Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2009 18:55 - Редовна пресконференция на „Обединени земеделци” в БТА
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 5601 Коментари: 11 Гласове:
0



 

Венцислав Върбанов, зам.-председател на „Обединени земеделци”, народен представител, член на Комисията по земеделие и гори в народното събрание:

 

 

Земеделието е в абсурдна ситуация

 

Блокирани са милиони европейски пари, но ще връщаме и милиони неусвоени, смята Венцислав Върбанов

 

„Обединени земеделци” вече обявихме публично един от своите приоритети и той неслучайно се нарича „За нова аграрна политика”. Ние искаме да водим аграрна политика, която да е в полза на българските граждани, макар че е спорен въпросът дали изобщо имаше политика в сектора през последните два мандата.

Земеделският сектор в момента е в положение на аномалия. От една страна, европейските пари стоят неусвоени и вероятно голяма част от тях ще бъдат върнати като неусвоени. От друга страна – секторът изпитва остра нужда от финансов ресурс.
Ситуацията е абсурдна. Голяма част от предприятията, които бяха направени и оборудвани с европейски пари са в тежка ситуация – едни ще фалират, други работят с непълен капацитет, трети работят с вносни суровини. Употребата на млеко- и месозаместители в преработвателната промишленост не е случайна. Дребните животновъди и млекопроизводители са в унизително положение – млякото им не се изкупува или се приема за унизителните 35 стотинки за литър. Според ангажиментите, които са поети пред ЕК, ако не бъде удължен срокът за уеднаквяване на стандартите и изискванията към суровото мляко, над 300 хиляди животни у нас ще отидат под ножа. Но земеделското ведомство едва сега се сети да иска удължаване на този срок. А Румъния вече го е договорила с Европейската комисия.

Всички правителства заявяваха едни добри намерения в управлението на земеделския сектор. На практика нищо не беше направено. В най-скоро време националното ръководство на „Обединени земеделци” ще поиска среща с аграрния министър и с вицепремиерът Плугчиева. Подкрепям лично намерението на министър Плугчиева да се стимулира допълнително с парични средства администрацията, която е обвързана с приемането и усвояването на еврофондовете. Давам си сметка, че на фона на неусвоените средства това звучи абсурдно, но ако европейските пари не стигнат до земеделските производители и бъдат върнати като неусвоени, защото администрацията не се чувства стимулирана да си върши добре работата, какво ще спечелим за българското земеделие? В това отношение, въпреки че сме опозиция, подкрепяме усилията на министър Плугчиева. Има предвидени средства за техническа помощ и нека тъкмо с тях да бъдат стимулирани хората, които пряко се занимават по програмите за усвояване на европейските фондове. Нека помислим и за коректните бенефициенти по европейските програми, които в момента са длъжници на банките, но не могат да получат парите си заради блокирането на системата. Българското правителство няколко пъти обеща да задели пари от бюджета и да ги изплати на коректните бенефициенти по спрените програми, но до момента не е изпълнило нито един от поетите ангажименти. Ако всички тези коректни бенефициенти заведат дела срещу Разплащателната агенция като страна по подписаните договори, те ще спечелят делата и българската страна ще трябва да им изплати не само дължимите средства, но и пропуснатите ползи, както и лихвите върху тях. Но едва ли тези, които фалират в този период, ще могат да възстановят бизнеса си.

Не бих искал да оцветявам протестите на земеделските производители в политически краски. Факт е, обаче, че правителството вече няколко пъти излъга стопаните. И при наличието на толкова възможности, които имаме като страна-член на Европейския съюз, сами да унищожаваме българското земеделие, е непростимо.  

 

Георги Каркъмов, зам.-председател на „Обединени земеделци”:

 

Да спре застаряването на селото

 

Програмата и политиката на „Обединени земеделци” ще се базират на консолидиране на нашите виждания с вижданията на браншовите и неправителствените организации в сектор земеделие. Решаването на въпроса за аграризма в България е свързан с решаването на въпроса за цялостното икономическо развитие на страната. С решаване на проблемите на земеделието ние решаваме до голяма степен проблемите с развитието на туризма в България, на леката промишленост – преработвателната и хранително-вкусовата. Тя в момента работи с 50% от своите мощности, като половината от суровините са внос. Това е срам за земеделска България, която би могла с всичките дадености, които има – земя и трудов ресурс, да застане на едно от челните места в Европа.

50% от бюджета на Европейския съюз е разпределен за земеделие. Как ние ще заемем своето достойно място, ако нямаме една аргументирана позиция и стратегия за развитието на сектора? Затова „Обединени земеделци” продължават да провеждат форуми на тази важна за страната тема. На 5 април предстои форум в Пловдив, а на 26 – в Плевен.

