Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2008 15:01 - Обединени земеделци е отворена за демократично мислещите хора
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 3183 Коментари: 3 Гласове:
0



Анастасия Димитрова Мозер, зам.-председател на Народното събрание, лидер на земеделците в България:

 

Обединени земеделци е отворена за демократично мислещите хора

 

Интервю на Анета БОЖИДАРОВА

 

- Г-жо Мозер, с какво Обединени земеделци ще е различна от досегашните политически земеделски организации?

- Обединени земеделци е организация, отворена за всички демократично мислещи хора. Искам да подчертая, че създаването на Обединени земеделци беше инициатива на Земеделската младежка организация. За мен това е много важно, защото показва, че младите хора искат нещо по-чисто, по-принципно от това, в което се превърна ЗНС впоследствие, благодарение на всичките интриги, преврати, конюнктурни настроения и намерения. Много съм доволна от изявлението, което направих пред обществеността и медиите – че се оттеглям от ЗНС, под това й ръководство. Този акт ме освободи от нещо, в което останах, единствено поради съдебните дела, които се водеха. Защото ние доведохме организацията до това име – лично аз съм регистрирала името Земеделски народен съюз, но после нещата се опорочиха. За мен това, което се е случило в неделя /учредяването на движение Напред – коалиция между Лидер, ВМРО и ЗНС – Бел. ред./ е завършек на тенденцията, която започна след миналите парламентарни избори – желанието на някои хора в Земеделския съюз да бъдат коалиционни партньори на БСП. Нещо, на което аз се възпротивих категорично още тогава. Мястото на Земеделския съюз, когато той е независим, е винаги на страната на демократичните сили. За мен е немислимо да превръщаме днес, когато живеем в една демократична България, Земеделския съюз в казионна организация. Затова е нормално искрените земеделци, тези, които не са службогонци и кариеристи, да напуснат ЗНС и да станат част от организация, която считаме, че е принципна и ще бъде полезна за демократичния процес на България – това ще бъдат Обединените земеделци. На 8 ноември 2008 г., в зала 3 на НДК, най-висшият земеделски форум – конгресът, ще постави Земеделския съюз отново на принципни позиции и ще го разграничи от хора, които са тръгнали напред, но не за да помагат на земеделския сектор. Те са тръгнали напред – към властта на всяка цена. Нещо, което никога не е било самоцел за нас. Важно е една организация да бъде на власт, за да може да изпълни своите управленски политически виждания, обаче не на всяка цена. Това ще я превърне в заложник на други партии и организации. Земеделският съюз не може да е фигурант на политическата сцена и да бъде манипулиран от онези, които разполагат с по-голяма власт. Тези, които правят компромис, за да се доберат до властта, го правят за свои лични цели, а не за благото на хората.

- В този смисъл каква политическа съдба предричате на т.нар. бизнес-партии, които се нароиха след последните местни избори и купуването на гласове за тях е обичайна практика?

- Те правят България за резил пред света, защото в развитите демокрации такива практики отдавна няма. Но, за жалост, предвид лошото икономическо състояние на българския народ, хората на много места се поддават на този лош и недемократичен начин за издигане и избиране на определени субекти по време на избори. За жалост, българският избирател се излъга вече няколко пъти. Той първо даде гласа си за хора, които нямат никакъв опит в държавното управление и днес проблемите в страната идват най-вече поради управленския дефицит, от който страда България. После се излъга и даде гласа си за БСП, като по този начин върна страната години назад – всички сме свидетели на икономическия провал на сегашните управници. И НДСВ, и БСП са далече от истинското държавническо поведение и истинската грижа за хората. Затова, когато наближат избори, хората сериозно трябва да се замислят и да не казват „Аз не желая да гласувам”. После не бива да се сърдят, когато няма от кого да търсят сметка за стореното – всеки пропилян глас е „помогнал” за ситуацията в държавата.

- До изборите не остава много време. Обединени земеделци ще успее ли да се превърне в политическо представителство на хората от малките общини и селските райони?

- Ние винаги сме имали една много сериозна програма за развитие на селските райони. Тя е модерна и добра, защото е съобразена с европейските стандарти и изисквания. Не бива да се забравя, че преговорите с Европейския съюз бяха проведени вяло и набързо, повече с желание да се подпише фактически договора за присъединяване, а не с желание да се защитят интересите на българските граждани и особено на земеделските стопани. Защото преговарящите тогава нямаха особен опит в тази насока и гледаха да претупат работата. Приемаха предложенията от ЕС без възражения. Затова днес не е логично да бъде обвинявано управлението на ОДС. Параметрите, които навремето Венцислав Върбанов, в качеството си на земеделски министър, беше успял да извоюва, след това бяха жестоко коригирани и пропилени. И днес берем лошите плодове на тази политика. Припомням, че България първа покри изискванията и стартира програма САПАРД по време на управлението на земеделското министерство от г-н Върбанов. А днес програмата е блокирана, поради некомпетентната политика на сегашните управляващи. Дори ще връщаме пари по САПАРД.  

