Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2009 18:47 - Да отстояваме земеделската идентичност
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 2480 Коментари: 1 Гласове:
0



Анастасия Димитрова Мозер, зам.-председател на Народното събрание, председател на „Обединени земеделци”:

 

- Г-жо Мозер, предизборната ситуация е доста динамична – падна 8% бариера за коалиции, СДС води тежка юридическа битка, което рефлектира и върху Синята коалиция. Очаквате ли обаче тази съпротива да постигне обратния ефект - да създаде допълнителна мотивация за подкрепа на Синята коалиция?

- Всичко това съсредоточи вниманието не само върху СДС, но и върху проблемите на нашето правосъдие и изобщо върху политическия живот. Цялата атака срещу Синята коалиция е абсолютна манипулация и опит да се саботира една организация - СДС, която от 20 години е в българския политически живот и има естествено право на съществуване в него.

Погрешно, законът за изборите се гласува прекалено късно и промените се направиха в последния момент. Те бяха подкрепени от мнозинството, което подсказва, че са предварително съгласувани. Защо беше нужно да се вдига бариерата за коалиции, защо беше нужно да се въвежда мажоритарният принцип – това не се прави в последния момент. В България има

 

традиция на пропорционалния вот

 

Всички отчитат, че в страната все още няма такива личности, които да застанат силно мажоритарно и да имат необходимия авторитет. Ако погледнем политическите системи в други страни, там има хора, които години наред са били парламентаристи, години наред са се грижили за своите райони и са доказали, че могат да работят за тях. Парламентаризмът е и опит. В началото всеки се учи, а у нас, ако говорим само за партийни мажоритарни личности, те така или иначе застават начело, защото всяка партийна листа се оглавява от някоя разпознаваема личност, която се предполага, че ще привлече вниманието и ще донесе повече гласове – с дейността си, с политическата си биография.

За щастие, съдът отмени 8% бариера, но остави висок праг за мажоритарните кандидати. Но, това е положението. Да се надяваме, че ще се спретнем всички, за да покажем, че в България има център-дясно политическо пространство. Което се подкрепя от хората и по-важното – което се разбира от хората. Припомням, че всички благоприятни промени в България са направени по време на управленията на демократичните сили. Всички провали и икономически колапси са ставали по време на управленията на БСП – дали Лукановото управление, дали Жан-Виденовата зима, дали кризата днес, на която сме свидетели. Тя не идва отвън, идва от това, че днешната българска икономика не е действаща и полезна. Ако днес не сме в най-лошо положение, то е защото все пак собствеността вече е в частни ръце. Но тази промяна извърши управлението на ОДС, а не на БСП. В края на управлението на Жан Виденов държавната собственост все още беше почти 90%. Лошото е, че българската икономика днес не е продуктивна. Тя се държи на търговия с чужди стоки, тя се държи на строителството, което обаче се прави с „изпрани” пари, защото никой не може да инвестира такива колосални суми, които е наследил от фабриката на баща си или от наследството на майка си. Това е дълбоката корупция в нашата икономическа система, от която дълго няма да се спасим. Олигарсите превзеха икономиката и това са предимно хора на БКП.

- Волята на Управителния съвет на „Обединени земеделци” беше да се влезе в Синята коалиция. Как ще се отстоява земеделската идентичност в нея?

- Аз я наричам Оранжево-синя коалиция, защото нашето място там е знаково. Въпреки, че Земеделският съюз е един от основателите на СДС, днес нещата са обособени по друг начин. Мотото на Европейския съюз е „Единство в многообразието” и ние трябва да настояваме и да отстояваме своята идентичност. Това зависи и от нашата работа - на централно ниво, от работата на нашите структури по места в предизборната кампания. Да се надяваме, че ще успеем да извоюваме места за обединените земеделци и в предизборните листи по места. Задължително е в тях да има разпознаваем член на „Обединени земеделци”, за да могат хората да се мобилизират, да работят усилено за кампанията и да гласуват. Има елементарни правила и елементарни психологически нагласи в тези процеси и се надявам, че ще постигнем съгласие в коалицията за тях.

- Петя Ставрева е земеделският кандидат за евродепутат в листата на Синята коалиция. Какви са нейните предимства, като се има предвид, че тя вече има опит като депутат в Европейския парламент?

- Много се радвам, че Петя е в евролистата на Оранжено-синята коалиция, макар и на трето място. Тя не само е човек, който ние сме посочили, но доказа през изтеклите две години и половина, че може да работи в Европейския парламент. Петя направи много посещения в различни части на страната, множество срещи и контакти с различните браншови съюзи. Все повече се налага тенденцията в политическия живот да участват и гражданските и  неправителствените организации, да бъдат привлечени специалистите от различните сектори на икономиката, социалната сфера, екологичните и младежките движения. Те трябва да бъдат привлечени при взимането на управленски решения, защото са най-близко до проблемите  и могат да помогнат най-добре за тяхното разрешаване.

Петя Ставрева организира в Брюксел Ден на България, Ден на българското вино, Ден на Пловдив и всичко това проведе успешно. Тя непрекъснато работи – и тук, и в Брюксел, за да защитава интересите на България. Нейният доклад и нейното предложение за допълнителните 1 млрд. и 200 млн. евро за модернизиране на селските райони бяха приети единодушно в пленарна зала на Европейския парламент.

- В Синята коалиция влезе и федерация "Справедливост - България" на Сезгин Мюмюн, която представлява българските мохамедани и помаци у нас. Очаква ли се още организации да се присъединят към Синята коалиция?

- Земеделският съюз винаги е имал изключително толерантно отношение към всички етноси в България. Много е важно, че тази формация се присъедини към нас, защото турското малцинство основно се занимава със земеделие и българските мохамедани бяха наши членове до вчера. Ахмед Доган обаче ги принуди да влязат в ДПС, но сред тях има много, които отстояват своите предпочитания и е добре, че вече имат друга алтернатива.

- Често казвате, че сме много далече от европейските ценности и морал в политиката...

- Ние не сме истински членове на ЕС, ние сме някакво недоразумение – с цялата корупция в страната, с неадекватното политическо отношение на БСП по важни обществени въпроси, каквито са престъпленията на тоталитарните режими, например – цялата световна и европейски общественост ги заклейми, а нашите социалисти не просто се въздържаха в пленарна зала по този въпрос, а гласуваха „против”. Което още веднъж доказва, че българските социалисти трудно могат да се нарекат европейци – те, за съжаление, си остават някакви чугунени фанатици.Това е тъжно за България, защото в други страни социалистите не са заплаха за демокрацията.

 - С отмяната на 8%-ната бариера очаквате ли следващият парламент да е доста шарен?

- Ще видим. Не се ходи лесно на избори, така че колко шарен ще бъде, ще го реши българският народ.

 

 Интервю на Анета БОЖИДАРОВА




Гласувай:
0



1. adani - пепи
19.05.2009 18:50
мн си яка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690667
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930