Ние се учудваме на цялата политика, която води тройната коалиция. Тя заявява, че земеделието е неин приоритет, но в същото време не се изплащат субсидии, няма ясни правила и конкретни програми в сектора. Как да вярваме на една такава коалиция? Нужна е агресивна политика на вноса и износа на земеделски стоки и ясна визия за дългосрочното развитие на сектора. В условията на световна криза и при очаквание за безработица, секторът има нужда от допълнително стимулиране. Много млади хора биха се ангажирали със земеделие, но в момента няма никакви стимули за такава дейност. Крайно време да спре процесът на застаряване на селото. Но държавата е длъжник на младите българи в това отношение.  

Затова считаме, че програмата на „Обединени земеделци”, която е съгласувана с вижданията на браншовите и неправителствените организации, заети в аграрния сектор, може да се превърне в национална програма за развитие на земеделието у нас.

 

   




Гласувай:
0



1. анонимен - корупция
21.04.2009 14:16
“Добружанска гора” –ЕООД ---Парашутисти" лапнаха 40 000 хектара гора
Доверениците на министър Върбанов слагат ръка на ловуването в Добруджа
Доверени хора на Венцислав Върбанов приватизираха 40 000 хектара гори, ловни полета и хижи в сърцето на Добруджа. Това разкриха работници и служители в раздържавената тази есен "Добруджанска гора" АД. Секретарката на Венцислав Върбанов - Пепа Александрова, и шефът на националното управление на горите Тони Кръстев държат 30 % от капитала на работническо-мениджърското дружество, без да са работили нито ден във фирмата, алармираха потърпевши. По този повод работници пращат оферта в парламента: не само депутатите и министрите, но и техните секретарки да бъдат задължени да декларират имуществото си в публичния регистър.
Ловуването в Североизтока е най-апетитната хапка за приватизаторите. Полетата на Добруджа мамят авджии от цяла Европа с елени и диви прасета. Само през септември и октомври са отстреляни 14 рогати, за които чужденците са платили от 20 000 до 100 000 марки на глава, разкриха запознати с бизнеса. Софийската фирма "Анел`98" дава 1 350 000 лева кеш за 80 % от "Добруджанска гора". Столичното дружество е шкартирано от сделката. РМД-то брои 175 000 лева, а останалите 90% от цената ще издължи на разсрочено плащане в следващите 6 години, показва справка във фирменото отделение на добричкия съд. "Нямам секретарка Пепа Александрова, макар че познавам такова лице. Моите секретарки се казват Вяра и Габриела. Нямам мой човек или подставено лице в работническо-мениджърското дружество", отрече да има пръст в сделката Венцислав Върбанов. "Не помня столичната фирма нито как се казва, нито колко пари предложи. Но ако беше представила по-добра оферта, в никакъв случай нямаше да бъде пренебрегната. Някои ваши активисти така бяха спазарили "Добруджанска гора", че фирмата вече нямаше да я има", заяви пред репортер на вестника земеделският министър. 29-годишната Пепа Александрова е землячка на Върбанов, както личи от плевенската регистрация на личния й паспорт. Сега младата дама наистина не е министерска секретарка, а експерт в управление "Европейски структури" във фонд "Земеделие" при агроминистерството. Преди приватизацията тя е назначена със заповед на Върбанов за член на борда на директорите на "Добруджанска гора". Тони Кръстев е шеф на борда. Точно преди продажбата пак със заповед на министъра е увеличен капиталът на дружеството. В "Добруджанска гора" влизат почивна база в село Кранево, няколко ловни дома в Тузлата, Батово, Житница, местността Дъбовете, конюшня в село Златия, голям склад за зърно в Соколово... Пепа Александрова притежава 1510 броя акции, колкото и изпълнителният директор на "Добруджанска гора" Илко Манолов. Още стотина души има в списъка на РМД-то, но повечето от тях са масовка с по няколко акции.
ЮЛИЯ ХРИСТОВА
наша кореспондентка
цитирай
2. анонимен - Върбанова корупция
25.05.2009 11:34
Крадците на прехода в затвора. Тогава ще се оправи България.
A


Ликвидирането на мелници в Плевенски регион ставало със
съдействието на Венцислав Върбанов, твърди потърпевш


18 май 2009 | 17:14 | Агенция "Фокус"






