Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 23:36 - Евродепутати от България, Румъния и Гърция се обединяват, да защитят по-добре интересите на трите страни в ЕП
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1520 Коментари: 0 Гласове:
0



 

В деня на празника Трифон Зарезан – 14 февруари, в Пловдив се проведе регионална тристранна конференция на тема „Аграрният сектор в ЕС – проблеми и перспективи”, посветена на усвояването на еврофондовете в земеделието. Събитието бе открито от г-жа Анастасия Мозер - председател на „Обединени земеделци” и Заместник-председател на Народното събрание, която в приветствието си изтъкна важността на земеделския сектор в усилията на страната да се приобщи към европейските стандарти на живот и работа. 

Конференцията е организирана от евродепутатa Петя Ставрева, заедно с нейни колеги от Комисията по земеделие към ЕП – Константин Думитриу и Мария Петре от Румъния, и Йоанис Главакис от Гърция.

България е домакин на този втори форум, посветен на проблемите и перспективите пред земеделието на Европа, и в частност на трите балкански страни. Първата конференция се е състояла в края на миналата година в Букурещ, а последната от тази поредица ще бъде през март в Атина.

По думите на Петя Ставрева целта на форумите е чрез взаимно сътрудничество и подкрепа евродепутатите от трите страни да защитават по-добре интересите на държавите си в голямото европейско семейство.

 

                       Какво ни обединява

 

Българският евродепутат заяви пред форума, че: „Общите стремежи на трите страни са   свързани с подобряване състоянието на агросектора, повишаване доходите на фермерите и по-добра реализация на тяхната продукция. Един от важните проблеми в земеделието, който имат България и Румъния, и отчасти Гърция, е усвояването на средствата от еврофондовете, проблемите с корупционните практики и преодоляването им, и най-вече подобряване на нивото в агропроизводството.”

Освен това

 

                ЕС отпуска допълнителни средства

 

за подкрепа на земеделието в страните членки. Нашата страна ще получи допълнително около 50 млн. евро към Програмата за развитие на селските райони и че тези средства ще ни бъдат дадени, след като ЕС отпусне 1,5 млрд. евро за 27-те страни членки, съобщи на конференцията Петя Ставрева.

Българският евродепутатът е докладчик по проект за пренасочване на средства към програмите за развитие на селските райони. Тя уточни, че тези пари основно ще бъдат вложени в създаване на инфраструктура за висококачествен интернет в селските райони. Останалата част от парите ще се използват за мерки, свързани със здравния преглед на Общата селскостопанска политика /ОСП/ на ЕС. „Като докладчик, аз направих предложение част от тези пари да отидат в гаранционен фонд, който да подпомага фермерите при кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, защото е факт, че стопаните не разполагат с необходимия ресурс за началната фаза на проектите. Ако част от тези пари се събират в национален фонд, това ще бъде много полезно за производителите и според мен значително ще улесни кандидатстването и реализацията на проекти по тази европейска програма” – разясни Петя Ставрева.

 

Стремеж към по-добро усвояване на еврофондовете

 

В момента България и Румъния имат блокирани пари по програма САПАРД. В тази връзка евродепутатът Мария Петре от Румъния заяви, че задължение на депутатите в Европейския парламент и на правителствата на двете страни е да се направи всичко възможно фермерите да си получат средствата, от които имат нужда, за да започнат да работят ефективно. „На всички нива – в Европейския парламент, в Европейската комисия и в Европейския съвет, ние дискутираме нашите проблеми, за да могат те да се решат колкото е възможно по-скоро. Даваме си сметка, че се намираме в криза, но въпреки това ЕС има пари и ние трябва да направим така, че тези средства да стигнат до бенефициентите” – добави още румънският евродепутат.

За да бъдат отблокирани  парите по САПАРД, двете страни  трябва да изпълнят препоръките на ЕК, да подобрят контрола и да осигурят прозрачност. Петя Ставрева е категорична, че България не трябва да допусне злоупотреби и с ПРСР.

„При работата с еврофондовете се изисква да бъдем изключително прецизни и най-вече да осигурим адекватен контрол. Подавайки си ръка, ние, представителите на балканските държави в ЕП, заедно успяваме да отстоим интересите на нашите страни” – е уверена г-жа Ставрева.

Евродепутатът Константин Думитриу от  Румъния апелира да се намерят начини за общи действия, за да се открие правилният път за достъпа до европейските фондове, тъй като и България, и Румъния имат проблеми в това отношение. И тъй като двете страни са нови страни членки, опитът на Гърция се оказва много полезен, тъй като тя от дълги години усвоява европейски средства.

Гръцкият евродепутат Йоанис Главакис заяви, че  трябва да има сътрудничество между отделните страни членки, за да може

европейското земеделие да се стабилизира и да се развива добре.

Той обясни, че след 2013 г. парите от еврофондовете, които България ще получава, ще бъдат увеличени. „Като приятел на вашата страна искам да ви кажа следното – да правите добри проекти за основните дейности, за да може да пребъде земеделието на България. Ние, гърците, сме готови да ви помогнем в областите, в които срещате затруднения. България има потенциала и условията да се развие бързо” – прогнозира гръцкият евродепутат.

Гостите на форума бяха поканени в с. Устина, община Родопи, да споделят със селяните празника Трифон Зарезан, от собственика на винарна „Вила Устина” Милко Цветков. С хляб и сол, с бъклица вино, лозови венеци и скара хората посрещнаха евродепутатите от Румъния и Гърция и домакина – България.

Участниците в тристранната конференция посетиха Пазарджик по покана на Емил Йончев – член на постоянното присъствие на „Обединени земеделци” и общински съветник в ОбС – Пазарджик. Те посетиха месния археологически музей и художествената галерия. Форумът продължи с работна вечеря.

НЗЗ ХХІ век     




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691978
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930