Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 14:58 - „Обединени земеделци” искат: Нов тип политическо управление
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 1430 Коментари: 0 Гласове:
0



„Предизборният период започна и ние, от „Обединени земеделци” вече оповестихме своята политическа воля за Ново обществено начало”, заяви за представителите на медиите на пресконференция във вторник в БТА Анастасия Димитрова-Мозер, зам.-председател на Народното събрание, председател на „Обединени земеделци”. Акценти от Политическата декларация, приета на Първия редовен конгрес на организацията за смяна на политическия модел на управление у нас представиха тримата зам.-председатели на „Обединени земеделци” – Венцислав Върбанов, народен представител, зам.-председател на Комисията по земеделие в НС, Георги Каркъмов и Моньо Христов, членове на Постоянното присъствие на „Обединени земеделци”.

Всички сме обезпокоени от факта, че България се управлява лошо и губи своя авторитет пред света и пред Европа. Главна причина за това е корупцията, подчерта Анастасия Мозер. Всички, които искаме да работим за по-добро бъдеще на България,

 

трябва да обединим усилия

 

и да застанем на категоричните позиции, че страната трябва да се управлява от демократи, а не от плутократи. Плутокрацията ползва политиката единствено за лични цели и всички сме свидетели, че точно това се случва при сегашното управление, посочи лидерът на „Обединени земеделци”. Анастасия Мозер припомни, че Европейската комисия непрекъснато опровергава с конкретни констатации аргументите на правителството, че всичко в държавата е наред. Европейският съюз няма практика да се намесва в националните политики на страните-членки, но винаги ще държи сметка как се харчат парите на данъкоплатците на Общността. Според председателят на „Обединени земеделци ”фактите са красноречиви: липсва прозрачност, няма контрол, има престъпление – няма наказание. В момент на глобална криза европейските фондове са жизненоважни за България, но тъкмо поради лошото управление на страната и ширещата се корупция, българските граждани не могат да се възползват от тях, защото повечето от фондовете са спрени. Най-потърпевши от това са заетите в земеделския сектор, а липсата на политика у сегашните управляващи към земеделските стопани граничи с престъпление, смята Анастасия Мозер.

Затова „Обединени земеделци” ще защитават интересите на по-широки слоеве на обществото.

„В България, в т. нар. ситуация на преход, паралелните власти на управници, на институции, на мафия, на клиентелистки кръгове и т.н. така са се преплели в рамките на определени среди, че задушават гражданското общество и дори се опитват да наложат извода, че в страната няма гражданско общество”, заяви на пресконференцията Моньо Христов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Една от целите на „Обединени земеделци” е да търси

национален консенсус по важни за страната въпроси. Затова  са необходими задълбочени промени в Конституцията, които да гарантират реално участие на духовния елит на нацията и на гражданското общество в един

 

нов тип двукамарно парламентарно управление

 

подчерта той. Поправките в Конституцията ще отрежат пипалата на т. нар. паралелни власти и същевременно ще дадат възможност за нормално функциониране на държавните и гражданските институции. За нас е от изключителна важност да бъде проведен обществен дебат по тези въпроси, както и те да се дебатират между център-десните политически партии у нас, акцентира г-н Христов. Илюзия е да се мисли, че една политическа партия, дори да вземе цялата власт на избори, може да управлява, като разчита само на собствен ресурс, без да се съобразява със съсловните интереси на отделни групи в обществото. Такава партия ще се провали още в рамките на първите 5-6 месеца от своето управление, смята зам.-председателят на „Обединени земеделци”.

„Ние започваме да прокламираме една качествено нова политика. Тя е такава, защото нашите идеи за управлението на всички сектори на националната икономика ще бъдат съгласувани и изработени съвместно с представители на браншовите и неправителствените организации у нас”, оповести Георги Каркъмов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Смятаме, че гласът на гражданското общество в управлението на държавата е особено важен, затова дадохме старт на провеждането на регулярни партньорски срещи с представители на различните браншове у нас, уточни г-н Каркъмов.