Плевен. Престъпното ликвидиране на мелничните предприятия в Плевенски регион от фирми на Светлозар Дичевски ставало със съдействието на бившия земеделски министър и настоящ депутат от партия „Обединени земеделци” Венцислав Върбанов. Това твърди в сигнал до ДАНС Илиян Михайлов, управител на мелничния комплекс „Славомел” – гр. Славяново и потърпевш, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Сигналът е подаден още до Главния прокурор на България и до председателя на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Михайлов посочва, че чрез престъпна схема фирми на Дичевски цедирали вземания на банки към земеделски производителни кооперации и други мелнични комплекси в Северозападна България. Така са погълнати най-голямата плевенска мелница „Зърнени храни 97” АД, мелница „Дунав”АД – гр. Свищов и мелница „Славомел” – гр. Славяново. Присвоени са и зърнобази и хранилища в Пордим, Дебово, Деков, Ореш, Вардим, Бяла Слатина, Кнежа, Божурица, Кормянско, Ставерци, Брест, Гиген, фуражният завод „Вит” АД в Долна Митрополия и др.
Всички имоти са получени чрез постановления за възлагане от съдия-изпълнител или чрез Агенция за държавни вземания през периода 2004-2006 г. в полза на фирмите на Дичевски „Октопод Инвест Холдинг” ЕАД, „Сортови семена” ЕАД - Плевен, „Сортови семена” – с. Вардим, "Сортови имена" – Ямбол. Михайлов изтъква, че мелничните комплекси и хранилища престават да функционират след възлагането им. Така фирмите на Дичевски стават пълен монополист в региона и са определящи по отношение на пазара и цените на зърно за държавата, а при наличието и на два порта на р. Дунав – Сомовит и Оряхово, възможностите за въздействие на пазара на национално ниво са много големи. Чрез износа на зърно в огромни количества фирмите на Дичевски получават ДДС, тъй като доставките са в страни от ЕС и като вътрешно-общностни, са освободени от този данък, но той се получава като данъчен кредит. "Очевидно е създадена една картелна организационна структура, която е в състояние да оказва безконтролно влияние върху зърнения пазар, а от там върху брашното и хляба като краен продукт", смята Михайлов.
В писмения сигнал той проследява фактологично и хронологично делата, свързани с трите мелнични комплекса в Плевенски регион, станали жертва на фирми на Дичевски. И в трите случая се появяват едни и същи действащи лица – съдия-изпълнител Цветозар Найденов, вещото лице оценител Капка Радева, която прави няколко пъти по-ниски оценки от пазарната стойност на недвижимите имоти, Ценка Босева, депозитар и счетоводител във фирмите на Дичевски. По сигнали на граждани в региона на Червен бряг и Кнежа негови фирми са придобивали земя чрез фалшиви пълномощни. За тях са получавани субсидии от държавата в огромни размери, документално доказва Михайлов. Освен това тези вземания от държавата са служили на Дичевски, като обезпечение при получаването на огромни кредити от банки.
Михайлов призовава компетентните институции да разпоредят проверка на твърденията му, както и на всички прокурорски преписки по споменатите случаи. „Моля, ако има законово основание, всички прокурорски преписки да се обединят в една, като се извърши обстойно изследване на схемата, по която са придобити недвижими имоти на толкова търговски дружества и по същество е създадена една картелна организация, което е в противоречие със законите на сраната. Цял браншови отрасъл в региона е ликвидиран чрез цесии и съдебно изпълнителни дела. По незаконен начин се придобива значително количество земеделска земя, а хората нямат сили и средства да се защитят в съда”, коментира Михайлов. По мнение на всички „ужилени” от стратегията на Дичевски са налице координирани действия на група от бизнесмени, адвокати, съдия-изпълнители, съдии и покровители от най-високите етажи на властта с цел придобиване на активи и залагането им за получаване на големи кредити от различни банкови институции, обобщава Михайлов.

Даниела ДОЧЕВА

цитирай
3. анонимен - Земеделска КОРУПЦИЯ
30.09.2009 11:34
Най-голямият крадец в ЗЕМЕДЕЛИЕТО е Венцислав Върбанов.
Ето накратко какво открадна от Министерството:
1. Мелниците: Плевен-фирмата на братовчед му Тони Тонев "Агробизнесинформ" АД прави оценка, а кумът му я купува, липсват 9000 тона първокласна пшеница, Мелница София -разграбена по негово време, 370 милиона стари пари изразходени за реклама на брашно, мелница Червен бряг подарена на братовчед му.
2.Ловни стопанства: "Доброжанска гора" АД, ловната резиденция на Тодор Живков"Огняново", "Сютка"АД, "Баташки Снежник" АД.
3.Парите на фонд "Земеделие" раздадени на близки и роднини без договори даже.
4. Венцислав Върбанов с братовчед си Тони Тонев открадна Главния Информационно-Управляващ Център на Министерство на Земеделието по-късно преименуван във фирма Агробизнесинформ ЕАД София. Две административни сгради и седем Магазина в центъра на София. Без да платят един лев от джоба си, всички вноски са направени от дружеството. Държавата е ощетена с повече от десет милиона евро. Крадци на прехода.



