Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 02:34 - Искаме смяна на системата
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1628 Коментари: 0 Гласове:
0



Албена Симеонова, земеделски производител, еколог, член на организационния комитет на националните протести, член на „Обединени земеделци”:


Да си гражданин е тежко изпитание. То означава не само да бъдеш свободен, но и да отстояваш тази свобода. Философът Ортега и Гасет разглежда съвременния човек като субект, който обитава цивилизацията все едно, че тя му е даденост, и не си дава сметка колко векове борба и усилия изисква същата тази цивилизация.

В този смисъл продължаващите втора седмица граждански протести са един добър урок по демокрация и гражданственост. Те не само са знак, че обществото иска промяна, но са и опит същото това общество само себе си да изгражда като гражданско и да се учи да отвоюва промяната.

 

 

- Г-жо Симеонова, кой опорочи протестите на 14 януари?

- Със сигурност никой от организаторите на протеста. Независимо от това, че някои се опитаха да припишат безредиците на тези, които стоят зад организацията на протестите. Протестът беше предвиден и беше обявен, че ще протече като мирен. Основните организатори – студенти, майки, еколози, земеделски производители няколко пъти се събирахме и  взехме решение протеста да протече по мирен и цивилизован начин. Вярно е, че бяхме запознати предварително, че със сигурност на протеста ще има подривни елементи, но това не бяха хора от средите на протестиращите. Ние, организаторите, държахме постоянна връзка с охраната на протеста, който е длъжностно полицейско лице и с чиито телефон разполагахме. Нашият колега Борислав Сандов отговаряше за това и ние дадохме знак на полицаите, че ще можем да идентифицираме провокаторите, като приканихме към почит паметта на убития студент Стоян Балтов. Всички участници в протеста клекнаха, една-единствена група, която наброяваше не повече от 30-40 човека останаха прави. Те не засвидетелстваха никакво уважение към гибелта на един млад човек и това ги открои от протестиращите. Полицията много добре видя тази група, но реагира неадекватно.

- Какви са версиите за присъствието на тези провокативни групи на протеста на 14 януари?

- Предполагаме, че за да осуетят протестите, са изпратени от проправителствени групи и сме сигурни, че изобщо не бяха попаднали случайно там. Неадекватното поведение на полицията обаче буди тревожно съмнение и създава асоциации за действията на полицията в едно недалечно минало, което определено не носи престиж за органите на реда. Още по-малко носи активи за управниците, които така и не искат да признаят грешките на полицията от 14 януари и упорито защитават вътрешния министър Миков. Неслучайно искаме неговата оставка, защо смятаме, че той е основен виновник за допуснатите безредици, при които пострадаха толкова невинни граждани.

- Втора седмица протестират различни социални групи - какво ви обединява ?

- Към еколозите, студентите и земеделските производители от всички браншове – пчелари, млекари, зеленчукопроизводители, лозари, зърнопроизводители се присъединиха лекари, учители, пенсионерски организации, сдружения на майки на деца със специфични проблеми. Това, което ни обединява е едно – всички искаме смяна на системата. Много пъти журналистите ни казаха – вие не знаете какво означава смяна на системата. Напротив, много добре знаем – смяна на системата означава да се даде възможност на гражданското общество пряко да участва във вземането на управленски решения. Като земеделски производител, от моята камбанария, нещата стоят по следния начин – когато трябва да се постави и защити българската позиция в Европейския съюз по каквито и да е въпроси в областта на земеделието, трябва да се попитат първо браншовиците – представителите на различните браншови съюзи. Защото ние, които произвеждаме, сме българската позиция. По същия начин стои въпроса и с проблемите на студентската общност, на лекарите, на учителите и на всички социални групи, които недоволстват от системата на управление в държавата. Защо фонд „Земеделие” не кани земеделски производители да участват във вземането на решения на Управителния съвет на фонда? Проформа фондът кани едни казионни формации, които всяка партия си е създала. В тях работят канцеларски мишки, които стоят зад бюра в София и се занимават само с административна работа. Никой не ни пита нас, хората, които по цял ден стоим в калта. Същото се отнася за майките, за студентите и т. н. Кой от управляващите е потърсил истинските представители на тези социални групи, когато се правят закони?

- Какъв е пътят за постигането на исканията на протестиращите – чрез постоянни протести или чрез преговори?

- Част от исканията могат да бъдат постигнати с преговори и за някои от тях много бързо беше постигнато съгласие – за студентите и за еколозите, например. Явно управниците се изплашиха. Но за нас, земеделските производители, в конкретен план още няма никакво адекватно управленско решение. Единственото, което засега е направено, е че правителството прехвърли едни 150 млн. към онези 211 млн. и на нас вече са ни гарантирани не 2.30 лв., а 5.00 лева субсидия на декар. Ние не искаме 5.00, ние искаме 9.00 лева на декар, за да има шанс за оцеляване българското земеделие. Нормално е да искаме все повече да се приближим в субсидирането до старите страни-членки на ЕС, или поне да се изравним с Румъния. Европейските програми достатъчно се забавиха, кризата в глобален мащаб е достатъчно сериозна, нека поне правителството спази поетите пред нас срокове. Затова ще има постоянни протести – докато нещата не влязат в необходимото русло.

- Как се чувства човек в окото на протеста?

- Приблизително на всеки 10 години все съм в окото на протеста – и през 1989 г., и през 1997 г. и сега отново. Явно промяната не се случва, щом протестираме. Хубаво е, че има и много млади хора днес. Не бива да се забравя, че хиляди протестират и във виртуалното пространство – това е заявена гражданска воля за промяна.

- Каква е политическата култура на българина след близо 20 години демокрация?

- Никаква. Клони към точката на замръзване. Включително и у някои от съорганизаторите на протеста. Имаше известна негативна реакция срещу появата на политици във втория ден на протестите. Но важно е кой излезе при протестиращите. Това бяха политици, които не се страхуват от народния гняв – Анастасия Мозер, Венцислав Върбанов, Петя Ставрева, Мартин Димитров, Иван Сотиров, Евдокия Манева, Елеонора Николова и много други. Яне Янев беше освиркан. Никой от управляващите не посмя да излезе при протестиращите.

Но си давам сметка и за друго – толкова години съм в окото на протеста и ми се струва, че днес българинът по-малко се интересува от политика. Българинът се прибира, пуска си сериалчето, пуска си музикалния канал или сяда пред компютъра. Никой не чете вестници, всеки се е затворил в себе си. Мисля си дали тези 20 години не са пропаднали, след като нашите деца не знаят нищо за близкото минало. И си мислят, че празниците на Бузлуджа са някакво хаус-парти. Ако нямаме историческа памет за миналото си, как ще променяме държавата?      

 Интервю на Анета БОЖИДАРОВА



Тагове:   смяна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684762
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031