Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 14:28 - Атанас Енгьозов, кандидат за евродепутат от „Обединени земеделци” в листата на Синята коалиция: Хората искат промяна
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 4370 Коментари: 1 Гласове:
0



 image

 

Не българските евродепутати провалиха членството ни в Европа, а некадърната политика на Тройната коалиция, смята Атанас Енгьозов

 

 

Интервю на Анета БОЖИДАРОВА

 

Атанас Енгьозов е вторият кандидат за евродепутат от „Обединени земеделци” в листата на Синята коалиция. Роден е на 25 декември 1962 г. в София. Завършил е философия и право в Софийския университет „Свети Климент Охридски” – магистърска степен. Владее немски, английски и руски език. Работи в „България ер” като зам.-началник „Кабинен екипаж”. Повече от 20 години лети.

Председател е на Експертния съвет на ПП „Обединени земеделци”. Семеен, с две дъщери.    

 

 

- Г-н Енгьозов, предизборният рейд на Синята коалиция е в пълен ход - какви са впечатленията ви от срещите с хората?

 

- Усещането е невероятно – залите са препълнени, хората искат да чуят смислени гласове за промяна, защото не им е безразлично какво бъдеще очаква тях и техните семейства през следващите четири години. Център-десните сили, които изведоха страната на пътя към Европа, са доказали, че могат да работят за България и огромният интерес към Синята коалиция по места доказва, че хората не са забравили това. И че отново ще гласуват доверие на предстоящите избори на център-десните сили.

 

- Смятате ли, че е грешка изборите за Европейски парламент да се смесват с тези за Национален – все пак става дума за различни типове управление и на различни нива?

 

- Моята лична прогноза е, че онази политическа сила, която не постигне представителство в Европейския парламент, няма да го постигне и в Националния. В този смисъл евроизборите се считат като Първо полувреме към големия мач за Националните избори. И първите определено ще повлияят с резултатите си върху вторите. Затова е много важно хората да гласуват на изборите за Европейски парламент. За разлика от повечето прогнози, очаквам относително висока избирателна активност у нас, отнесена към средната в страните от Европейския съюз.

 

- Българите все още не усещат реално европейското членство. В този контекст какви са най-честите въпроси към кандидатите за евродепутати на Синята коалиция?

 

- Хората оценяват положително членството ни в Европа, но си дават сметка, че то е провалено от сегашните управляващи. Затова и въпросите им не са абстрактни, не „стигат” до Брюксел, а са свързани с националното управление на страната. Защото не българските евродепутати провалиха членството ни в Европа, а некадърната политика на Тройната коалиция. Българските евродепутати имат своя принос  и своята роля да се чува името на България в Европа, но мъничко се спекулира с това, че от техните единични усилия зависи успехът на членството ни в ЕС. Той зависи предимно от държавната политика на страната и е плод на управленски усилия на национално ниво. Затова е важно следващото българско правителство да е силно и да действа на основата на общи принципни позиции за управлението на страната. 

 

- Какво ще мотивира най-силно хората да гласуват – и на евроизборите и на тези за Национален парламент?

 

- На евроизборите ще отидат да гласуват всички, които искат нещо да се промени в държавата. Да се покаже недвусмислено, че от политическото ни представителство в Европа зависи какво трябва да е следващото управление на страната. Има и други мотивации, но тази – да се даде знак, че трябва да се сменят управниците е най-силната. Хората са гневни, сърдити и търсят всяка възможност да натрият носа на тези, които са ги докарали до сегашното унизително положение.

Вярно е, че сме в условията на световна криза, но у нас тя до голяма степен е привнесена отвън и когато потрябва служи като удобно оправдание за неадекватната политика на сегашното правителство. Хората разбират това и ще накажат Тройната коалиция. Синьо-оранжевата коалиция дава алтернатива на хората да гласуват за компетентните, можещите и знаещите. При срещите с хората в страната виждам, че никой не се съмнява в това – в потенциала на Синьо-оранжевата коалиция. Надявам се, че най-убедително ще го докажат резултатите от изборите.       




Гласувай:
0



1. анонимен - bez komentar
07.07.2009 00:00
Както нищо не се получи от неговото зам.началничество в отряд "Кабинен екипаж",така нищо не се получи и от неговата кандидатура за какъвто и да е депутат.Трябва да се радва,ако дочака стюардеската пенсия.Дано не го изхвърлят преждевременно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1692084
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930