Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 21:40 - Над 300 човека зарязаха в Любеново
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
0



В същия ден дойде новината, че домакинята Албена Симеонова е избрана за жена на седмицата от сп.” Бригите”

 

Тазгодишният празник Трифон Зарезан в село Любеново, община Никопол,  се състоя при на т.нар.вар - стари лозя в местността Геран. Домакин на събитието пак беше земеделката  Албена Симеонова, която стана известна в последния месец и като лют оратор на митингите пред Народното събрание против агрополитиката на правителството на тройната коалиция. Тя  отглежда в този край  свои и арендовани над 650 декара  лозя само по методите на екологичното и биологично земеделие.

 

 

 

Над 300 човека се събраха в събота при лозята край Любеново.  Сред официалните гости  на „Зарезан 2009”  бе и депутатът Венцислав Върбанов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Събитието бе почетено и от плевенския градоначалник Найден Зеленогорски, както и от кмета на община Никопол д-р Валерий Желязков. Фолклорна група - деца от Никопол, изпълниха  весел ритуал, в който задължителен момент  бе старинната клетва на любеновските лозари. В нея любопитен момент са строгите закани и заклинания за тези, които се опитват да слагат вода във виното или, както е модерно сега да се казва, да произвеждат ментета. Избран бе и нов цар на лозята сред учениците,  изпълняващи художествената програма, но той после предаде короната от лози на Венцислав Върбанов. След това веселието се пренесе в кметството в селото, където се лееше биологично вино от лозовите масиви на Албена Симеонова - Каберне Совиньон, реколта 2008. Лозята,  нейни и арендовани, са 650 декара, но в момента специалистката е спечелила нов проект към Министерството на земеделието и храните за още 80 декара. Те ще се обработват по всички правила на екоземеделието и финансиреното ще е по линията за преструктуриране и конверсия на лозята. За сега е ясно, че  новият блок ще е в местност Капачев дол.

На Зарезан в Любеново, освен членове на „Обединени земеделци” имаше и такива от СДС, от ГЕРБ  и от ДПС, което според Албена Симеонова,  е добра заявка за един солиден бъдещ политически формат. Въпреки че поводът за сбирката бе по-скоро весел, отколкото сериозен, по време на срещата бяха казани отново някои остри думи против аграрната политика на правителството и в частност на Министерството на земеделието и храните. Така в разговори между съмишленици на земеделската идея стана ясно, че агроминистерството до сега не е превело дължимите пари за биологично земеделие. Може би затова, каза Албена Симеонова, в момента само 0,16 на сто от обработваемите площи в България са регистрирани, че се обработват по екологични практики. А по изискванията на Европейския съюз тези площи трябва да станат не по малко от 8 на сто. Кога ще ги стигнем? Сблъсъците с агроминистерството няма да спрат, каза между две наздравици още лозарката от Никополско. „Следващата /настоящата – б.а./ седмица ще я пропуснем, защото се провежда изложението „Агра”. Веднага след това обаче  сме уговорили среща с министър Цветанов най-малко по пет важни въпроса, които са свързани със селското стопанство”, оповести още прочутата в Никополския край земеделка.  

 

 

Албена Симеонова – жена на седмицата в сп. „Бригите”

 

По време на Зарезан 2009 в Любеново дойде и една радостна вест. Албена Симеонова е избрана за Жена на седмицата /9 - 15 февруари/ от читателките на  авторитетното немско женско списание „Бригите”. В материала към класацията са посочени и дейностите на никополската еколожка - повече като противник на атомната централа в Белене, отколкото като лозарка. За медиите Симеонова заяви, че немските журналисти не са правили специално интервю с нея, макар че тя е говорила на много международни срещи. „Може би за това отличие е помогнало участието ми в организацията на два семинара миналия месец, със специалисти – в  Свищов и в Александрия, Румъния. На тях говорихме с данни и факти против превръщането на района ни в радиоактивно сметище покрай АЕЦ – Белене, обясни Албена Симеонова. Така за лозарката от Любеново празникът се превърна в двоен.

 

 

 image

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692401
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930