Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 00:47 - Той принадлежи на бъдещето
Автор: nzz Категория: Политика   
Прочетен: 3129 Коментари: 0 Гласове:
0



Той принадлежи на бъдещето


image

86 години ни делят от зловещото убийство на Александър Стамболийски – големият земеделски водач и народен трибун, демократ и републиканец, общественик и реформатор, министър-председател на България.

Роден в първата година на следосвобожденска България, 13 март 1879 г. Александър Стамболийски и до днес е повод за различни и крайно пристрастни исторически оценки. Това всъщност е особена черта на силните и безспорни личности. Съвременната ни историческа наука е в дълг към младите поколения, относно новата ни история.

Със своята интуиция Александър Стамболийски прозира, че обществото е по-сложно от класовото разделение и че с общественото развитие интересите на отделните групи стават все по-разнообразни. Той изтъква, че свободата на сдружаване и съсловните организации ще спомогнат за създаването на по-висши форми на политически и икономически живот.

Днес говорим за гражданско общество и за гражданско самоуправление, а още тогава той казва, че политиците са все едно зидарите на едно училище и че най-голямата грешка която могат да сторят, след като го построят, е да предявят права да станат учители в него.

Какъв по-голям урок за днешните политици от това просто сравнение?

За разлика от марксистите Стамболийски органично е схващал обществото не като класово разделено, а като обединено в една цялостна и многообразна обществена сфера. Противоречия в отношенията в обществената сфера винаги има, но те не са пагубно антагонистични и не водят до нейното разрушаване, защото съсловните, професионалните и корпоративни интереси на всички участници се базират на общ консенсус така, че допринасят заедно за общественото развитие на една нация. Всички са приели това за основна ценност.

На 15 септември, 1923 г.в статията си за вестник “Торонто Стар Уийкли”, озаглавена “С какво се занимават кралете в Европа” младият Ърнест Хемингуей пише: ”Стамболийски бе свален от стари прогермански армейски офицери, рушветчии, политически интриганти и от български интелектуалци, което в България означава хора, поели достатъчно знания, за да загубят способността си да бъдат повече честни. Стамболийски беше убит от хората, които доведоха до пълна разруха страната, която той се опитваше да спаси.”

Идеите на Стамболийски принадлежат на бъдещето.

 Балчо Балчев





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nzz
Категория: Политика
Прочетен: 1684906
Постинги: 242
Коментари: 624
Гласове: 418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031