Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2008 09:48 - Шизофренна имитация на пазар
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2008 09:51


Зимата все повече предявява своите права и „Топлофикация-София” благоволи да пусне парното, след като „Булгаргаз” увеличи доставките. Това пък стана с възможно, след като Столичната община, след машинациите на министър Петър Димитров, се съгласи да прехвърли безвъзмездно на държавата  акциите си в „Топлофикация”. Сега управляващите  уверяват 400-те хиляди абонати, че те ще имат парно през целия зимен сезон. В замяна на това, небезизвестният   Константин Шушулов пък ги уведоми завчера, че парното ще поскъпне от януари и в новите цени ще бъде отчетено увеличението на природния газ от октомври и предстоящото от първия месец на новата година.

С това безкрайната сага с голямото и най-заборчняло българско енергийно предприятие не е приключила. Тя е показателна, защо преходът в България е толкова бавен и мъчителен. Най-напред защото това дружество все още носи белезите на едно социалистическо предприятие - остаряла технология и инфраструктура. Като резултат ниска ефективност, огромни технологични загуби плащани от самите потребители. Лошото управление пък създаде огромни възможности за най-разнообразни разхищения и кражби, плащани пак от потребителя.

В същата време  предприятието съществува в една шизофренна имитация на пазар. Потребителите нямат друг избор освен услугите на  монополиста от ”Топлофикация - София”. Но тя няма друг избор освен да ползва горивото на монополиста „Булгаргаз”.За който пък се знае, че няма друг избор освен доставките на постсъветския монополист „Газпром”. Накрая  т.нар. независим регулатор стъкмява всичко, ръководен често от най-различни, нямащи нищо общо с пазара „целесъобразности.”

Очевидно е, че в този омагьосан кръг нещата са обречени на мъчителна агония. Ако безхаберните правителства на Кобурга и сега на тройната коалиция начело БСП, бяха организирали и инвестирали солидарно,  държавата, производителя и потребителя в нови сградни инсталации, нещата щяха да са коренно различни. Тези нововъдения щяха да позволяват, всеки сам да определя реално консумираната енергия и после да заплаща реално консумираното. Същото се отнася и за инсталирането на когенерация за производство на електроенергия/остатъчна топлина при тецовете. Що се касае до необходимата приватизация, най-вероятно замесените играчи от тройната коалиция не могат да се споразумеят, кой да прибере съпътстващите ги комисионни.

Вместо всички тези належащи реформи управляващите извършват безкрайни и безполезни еквилибристики с прехвърляне на собственост и отговорности, смяна на хора, преправяне на наредби. Също така с търсене на нови схеми  за скрито субсидиране, тоест за прехвърляне на сметката на гърба на всички данъкоплатци. Те ни баламосват с измислени сметки, измервателни уреди и дялови разпределения, заплахи за съд и обещания за прозрачност и коректност. А за мнозина, поради ниските доходи плащането на надутите сметки  е трудно, даже невъзможно.

Дали в бъдеще едно ново правителство ще е в състояние да промени нещата и да проведе необходимите реформи, не може да се  прогнозира. Но със сигурност сегашните управляващи нищо няма да променят през  настоящия отоплителен сезон.

Тодор РОТЕРМЕЛ




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684970
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031