Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2009 23:55 - Политиката в 7 дни
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 20757 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Регистрират партиите за евровота до 12 май

 

Гражданите на ЕС подават заявление за гласуване до 27 април

12 май е крайният срок за регистриране на партии и коалиции, които ще имат свои кандидати за евродепутати, съобщиха в понеделник от ЦИК. Преди този срок партии, коалиции и инициативни комитети трябва да внесат определените депозити за участие във вота за Европарламент.

За партии този депозит е 50 хил. лв., за коалиции – 100 хил. лв., а за инициативни комитети – 15 хил. лв. Забранено е финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, чуждестранни физически лица, религиозни институции, чужди правителства и чуждестранни държавни предприятия, като размерът на едно дарение е до 5 хил. лв.

До 20 дни българите, живеещи в страни-членки на ЕС, трябва да подадат молби за участие в предстоящите евроизбори до съответните посолства или консулски служби. На тези избори важи и така нареченият ценз за уседналост, според който гласоподавателите трябва да са живели в страната три месеца преди изборите, а кандидатите за евродепутати – през последните две години. До 27 април гражданите на страните от ЕС, които ще гласуват у нас, пък трябва да подадат декларация до общините.

 

 

ПГ на ОДС остана с 10 души

 

Парламентарната група на ОДС остана с минимума от десет души, след като в сряда четирима депутати официално напуснаха. Това са Марио Тагарински, Иван Колчаков, Димитър Димитров и Димитър Йорданов. Те стават независими народни представители. Четиримата депутати са против дясната коалиция СДС – ДСБ.

 

САЩ отказа виза за Ковачки 

 

Консулската служба на САЩ е отказала да издаде виза на енергийния бос Христо Ковачки. Той е искал да присъства на молитвената закуска, която американският президент дава всяка година в началото на февруари. Тази година това беше първата молитвена закуска на Обама. Присъствието на Ковачки на закуската е имало за цел да му даде легитимация пред обществото у нас.

Бизнесменът е обвиняем за данъчни престъпления в особено големи размери. На него му беше наложена рекордна парична гаранция от 200 000 лева. За да напусне страната той се нуждае от разрешението на прокуратурата.

Практиката на Държавния департамент на САЩ и на американските консулски служби по света е да не коментират откази на визи. Отказът да бъде допуснат на територията на САЩ се тълкува като знак за позицията на американското правителство към бизнеса на Ковачки, както и към проекта му за влизане в политиката - Коалиция “Напред”, коментират запознати със случая. Ковачки е поредният български бизнесмен, който получава отказ за американска виза. Идентичен е случаят с Васил Божков, който също е персона нон-грата зад Океана.

 

Анета БОЖИДАРОВА

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1691913
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930