Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 10:26 - Фермерите на пореден протест
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 3754 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди парламентарните избори животновъдите се заканиха да блокират пътища

 

Ани СТОЯНОВА

 

Мирен протест събра животновъди пред сградата на Министерството на земеделието и храните в 12 ч. в сряда, тази седмица. Вече година и 7 месеца фермерите настояват да получат полагаемите им се средства за отглеждани животни.
"Не очакваме нищо от правителството. Вече загубихме надежда, че то може да направи нещо за нас, но искаме да напомним, че съществуваме и да покажем, че животновъдите имат гражданска позиция", зави Атанас Атанасов, член на Браншовия съюз на животновъдите в България и бивш фермер.
Атанасов посочи, че в началото на годината е бил принуден да продаде всичките си животни поради финансовите затруднения при отглеждането им.
"Има огромни разминавания в данните, постъпили в Разплащателна агенция и в Националната ветеринарномедицинска служба. Фермери с по няколкостотин животни имат регистрирани в системата за разплащане само по няколко глави добитък",
посочи Иван Чалъков, зам.-председател на Браншовия съюз.
Председателят на съюза Йордан Каймаканов поясни, че до момента идентификационната система не е започнала да работи и не може да се разбере кой животновъд колко глави добитък отглежда и каква субсидия е получил за тях.
"Липсва и контрол върху количествата произвеждано мляко. Няма данни за произхода на животните и за здравното им състояние", допълни Каймаканов.  

Субсидиите за литър качествено мляко са свършили – това е бил отговорът на земеделския министър на среща с представителите на протестиращите фермери. Заради липсата на средства за субсидии за мляко, фермерите смятат да блокират пътища по места  в страната в следващите седмици преди парламентарните избори. Недоволството сред тях е голямо, защото значителна част от тях не са получили субсидиите си за предадено мляко. Някои от стопаните дори смятат, че е нужно прокуратурата и ДАНС да бъдат сезирани заради сериозни съмнения за източване на средства от министерството. Затова е нужда пълна проверка, смятат стопаните. Фермерите  си тръгнаха от протеста отново недоволни, въпреки надеждите им, че все пак ще получат някакви средства. Отговорът на Цветанов обаче попари очакванията им.

 image

 

Животновъдът от Стара Загора Данчо Колев разгневено размаха публикация, в която агроминистърът Валери Цветанов твърди, че субсидиите правели фермерите мързеливи. „Парите за обучение на фермерите даряваме на Земеделското министерство – да си обучи кадрите, за да стигнат най-после субсидиите до животновъдите”, бе отговорът на старозагорския животновъд.

 

 image

За 1 година и 7 месеца отговорът на фермерските протести от страна на управниците бе повече от служебен – топката обикновено се прехвърляше към Министерски съвет или към Брюксел. Макар, че фермерите не политизираха протеста си, те дадоха недвусмислен знак, че никой не е абониран за служебна победа на предстоящите избори.   



Тагове:   протест,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684735
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031