Резултатът от първата проведена среща е приемането на обща декларация, свързана с управлението на аграрния сектор в България, който е приоритетен за „Обединени земеделци”. Предстоят нови срещи в цялата страна и според „Обединени земеделци” това е пътят за изграждане на

 

мост между гражданското общество и политическите организации

 

„Дълбоко се надяваме, че успех на предстоящите избори ще имат онези политически сили, които изразяват реално интересите на различните обществени слоеве в страната”, подчерта зам.-председателят на организацията.

„Ние сме за широка център-дясна коалиция, която да изработи алтернативна програма за управление на страната. Това е единствената възможност сегашната тройна коалиция да се изтласка от управлението”, обяви пред медиите Венцислав Върбанов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Искам да припомня, че ние, земеделците, начело с г-жа Мозер, във времето сме доказали своите принципност и последователност като коалиционен партньор. Покойният Стефан Савов винаги подчертаваше, че г-жа Мозер е най-почтения партньор в политиката, посочи Венцислав Върбанов. Той припомни, че благодарение на парламентарната група на Народен съюз, правителството на ОДС управлява при пълен мандат.

„При създаването на

 

широка център-дясна коалиция

 

трябва да бъдат надмогнати всички междуличностни противоречия в името на бъдещето на страната”, подчерта г-н Връбанов.

По отношение на коалиционната политика на „Обединени земеделци”, зам.-председателят Моньо Христов уточни: „Можем да бъдем партньори само с последователни демократи. Не случайно се разделихме с някои хора и от нашата организация, които направиха, както сполучливо ги нарича г-жа Мозер „другото лице на БСП” – коалиция „Напред”. С такъв тип клиентелистки партии „Обединени земеделци” не могат да влизат в коалиция”. И СДС и ДСБ трябва да си дадат сметка, че не бива да се проиграва почтения шанс за България, смята г-на Христов. Според изчисления на Експертния съвет на „Обединени земеделци” една широка център-дясна коалиция би могла да се превърне в трета, дори във втора политическа сила на предстоящия редовен вот за национален парламент. Този шанс не бива да се пропилява, за да не бъдат допуснати БСП и ДПС до управлението на страната, е позицията на земеделската политическа организация.

По повод на предстоящата среща-конференция на десните в Каденабия Анастасия Мозер подчерта: „Надявам се, че ще проведем един сериозен разговор по жизненоважни за България въпроси. Моментът е критичен и никой няма право да поставя на преден план теснопартийните си интереси и да си мисли, че сам може да реши проблемите на страната. Ние, земеделците, винаги сме били

 

привърженици на разумния компромис

 

и често сме го правили. Нашите претенции са стигали до там – да се работи за бъдещето на демокрацията в България. Това е важното. Ако обществото се управлява демократично, претенциите на всички ще бъдат задоволени. Забележките към този или онзи са дребни пред факта, че днес се борим за оцеляването на демокрацията в България”.

Според Анастасия Мозер политиката, която води сегашното правителство е продължение на политиката на голямата лъжа на управлението на Сакскобургготски. „Той обеща за 800 дни да реши проблемите на страната, а БСП пое конкретни ангажименти, но не изпълни нито един от тях – нито построи магистрала „Тракия”, нито разследва царските имоти, нито се пребори с корупцията”, припомни тя. Принципът на управление 8-5-3, според който работи кабинетът се разминава с желанието на българите как да бъдат управлявани. Тройната коалиция управлява чрез взаимен рекет, защото нито една от трите партии няма мнозинство поотделно. Това е политическа манипулация, на която обаче Европа не се поддава. И сигналите от ОЛАФ и от Европейската комисия са повече от красноречиви”, констатира лидерът на „Обединени земеделци”.

„Обединени земеделци” ще се включат активно и ще подкрепят всички протести на земеделските производители, оповести в края на пресконференцията Моньо Христов. „Парите за фермерите умишлено се задържат, изплащат се избирателно и целят да ликвидират сектора”, подчерта зам.-председателя на „Обединени земеделци”. Националното ръководство на организацията ще дава регулярно всеки вторник пресконференции в БТА.      

Анета БОЖИДАРОВА



Тагове:   нов,   обединени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1690644
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930