- Ще работи ли Обединени земеделци с граждански и неправителствени организации, с браншовите съюзи?

- Нашите стопани трябва да разберат колко голямо е значението на браншовите съюзи, на неправителствените организации. В това отношение мисля, че нашият евродепутат Петя Ставрева върши една много полезна работа. Тя обикаля цялата страна и разпространява точно тези съвременни принципи и изисквания, които ще помогнат на нашия земеделски стопанин да се ориентира в тази трудна обстановка. Земеделските стопани трябва да умеят да поставят и отстояват докрай своите искания – чрез съответните браншови и неправителствени организации. Така гласът им ще бъде по-силен.

- В коя част на политическия спектър ще търси партньори Обединени земеделци?

- Ние не сме казионна организация, нито сме организация с много пари. Защото не се продадохме. Затова сме търсен и уважаван партньор. Вече водим разговори с партии и организации от демократичното пространство. Надявам се, че разделението в дясно и нежеланието да се разговаря конструктивно ще бъде преодоляно, защото само обединени ще имаме успех на следващите избори. Според социолозите апатията и нежеланието у хората да гласуват са големи, защото пропастта между политиците и обикновените граждани става все по-голяма. Но хората не бива да се отчайват, а да гласуват на следващите избори. И да не вярват на лъжи, защото който вярва на лъжи, остава излъган.

- В Плевен вече има сключено коалиционно политическо споразумение между СДС и ДСБ и Земеделския съюз. Кметът Найден Зеленогорски призовава това да се случи и на национално ниво.     

- В Плевен има добро взаимодействие между десните сили. Така стоят нещата и на други места – в Пазарджик, във Варна, в Пловдив. Когато политиците действат с разум, нещата се получават. Често казвам, че всичко, което зависи от хората е възможно. Често вината е у нас самите – никой няма да свърши работата вместо нас. Нашето единство е в нашите ръце.

- От позицията на човек, който е потомствен демократ, как мислите – на какво още има да се учи българският политик след близо 20 години демокрация?

- Да не си служи с лъжи. Защото времената вече са други. България е член на Европейския съюз и правилата се промениха. Европа няма да допусне парите на честните данъкоплатци да отиват в нечии джобове. Затова ни спряха и еврофондовете. А те са предназначени да повишат стандарта на живот на европейските граждани.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - РѕС‚ един неин почитател - danail
02.12.2008 21:33
Госпожо, вие и аз го знаем, че това не трябваше да стане точно по този начин....хората щяха да ви подкрепят, щях и аз да го направя и имах нагласата за това / и бях на Конгреса /, но не може ново нещо да се прави със подобни хора.....
цитирай
2. анонимен - Земеделска КОРУПЦИЯ
12.06.2010 12:23
Това в земеделският ОКТОПОД на България.
Най-голямият крадец в ЗЕМЕДЕЛИЕТО е Венцислав Върбанов.
Ето накратко какво открадна от Министерството:
1. Мелниците: Плевен-фирмата на братовчед му Тони Тонев "Агробизнесинформ" АД прави оценка, а кумът му я купува, липсват 9000 тона първокласна пшеница, Мелница София -разграбена по негово време, 370 милиона стари пари изразходени за реклама на брашно, мелница Червен бряг подарена на братовчед му.
2.Ловни стопанства: "Доброжанска гора" АД, ловната резиденция на Тодор Живков"Огняново", "Сютка"АД, "Баташки Снежник" АД.
3.Парите на фонд "Земеделие" раздадени на близки и роднини без договори даже.
4. Венцислав Върбанов с братовчед си Тони Тонев открадна Главния Информационно-Управляващ Център на Министерство на Земеделието по-късно преименуван във фирма Агробизнесинформ ЕАД София. Две административни сгради и седем Магазина в центъра на София. Без да платят един лев от джоба си, всички вноски са направени от дружеството. Държавата е ощетена с повече от десет милиона евро. Крадци на прехода.



цитирай
3. анонимен - Върбанова КОРУПЦИЯ
21.06.2010 16:04
КРАДЦИ НА ПРЕХОДА:Познавате ли Братовчедите на Венцислав Върбанов -Улян Удринов министърът му подарява "ВИТАЛЕС" АД-Тетевен, Данчо Кънев - министърът му подарява Мелница "Напредък" Червен Бряг и го прави съдружник МОЛ - Екобилдинг-София, Тони Милев Тонев-министърът му подарява Главния информационно управляващ център на Министерство на Земеделието преименуван във фирма "Агробизнесинформ" две административни сгради и седем магазина в центъра на София, Васко Денчев министърът му подарява Мелница"ПЛЕВЕН", Евгени Генов министърът му подарява "Сортови семена" Плевен. На брат си Любомир Василев Върбанов подарява фирма "ОМНИПРО" АД -96декара в центъра на София и хотел "РИБАРИЦА", на баща си комбаин Джон Дир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690411
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930