се стигна след сигнал и разследване на ОЛАФ, службата за борба с финансовите измами на ЕС. 

Съдебното дело е заведено срещу Марио Николов и още 8 лица, обвинени за източването на 7.5 млн.евро от програма САПАРД. Николов, неговата съпруга Марияна, както и останалите от групата - Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева са обвинени в документни измами и злоупотреби. Всички те заявиха, че не се признават за виновни.
Юрисконсултът на Държавен фонд "Земеделие" предяви иск срещу подсъдимите за 17.8 млн. лева. Защитата обаче възрази и обяви, че държавният фонд вече е завел частни граждански дела с искане за обезщетения срещу всеки един от обвиняемите. Съдът отхвърли исковете, посочвайки, че такива не могат да се правят в наказателен процес. Накрая все пак конституира един от тях за около 3.7 милиона лева. Резонен е въпросът – кой и кога ще потърси сметка за останалите пари?
Според обвинението на прокуратурата аферата е осъществена, като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови. По този начин са усвоявани незаконно субсидии от САПАРД. В хода на разследването са разпитани 30 свидетели. Намерени са машините и е анализирана информация от 35 банки. По делото са запорирани 32 банкови сметки и възбранени общо 41 недвижими имота.
През декември в съда ще бъдат разпитвани свидетели. По същото разследване на ОЛАФ в рамките на едно заседание немският съд вече призна преди няколко дни за виновни двама германци, замесени с българските съучастници в измамата по САПАРД. Единият получи близо 3 г. затвор, а другият - 9 месеца условно.

Ако делото срещу виновните по източването на САПАРД се размие във времето – практика, превърнала се в традиция за родното правосъдие, очевидният факт, че мафията се е сраснала с държавността отново ще лъсне. Като мръсно петно на европейския ни ревер. 


Предистория по аферата „Николов-Стойков”

През ноември 2006 г. бяха арестувани участниците в аферата, включително и президентският спонсор Людмил Стойков. После обаче всички бяха освободени, а обвиненията срещу Стойков за злоупотреби по САПАРД отпаднаха заради липса на доказателства.
През юли т.г. изтече конфиденциален доклад на ОЛАФ до българските власти, в който се твърди, че над мрежата "Николов - Стойков" има "политически чадър", тъй като членовете й са спонсори на БСП и президента Георги Първанов. Преди дни пък партия ГЕРБ внесе документи в прокуратурата с твърденията, че с тях се разкривала схемата, чрез която фирми на Марио Николов са финансирали предизборната кампания на БСП през 2005 г.

Анета БОЖИДАРОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690632
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930