Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2008 22:01 - ЕК ще решава за евросредствата след проверка през януари. Майкъл Лий: "Чакаме резултати".
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2008 22:04


 image

Вероятно за да спрат спекулациите от типа „Брюксел не ни разбира”, самият шеф на Генерална дирекция "Разширяване" към Европейската комисия Майкъл Лий дойде у нас. Набеден от правителството и БСП като основен "виновник" за отнетите ни 220 млн. евро по програма ФАР, в понеделник Лий се срещна в София с премиера Сергей Станишев, заместничката му по еврофондовете Меглена Плугчиева и националния ръководител на средствата от ЕС - Димитър Ивановски.

След като дни наред бе обвиняван в "двоен стандарт", неотчитане на напредъка и злонамерено отношение към България, Лий бе крайно пестелив в изявленията си след разговорите. Домакините на срещата също не дадоха изявления.

Майкъл Лий обясни, че техническа мисия на ЕК ще проверява през януари напредъка на страната в областите правосъдие, здравеопазване и социални дейности.
Затегнатият контрол бе отчетен от Майкъл Лий, но той обвърза възстановяването на плащанията по "замразените проекти" с времето и допълнителните стъпки, които правителството трябва да предприеме.
Важен за тази цел ще е и докладът на техническата мисия от януари. От него ще зависят и бъдещите стъпки на ЕК, предупреди Майкъл Лий. Визитата му в София е по искане на еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

Миналата седмица вицепремиерът Плугчиева огласи публично мотивите на ЕК за окончателното отнемане на акредитациите по ФАР, с което страната ни се "сбогува" с 220 млн. евро, а още 410 млн. остават под въпрос. Допуснати са нередности във всички фази на възлагане на европейските проекти: непоследователно и различно интерпретиране на разпоредбите на Закона за обществените поръчки; неадекватно структуриране на оценителните комисии; липса на независим експерт в оценителните комисии; непълноценно функциониране при предварителния контрол при осъществяване на обществени поръчки; занижен или липса на контрол от страна на изпълнителната агенция върху изпълнението на проектите; недостатъчно проследяване по подозрения за конфликт на интереси и нередности; недобро архивиране на документацията; недостатъчен административен капацитет, съпроводен с високо текучество и загуба на институционална памет и приемственост и др. Всичко това е описано в доклад от 100 страници, изготвен на база на оценка на работата на двете звена в периода юли 2007-юли 2008 г.

"Ние забелязахме истински реални подобрения при управлението на структурите и особено на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите. И мисля, че тези подобрения включват привличането на нов персонал и затягане на контролните механизми.

И все пак ще трябва време тези подобрения да дадат резултат", посочи след срещата Лий.

 

 Анета БОЖИДАРОВА



Тагове:   Майкъл,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690517
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930