цитирай
4. анонимен - Върбанова КОРУПЦИЯ
21.12.2009 12:45
Най-голямият крадец в ЗЕМЕДЕЛИЕТО е Венцислав Върбанов.
Ето накратко какво открадна от Министерството:
1. Мелниците: Плевен-фирмата на братовчед му Тони Тонев "Агробизнесинформ" АД прави оценка, а кумът му я купува, липсват 9000 тона първокласна пшеница, Мелница София -разграбена по негово време, 370 милиона стари пари изразходени за реклама на брашно, мелница Червен бряг подарена на братовчед му.
2.Ловни стопанства: "Доброжанска гора" АД, ловната резиденция на Тодор Живков"Огняново", "Сютка"АД, "Баташки Снежник" АД.
3.Парите на фонд "Земеделие" раздадени на близки и роднини без договори даже.
4. Венцислав Върбанов с братовчед си Тони Тонев открадна Главния Информационно-Управляващ Център на Министерство на Земеделието по-късно преименуван във фирма Агробизнесинформ ЕАД София. Две административни сгради и седем Магазина в центъра на София. Без да платят един лев от джоба си, всички вноски са направени от дружеството. Държавата е ощетена с повече от десет милиона евро. Крадци на прехода.




цитирай
5. анонимен - КОРУПЦИЯ
21.04.2010 16:06
Познавате ли Братовчедите на Венцислав Върбанов -Улян Удринов министърът му подарява "ВИТАЛЕС" АД-Тетевен, Данчо Кънев - министърът му подарява Мелница "Напредък" Червен Бряг и го прави съдружник МОЛ - Екобилдинг-София, Тони Милев Тонев-министърът му подарява Главния информационно управляващ център на Министерство на Земеделието преименуван във фирма "Агробизнесинформ" две административни сгради и седем магазина в центъра на София, Васко Денчев министърът му подарява Мелница"ПЛЕВЕН", Евгени Генов министърът му подарява "Сортови семена" Плевен. На брат си Любомир Василев Върбанов подарява фирма "ОМНИПРО" АД -96декара в центъра на София и хотел "РИБАРИЦА", на баща си комбаин Джон Дир.
цитирай
6. анонимен - Върбанова КОРУПЦИЯ
04.06.2010 17:53
Венцислав Върбанов съсипа българското ЗЕМЕДЕЛИЕ. Раздаде имотите на МИНИСТЕРСТВОТО на своите братовчеди:Тони Милев Тонев получи всички имоти на Главния информационно управляващ център-две административни сгради и седем магазина(месечен наем получава 20 000лева),Улян Удренов продава хотел "Рибарица" за 3 000 000лева на руснаци, Данчо Кънев,Васко Денчев получава мелница "Плевен" от която източват 14 000тона пшеница. Министърът продава за жълти стотинки "Доброжанска гора"АД ловната резиденция на тато "Огняново" Сютка, Баташки снежник и много други имоти от държавни стават с поставени лица-брат и братовчеди частни. Крадци на прехода.
цитирай
7. анонимен - Братовчедите на Върбанов
07.08.2010 16:29
КРАДЦИ НА ПРЕХОДА.
цитирай
8. анонимен - backlink service
15.08.2011 06:07
This is very interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I've shared your website in my social networks!
цитирай
9. анонимен - Xrumer service - we publish your marketing message up to 100K forums worldwide
24.08.2011 16:22
Best Xrumer service - we post your marketing post up to 100K forums worldwide price starting only form $29
Get great online web traffic using best xrumer service today. We are able post your custom post up to 100K forums worldwide, get thousands of backlinks and great online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>xrumer service</a>
цитирай
10. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
15.09.2011 18:14
Best Xrumer service - we post your custom post up to 100K forums worldwide price starting only form $29
Get large web traffic using best xrumer service today. We are able post your marketing message up to 100K forums around the web, get thousands of backlinks and great web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>xrumer</a>
цитирай
11. анонимен - link building service backlinks service
26.09.2011 21:51
increase page rank seo sem <a href=http://xrumerservice.org>alexa backlink</a> backlink booster
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690707
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930