Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2009 23:01 - Седми вот на недоверие към правителството на тройната коалиция: Кабинетът се провали.
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1613 Коментари: 1 Гласове:
0



Цялостната политика на това управление е провал. Това е основният мотив за внасянето на седмия вот на недоверие към кабинета „Станишев”. Близо 9 часа продължиха дебатите по вота в сряда, тази седмица. Управляващите, начело със Станишев, се възползваха от парламентарния правилник и употребиха голяма част от времето в своя полза – в протяжни речи и отчети премиерът и министрите изложиха своята гледна точка, според която страната ни е стабилна и върви напред. Не така мисли опозицията обаче. Депутатите в център-дясно аргументирано посочиха слабостите на управлението в най-проблемните за страната области – управление на европейските фондове, правосъдие и вътрешен ред, лоша икономическа политика, липса на здравна и социална стратегия, земеделие на ръба на оцеляването.

„След почти двегодишно членство в Европейския съюз, да се стигне до дискредитиране на демокрацията, да се даде повод за съмнение в полезността от това членство, да се забрави, че справедливостта и редът са основа на модерната държава, а негативизмът сред гражданите да стига до отчаяние - това вече е явна

 

неспособност на управляващите да се справят

 

с предизвикателствата на съвремието и да загърбят постигнатото през годините на преход от тоталитаризъм към демокрация”, посочи в своето изказване по време на дебатите Анастасия Димитрова-Мозер, зам.-председател на Народното събрание, председател на „Обединени земеделци”.

С конкретни цифри и аргументи депутатът Венцислав Върбанов, зам.-председател на „Обединени земеделци” отправи остра критика към управляващите за провалът им в управлението на земеделския сектор. В отговор вицепремиерът Плугчиева призна, че повечето от аргументите на г-н Върбанов са точни и обективни – програма САПАРД е блокирана, има опасност заради лош административен капацитет да забуксува и Програмата за развитие на селските райони. 

"Това правителство отне вярата на българските граждани, че можем да живеем при правила и че това, което пише в законите е това, което се случва в живота", каза председателят на СДС Мартин Димитров. Управлението на БСП и компания направи България синоним на безочие, корупция, престъпност и безпътица, допълни той. Според Димитров това е правителство, чийто "министър-председател

 

живее в политически дом, построен от други

 

министър-председател, който стои начело на кабинет създаден от друг, чиято съдба зависи от други".

"За тази своя слабост Сергей Станишев предлага едно лекарство - централизирай, централизирай и пак централизирай”, лекарство, не характерно за 21 век. Димитров смята, че българската икономика в момента е поставена в условията на перфектна буря, в която има огромна опасност хиляди хора да останат без работа, а хиляди малки и средни предприятия да фалират. „ Сключихте безсмислени и губещи за България договори, като този с "Газпром", които са престъпление към страната”, обвини управниците лидерът на СДС.

Най-важният приоритет на страната не е осъществен, защото в условия на криза, България е лишена от това да ползва подкрепата на ЕС, каза по време на дебатите за вот на недоверие към правителството Иван Костов, лидер на ДСБ.

Правителството не спазва европейските правила и българските закони. Българите са най-отчаяни, а българските институции са с най-ниско обществено доверие. 9% е доверието към правителството, което дава българинът. Едно алтернативно управление, което ще поеме управлението на страната трябва най-напред да спазва европейските правила. Според Костов трябва да се търси

 

национален консенсус за антикризисната политика

 

на държавата. „Правителството в момента се държи като богат безотговорен баща в семейство, в което парите не стигат. Практиката на корупцията трябва да бъде преустановена”, посочи още Костов.

Това, с което се хвали правителството не може повече да бъде основа на икономическата политика. Трябва да се направи така, че банките отново да направят достъпни кредитите, за да може фирмите да излязат от икономическата криза, смята лидерът на тъмносините.

Най-големият провал на управляващите е в съдебната система, заяви от името на опозицията зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова. Тя подкрепи тезата си с цитат от последния междинен доклад на Европейската комисия, в който се посочва "липсата на самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, която да е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност."

Според Михайлова е катастрофа резултатът от трите поправки в конституцията, свързани със съдебната власт, от изцяло новите Наказателно-процесуален /НПК/ и гражданско-процесуален кодекс /ГПК/, от новия закон за МВР, за съдебната власт.
На риск вече е поставена не само правовата държава, но и демокрацията въобще, подчерта Екатерина Михайлова.

Тя предложи пет мерки, за които да се търси национално съгласие. Сред тях са НС да приеме наказателна концепция за борба с организираната престъпност, съсредоточена върху тежките престъпления, прането на пари, корупцията по високите нива на властта. Промяна в конституцията, предвиждаща парламентът да избира и освобождава главния прокурор, както и намаляване мандатите на самия главен прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, е друга стъпка, предлагана от опозицията. За целите на алтернативното управление е необходим и нов НПК; създаване на паритетен принцип на специални парламентарни комисии, оглавени от опозицията, за борба с корупцията, контрол върху дейността на ДАНС и МВР, управление и контрол върху изразходването на средствата по еврофондовете.  Петата мярка е управление, което да не се основава на принципа на партийното разпределение от типа 3:5:8, а да се базира на управленски умения, почтеност, компетентност и кураж, подчерта Михайлова.

"Освен т.нар. План "Станишев", в който бодро фанфари звучат, има и друг план - без пудра и без грим с който БНД и цялата дясната опозиция казват на българските граждани, че ние знаем как, можем, правили сме го и пак ще
направим така, че прилагайки конкретни управленски мерки, ще гарантираме излизане от кризата с възможно най-малки загуби и още към средата на следващата година да успеем да върнем България на пътя на икономическия растеж и по пътя за Европа", заяви депутатът от ПГ на БНД Лидия Шулева. Според нея управляващите продължават да не разбират, че икономиката от режим на растеж и развитие бавно, но сигурно тръгва към режим на оцеляване. По думите на Шулева т.нар. План "Станишев" съдържа няколко фундаментални грешки на икономическата политика, както в нормална среда, така и в период на безпрецедентна криза. Като пример тя посочи очертаващото се огромно държавно харчене. По думите й управляващите

 

ще спасят от кризата своите фирми, но не и българската икономика

 

Парламентарната група на Българска нова демокрация (БНД) смята, че за една пълноценна и цялостна политическа реформа се изисква

свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция, каза председателят на партията Николай Свинаров.

Политиката на правителството в сектора на здравеопазването е пълен провал. Това каза

независимият депутат Лъчезар Иванов, който говори от името на извънпарламентарната ГЕРБ.

Вашата некомпетентност доведе България до пълна разруха и спиране на реформата в здравната система, нещо повече - тя започна да се
разпада, заяви Иванов.Той посочи, че здравеопазването е основен индикатор за качеството на всяко управление.

По думите му по продължителност на живота България изостава от останалите европейски страни. Страната ни е и с най-висока смъртност сред страните-членски на ЕС, добави той.

Като провал на политиката в сектора Иванов посочи, че няма план за преструктуриране на болниците, няма подписани рамкови договори в последните 3 г., всички търгове за лекарства са белязани със знака на корупция и непрозрачност, липсва система на профилактична дейност.

Въпреки отделни несъгласия с БСП и ДПС, НДСВ твърдо подкрепи правителството, в което участва. По тази причина тройната коалиция оцеля и след седмия вот на недоверие. Броени месеци обаче делят кабинета „Станишев” от най-категоричния вот – този на българските избиратели.

 



Тагове:   вот,   недоверие,   кабинетът,


Гласувай:
0



1. tus2alas - ot edna emigrantka
03.03.2009 08:54
Boje moi...tolkova li e bilo cherno? Ujas...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684882
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031